Cuma, Mart 07, 2008

15 YTL için gurbetçiyi üzmeye değer mi?

Behçet Fakihoğlu - Turkiye Gazetesi - 07 Mart 2008 Cuma

Yurt dışına çıkışlarda 15 YTL harç alınıyor. Yıllardır dışarıda yaşayan, hatta o ülkelerde doğup büyüyen, o ülkelerde oturma izni bulunan, bir seferliğine Türkiye’deki akrabalarını ziyaret etmeye gelen Türk vatandaşlarından da bu harç alınıyor.

Pasaportunda işçi, öğrenci ibaresi olmayan vatandaşlar, alınan meblağa değil, gereksiz işlemler ve muameleler için tepki gösteriyor.

Çıkışlarda sık sık görülen bu tatsız duruma bir an önce son verilmesini isteyen gurbetçi vatandaşlar, rencide edildiklerini belirtiyorlar:
“Hani şu yurt dışına çıkış harcı var ya O bizim Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızdan da alınıyor. Şöyle ki; harçla ilgili yönetmenliğe göre, pasaportunda ‘işçidir, işçi ailesidir, öğrencidir’ yazmayan her kişiden 15 YTL harç ücreti alınıyor. Vatandaşın, yaşadığı ülkenin oturumu bulunmasına bakılmadan herkesten alınıyor.

Eğer yurt dışında çalışıyorsan mutlaka işçi olman lazım. Yani 5 milyonun üzerinde vatandaşımızın pasaportunda ‘işçidir’ yazması gerekiyor. Doktor, mühendis, gazeteci, iş adamı olmak var, ama pasaporta mutlaka işçidir yazılması gerekiyor. Yazmıyorsa o zamana 15 YTL ödememiz gerekiyor. Paranız yoksa çıkış yapamıyorsunuz. Pasaportunda mesleğini yazanlar ise,mesleklerini sildirip üzerine ‘işçidir’ yazarak bu uygulamadan kurtulabiliyorlar.

Yıllardır Türkiye’ye gönderdikleri dövizleri ile destek olan ve Merkez Bankasındaki döviz rezervlerinin büyük bir bölümünü karşılayan gurbetçiler bu uygulama karşısında tepkililer. Hem havaalanında gördükleri bu muamele, hem de döndükten sonra Konsolosluklara gidebilmek için yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda bırakılmaları çok üzücü. Hem Konsolosluk önlerinde oluşacak uzun kuyruklar da işin cabası...

Oysa yalnız Almanya’da 70 binin üzerinde iş adamımız var. Bu iş adamlarımızın pasaportunda işçi yazarsa başka ülkelere ticari vize için sıkıntı yaşıyorlar. ‘Senin pasaportunda bile işçi yazıyor, sen ise ticari vize istiyorsun’ deniliyor.

Diğer taraftan 35 binin üzerinde üniversite öğrencimizin olduğunu unutmamak lazım.
Yani yıllardır Avrupa ülkelerinde yaşayan veya orada doğan, yaşadığı ülkenin oturumuna sahip olan Avrupalı Türkler bu muameleyi tepki ile karşılıyor.

Bu konuyla ilgili olarak, birçok vatandaşımız ödenen paradan ziyade, uygulamaya kızıyorlar. Ülkemizin paraya ihtiyacı varsa bunu bilelim ve destek olalım. Ama böyle bir uygulama ile bizi zor durumda bırakmaları doğru bir hareket değil.

Bazı vatandaşlarımız da “ödemem” deyince, o zaman da “uçamazsınız” diyorlar. Görevli memurlar yayınlanan genelgeyi göstererek itiraz edenleri ikna etmeye çalışıyorlar. Zaman zaman da hararetli tartışmalar çıkıyor...”

Görüldüğü gibi, alınan meblağdan değil, bu şekildeki bir uygulamadan üzüntü duyuluyor. 15 YTL için bunca vatandaşımızı üzmeye, onların anayurtlarından kırgın şekilde ayrılmalarına sebep olmaya değer mi? Bu vatandaşlarımızın ülkemize yaptıkları katkı 15 YTL’lerle mukayese kabul eder mi? İçlerinde, bir kalemde alınan harcın toplamından fazla yatırım yapanlar var.
Lütfen bu uygulamayı bir daha düşünelim...

Hiç yorum yok: