Pazartesi, Mayıs 08, 2006

Havayolu Yoneticileri Paralari Kanadaya Ucurdu

Corendon Havayolları Genel Müdürü Bülent Dilmen dolandırıcılık yaptığı iddiası ile gözaltına aldındı. İnter Havayolları'nın şikayeti üzerine gerçekleşen bu olay şöyle gerçekleşti.

İstanbul merkezli Corendon Hava Yolları’nın (Turistik Hava Taşımacılık AŞ) Genel Müdürü Bülent Dilmen, Teknik Müdürü M. Taner Doğan ve Satın Alma Müdürü Gökhan Horasanlı, Ocak 2005’e kadar aynı görevlerde çalıştıkları İnter Hava Yolları’nı yaklaşık 1 milyon dolar dolandırmak suçundan gözaltına alındı.

İz sürmek amacıyla para transferi yapılan şirketlere açılan telefonlarda kilise, ev ve finansal kuruluşa rastlandı.

Corendon Hava Yolları’nın 3 yöneticisi, İnter Hava Yolları’nın sahibi Ömer Torosluoğlu’nun 3 hafta önce savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine, Antalya Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekiplerince dün sabah gözaltına alındı. Suçlamada, 2005 Ocak ayına kadar Bülent Dilmen, M. Taner Doğan ve Gökhan Horasanlı’nın yurtdışındaki 3 hayalî şirkete yaklaşık 1 milyon 100 bin dolar transfer ettiği iddia edildi. Dilmen ve Doğan’ın iki hafta öncesine kadar Corendon Hava Yolları’nın yüzde 99 hissesine sahip olduğu ifade edildi. Savcılığa 30’a yakın imzalı belge sunan İnter Hava Yolları yönetimi, şirket parasının sahte belgelerle hayalî firmalara aktarıldığını ise geçen ay yapılan iç denetimlerde ortaya çıkardı. Paranın izini sürmeye çalışan şirket yetkilileri, ABD, Kanada ve İngiltere’deki off shore hesaplarında yer alan telefon numaralarını aradığında hayretler içerisine düştü. Çünkü bilgi almak amacıyla aranan numaralardan biri kiliseye, diğeri ise bir eve aitti. Üçüncü numarada da, İngiltere’de bir off shore banka hesabına ulaşıldı. İnter Hava Yolları’nın sahibi Ömer Torosluoğlu, büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, Türk adaletine güvendiklerini ve suçluların gereken cezaya çarptırılması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri, yargı kararını beklediklerini ifade ederek, bundan sonra yeni şirket müracaatlarının yakın takibe alınacağını söyledi. Gözaltına alınan üç yönetici hakkında tutuklama kararının çıkması halinde bu kişilerin şirkette yöneticilik yapamayacağına dikkat çeken yetkililer, “Dolandırıcılık olayı Türk sivil havacılığında ilk kez yaşanıyor. Bu aşamada mahkeme kararı bizim açımızdan önem taşıyor.” dedi. Sabiha Gökçen Hava Limanı’ndan düşük maliyetli (low cost) uçuşları gerçekleştiren Hollanda merkezli Corendon Hava Yolları, 19 Kasım 2004’te 2 milyon YTL sermaye ile İstanbul’da kuruldu ve İstanbul Ticaret Odası’nda 537-483523 sicil numarasıyla kayıt altına alındı. Şirket, 8 Mart’ta sermayesini 7 milyon YTL’ye çıkardı. Şirketin kurucuları arasında Bülent Dilmen, Sinan Sır Aylin Dilmen (Bülent Dilmen’in eşi), Süleyman Uğur Öztürk (Sinan Sır’ın kayınpederi) ve Mustafa Taner yer alıyor.
Zaman : Mustafa Gün

Hiç yorum yok: