Pazartesi, Mart 03, 2008

Kanadali Turklerin Direkt Ucus Anketleri


Kanada ile Türkiye araşında karşılıklı uçak seferlerinin konulması ile ilgili haber, bilgi ve Kanada Türkiye Arası Direkt Uçuşları Araştırma Komitesi'nın çalışmalarını listeleyen ve http://ist-yyz.blogspot.com adresinde faaliyet gösteren blog sitesinin bir yılı aşkın süre içerisinde yaptığı değişik anketlere göre uzun süren yolculuk süresinden, kaybolan valizlerinden, zaman kaybindan ve aktarmalar için transit vize uygulamasından bunalan Kanadalı Türkler, Kanada ve Türkiye araşındaki direkt uçuşlar için daha fazla bilet ücretini bile ödemeyi düşünüyor.

Ankete katılanlardan yüzde 30’u direkt uçuş bilet fiyatının aktarmalı uçuşlara göre pahalı olması durumunda aktarmalı uçmayı düşündüğünü belirtirken, geri kalan yüzde 70lik kesim ise 100 dolarla 300 dolara varan miktarda ilave ücret bile vermeye razı olduğunu belirtiyor.

Yine ankete katılanların yüzde 62’lik gibi önemli bir bölümü yılda bir kez ya da iki yılda bir kez Türkiye ve Kanada arasında yolculuk ettiğini belirtirken,direkt uçuşların başlaması ile birlikte bu rakamların daha da artacağı tahmin ediliyor.

Aktarmalı uçuşların karşılıklı turizm hareketlerinde gerçek potansiyelin kullanılmasına engel olduğu bilinen bir gerçek. Kısıtlı bir zaman diliminde tatilini geçirmek isteyen hemen her turist ya da Kanadalı Türk vaktinin önemli bir kısmını ulaşım sırasında geçirmek istemiyor.

Aktarmalı uçuşların getirdiği ilave taşıma ya da aktarma giderleri ithal ya da ihraç edilen malin maaliyetine yansıdığından sanayici ve işadamlarının rekabet şansını da azaltmakta, taze sebze meyve ve deniz ürünleri gibi çabuk bozulabilen ürünlerin ise pazara girmesini engellemekte. Direkt uçuşların başlaması ile birlikte iki ülke girişimcilerinin daha kolay yolculuk etmesi, mal ve hizmetlerini daha hızlı bir şekilde göndermeleri mümkün olacağından, karşılıklı ticaretin de artması bekleniyor.

Yine yapılan anketten çıkan diğer bir sonuca göre de yüzde 92 gibi önemli oranda katılımcı, karşılıklı uçuşların sadece kendisinin değil Türkiyedeki yakınlarınında Kanada Türkiye arasındaki yolculuk sayısını artıracağını söylüyor.

Aktarmalı uçuşlar, İngilizce bilmeyen yolcularla, çocuklarını yaz tatilinde Türkiye’ye yalnız göndermek isteyen aileler veya uzun süre uçtuktan sonra tekrar uçak değiştirmek zorunda kalan yaşlı ve hastalara uçuş stresini ya da engelini yaşatıyor. Görünen o ki sadece bu gruplar değil, kaybettiği her dakikayı kayıp hanesine yazan işadamları da daha kısa ve aktarmasız uçuş için daha fazla bilet ücreti ödemeye razı.

Yine aynı itedeki diğer bir ankete göre de havayolu tercihindeki en büyük etken yüzde 34 ile “bilet fiyatı”. Önceki anketleri doğrularcasına ankete katılan her 4 kişiden biri için de “Aktarmalar dahil toplam uçuş süresinin kısa olması” havayolu seçiminde ikinci sırada yer alıyor. Türk yolcuların yaşadığı sıkıntıları sıralarcasına karşımıza çıkan üçüncü etken ise yolculuk edecek olan Türk pasaportlu yolculardan aktarma yapılacak ülke için transit vize istenmesi. Ankete katılan her 5 kişiden biri de aktarma yapılan ülke için ayrıca vize istenmesi nedeni ile Kanada ve Türkiye arasındaki yolculuk için farklı bir ülkenin havayolunu tercih ettiğini ifade etmis.

Karşılıklı uçuşlarda en çok tercih edilen havayolları ise sırası ile Lufthansa, KLM ve British Airways. Şikago veya New York aktarmalı Türk Hava Yolları ise ankette dördüncü sırada yer alıyor. Bu ankette dikkat çeken bir nokta da ankete katılanların yaklaşık yarısının uçuşlar için Lufthansa ve KLM'yi tercih etmesi.

Yapılan diğer bir ankete göre de yüzde 48 gibi önemli bir kesim daha önceki yolculuklarının en az birinde valizlerinin kaybolduğunu belirtmis. Valiz kayıpları iki ülke arasındaki yolculuk sırasında çok sık yaşanan sorunlardan biri. Bu sorun zaman zaman gazete haberlerine konu olduğu gibi çözüm için mahkemeye bile başvurulduğu durumlarla da karşılaşılabiliyor.

Kısa adı IATA olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin istatikleri de bu anketi desteklercesine yüksek rakamlar sunuyor. İATA’nin istatistiklerine göre 2005 yılında 30 milyondan fazla valiz sahibine geç ulaşırken, 200 binden fazla valiz de sahibine hiç ulaşmamış, ve her geçen yıl bu oran artmaya devam ediyor. Valiz kayıplarının en önemli nedenlerinden biri olarak ise aktarmalı uçuşlar sırasında iki uçak arasındaki kısa bekleme süresi ve farklı iki havayolu ile yapılan yolculuklarda bu iki havayolu arasında yaşanan koordinasyon problemleri olarak belirtiliyor. Valizlerini bekleyenlerin bir umudu da direkt uçuşlar gibi görünmekte.

Kanada ve Türkiye basınında yayınlanan anketlerin yayınlandığı blog sitesinde de listelenen hemen her haberde değişik yetkilerin bildirdiğine göre Kanada uçuşlarının başlama tarihi o ya da bu sebepten dolayi gözden geçirilip öteye atılıyor.

Bütün bu haberlere rağmen ankete katılan Kanada Türk Toplumu iyimser ve yüzde 72 oranında katılımcı uçuşların 2010 yılından önce başlayacağına düşünüyor.
IST-YYZ

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tabıkı turkıyeden uçuş olması lazım bızım çocuklarımız orda yabancı dıl bılmedıgımız için gıtmek istesekde gıdemıyoruz çok zor mutlaka buna bır çözüm bulunması lazım