Perşembe, Şubat 14, 2008

Ucuslar Vergi ve Sivil Havacilik Anlasmalarina Bagli


Kanada Türkiye arası direkt uçuşları araştırma komitesi üyeleri ile Toronto’da biraraya gelen Türk Hava Yolları’nın ticari işlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı sayın Orhan Sivrikaya ve Uluslararası İlişkiler ve İttifaklar Başkanı sayın Lale Kaplan, Türk Hava Yolları’nin Toronto’ya uçmak için gereken her türlü hazırlığı kurum olarak tamamladığını ancak yapılması gereken uluslararası anlaşmaların sonuçlandırılamaması nedeni ile uçuşların bir türlü başlayamadığını belirtti.

Türk Hava Yolları, Toronto’ya haftada üç gün uçabilmek için, belli bir gün ve saatte havaalanını kullanma iznini veren slotu geçen yıl alarak Toronto tarafındaki çalışmalarını hızlandırmıştı.

Şubat ayı içerisinde Montreal’de Air Canada ile direkt uçuşlar konusunda yaptıkları olağan toplantı sonrasında Toronto’ya da uğrayan yetkililer Kanada’ya uçma konusunun öncelikli hedefleri olduğunu ve uçuşların bir an önce başlayabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Direkt uçuş kararı için inceledikleri iki ülke arasındaki yolcu sayısının ve ticari hacmin yeterli olduğunun altını çizen Sivrikaya, geçmiş örneklerden yola çıkarak direkt uçuşların başlaması ile birlikte turizm ve ticaret verilerinin katlanarak artacağını belirtti.

Geçtiğimiz on yıl içerisinde Türkiye’ye giden Kanadalıların sayısı üç kat artarak 128 bin 571 kişiye, iki ülke arasındaki ticaret hacmi de 1.2 milyar dolara ulaşti.

Bilindiği gibi Kanada hükümeti, karşılıklı uçuşların 'Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması'nın imzalanması sonrası başlatılmasını istiyor. Ayrıca sivil havacılık kuralları gereği uçuşların başlamasından önce Kanada ve Türkiye arasında Sivil Havacılık anlaşmasının bulunması gerekli. Bu iki anlaşmanın imzalanabilmesi iki ülkenin dışişleri ve maliye bakanlıkları ile sivil havacılık otoritelerinin ortak çalışmasına bağlı.
IST-YYZ

Hiç yorum yok: