Pazartesi, Ekim 23, 2006

Kanada-Turkiye Arasindaki Buzlar Eriyor Mu?

Türkiye-Kanada arasında yeni dönem
Türkiye ile Kanada arasında Ermeni soykırımı iddialar nedeniyle 2004 yılından bu yana soğuk olan buzlar erime sinyali veriyor.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kanada Dışişleri Bakanı Peter MacKay ile bir görüşme gerçekleştirdi. MacKay ayrıca Kanada Parlamentosu bünyesinde Türkiye-Kanada Dostluk Grubu kurulması nedeniyle 18 Ekim günü Türkiye'nin Ottava Büyükelçiliğinde düzenlenen bir davete katıldı.
Türkiye ile Kanada arasında Ermeni soykırımı iddialar nedeniyle 2004 yılından bu yana soğuk olan buzlar erime sinyali veriyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bir soru üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler 61’nci Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York’ta ikili temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Kanada Dışişleri Bakanı Peter MacKay’in talebini kabul ederek, söz konusu bakanla 22 Eylül 2006 tarihinde görüştüğünü bildirdi.
Tan, Gül'ün, sözde Ermeni soykırımı konusunda Kanada Parlamentosu tarafından 2004 yılında kabul edilen kararın ardından, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın asılsız Ermeni iddialarını soykırım olarak niteleyen ve bu iddialara destek veren 21.4.2006 tarihli açıklamasının Türkiye ve Türkler üzerinde büyük hayal kırıklığı ve infiale yol açtığını söylediğini aktardı.
Tan, "Sayın Bakanımız, bu vesileyle, asılsız Ermeni iddialarına ilişkin görüşlerimizi Kanadalı muhatabına ayrıntılı şekilde izah etmiş ve Ortak Tarih Komisyonu önerimiz hakkında bilgi vermiştir. Kanada Dışişleri Bakanı MacKay, görüşmeden sonra aynı gün Sayın Bakanımıza bir mektup göndermiş ve Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimize Kanada Hükümeti’nin tam destek verdiğini bildirmiştir. MacKay, mektubunda ayrıca, anılan Komisyon’a katılması yönünde Ermenistan’ı teşvik edeceklerini belirtmiştir" dedi.

BÜYÜKELÇİLİĞE DE GİTTİ
Kanada Dışişleri Bakanı'nın, Kanada Parlamentosu bünyesinde Türkiye-Kanada Dostluk Grubu kurulması vesilesiyle 18 Ekim Çarşamba akşamı Türkiye'nin Ottava Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir davete katıldığını da belirten Tan, "Davete ayrıca, Kanada Parlamentosu Avam Kamarası Başkanı Peter Milliken, Dostluk Grubu Başkanı Maurice Vellacot, senatörler, milletvekilleri ve diğer üst düzey Kanadalı bürokratlar iştirak etmişlerdir" dedi.
Tan, MacKay'in, resepsiyonda özellikle söz alarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgesindeki rolüne ve Türkiye-Kanada ilişkilerine verdikleri değere işaret ettiğini ve Kanada ile Türkiye’nin Afganistan’daki işbirliğine değinerek Lübnan’daki Kanadalıların tahliyesi sırasında Türkiye'nin gösterdiği yakınlığa teşekkür ettiğini kaydetti.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=193428
----------------------------------------------------------

Kanada'dan Ermeni sürprizi! (22/10/2006 Milliyet) UTKU ÇAKIRÖZER
Ermeni soykırımı iddiasını kabul eden Kanada, Türkiye'nin "Konuyu araştırmak için komisyon kurulsun" önerisini kabul etti.
Ermeni soykırımı iddialarını 2004'te aldığı parlamento kararıyla kabul eden Kanada, sürpriz bir adım atarak, Türkiye'nin araştırma için tarihçiler komisyonu kurulması önerisini desteklediğini açıkladı. Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'nde yapılan Türk-Kanada Dostluk Grubu toplantısına katılan Kanada Dışişleri Bakanı Peter MacKay, 1915 olaylarına değinerek, "Doğu Anadolu'daki Ermenilerin çektiği acılar insanlık tarihinin trajik bir bölümüdür ve bir daha meydana gelmemesi için hatırlanması çok önemlidir. İşte bu nedenle hükümetimiz Türk hükümetinin Türk, Ermeni ve üçüncü ülkelerin tarihçilerinden oluşan bir ortak komite kurma yönündeki önerisine destek veriyor ve Ermeni hükümetini de bu komiteye katılmaya teşvik ediyor" dedi.

MacKay, toplantıya katılan Türk yetkililere, aynı günlerde Kanada'yı ziyaret eden Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan'a da aynı mesajı verdiğini belirterek, "Ancak pek hoşuna gitmedi" ifadesini kullandı.

Geri adımın nedeni santral ihalesi mi?
Türkiye'nin Kanada Büyükelçisi Aydemir Erman, MacKay'ın getirdiği açılımı, "Bozulan ilişkilerin rayına oturtulması yönünde önemli bir adım. Ancak bu adımın devamını da getirmelerini bekliyoruz" sözleriyle değerlendirdi. MacKay ile New York'daki BM toplantıları sırasında görüşen Dışişleri Bakanı Gül, 2004'teki parlamento kararıyla, Kanada Başbakanı Stephen Harper'in soykırım iddialarını kabul eden açıklamasının Türk halkında hayal kırıklığına neden olduğu vurgulamıştı. MacKay'in tarihçiler komisyonu önerisine destek verdikleri bilgisini de resmen ilettiği öğrenildi. Kulislerde, 'geri adım'ın arkasında, "Türkiye'nin 20 milyar dolarlık nükleer santral ihalesine girebilme amacı"nın yattığı konuşuluyor.
http://www.milliyet.com/2006/10/22/guncel/gun02.html

Hiç yorum yok: