Pazartesi, Şubat 18, 2008

Temel Kotil : Kanada makamlarından uçuş izni bekliyoruz

Yurtdışından 2.2 milyar YTL kazandık küresel pazarda daha da büyüyeceğiz

THY'nin filosuna bu yıl 21 yeni uçak eklenecek. Uçakların filoya girişine paralel olarak dış hat uçuşları da başlayacak.

Geçen yıl Türk Hava Yolları'nın yurtdışı satışlarından yaklaşık 2.2 milyar YTL gelir elde ettiğini belirten THY Genel Müdürü Temel Kotil, "2008 atağa kalktığımız yıl olacak. 21 uçak ve 11 yeni dış hatla, 2007'de yurtdışında kazandığımız gücü artırarak daha büyük bir marka olacağız" dedi

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 2007 yılında yurtdışı satışlarından yaklaşık 2.2 milyar YTL elde ettiklerini belirterek, "2008 atılım yılımız olacak. 21 uçak ve 11 yeni dış hatla yurtdışında daha büyük bir marka olacağız" dedi. Kotil, 2007 Geçici Vergi Beyannamesi'ne göre THY'nin satışlarının yüzde 18 artışla 4 milyar 718 milyon YTL'ye ulaştığını belirtti. 2007'de yolcu artışının da yüzde 16 olduğunu ifade eden Kotil, "Ama onun üzerinde YTL bazında bir gelir elde etmiş olduk. Dolara çevirirsek bu yüzde 18'in çok daha yukarı çıkacağını görürsünüz. Çünkü 2006-2007 yılları arasında dolar değer kaybetti. Yolcuya göre çok yüksek bir gelir artışı yakaladık" diye konuştu. Yurtiçi satışların 2007'de 1 milyar 767 milyon YTL olduğunu kaydeden Kotil, iç satışlarda yüzde 12 artış sağlandığını söyledi. Satışlar içinde bulunan, akaryakıt ilave gelirleri gibi yine yolcudan elde edilen diğer gelirlerin de 771 milyon YTL'ye ulaştığını ifade eden Kotil, asıl dikkat çekici artışın dış satışlarda yaşandığını vurguladı.

Yüzde 60 yurtdışından
Yurtdışından 2007 yılı içinde yaklaşık 2.2 milyar YTL para getirdiklerinin ealtını çizen Kotil, THY'nin gelirinin neredeyse yüzde 60'ını yurtdışı satışlarından, yüzde 40'ını da yurtiçinden temin ettiğini belirtti. 2008 yılının büyüme atağı yaşanacak bir yıl olduğunu ifade eden Kotil, "2006'da 21 hat açtık, yolcu sayımızı 14 milyondan 17 milyona çıkardık. 2008'de de yurtdışında 11 yeni hat açılacak. Beklentimiz 23.5 milyon yolcu taşımak. Bu da yüzde 18'lik bir artış oluyor. Gelirdeki artışımızın da bunun üzerinde olmasını bekliyoruz" dedi. THY'nin yurtdışındaki büyüme artışının 2008'de çok daha fazla hissedileceğini kaydeden Temel Kotil, yolcu artışında THY'nin yurtdışında çok daha büyük bir marka haline geldiğini vurguladı.

İlk uçak bugün geliyor
THY'nin bu yıl filosuna 21 yeni uçak ekleyeceğini belirten Kotil, ilk uçağın bugün geleceğini belirtti. Toronto, Washington, Sao Paolo, Birmingham, Oran, İskenderiye, Lvov, Halep, Ufa, Atrau, Lahore'den oluşan, seferleri bu yıl başlayacak dış hatlardan Halep'in yakında başlayacağının altını çizen Kotil, filoya katılacak 21 uçağın gelişine paralel olarak yeni dış hat uçuşlarına başlayacaklarını söyledi. Toronto için ikili anlaşma yapılacağını ifade eden Kotil, Kanada makamlarından uçuş izni için beklediklerini ifade etti.

'Ben Efsaneyim' sorunu
THY'nin yurtdışında çok ciddi bir oyuncu olduğunun altını çizen Kotil, Avrupa, Asya, Körfez Bölgesi ve Amerika'da büyük havayolu şirketleriyle rekabet halinde olduklarına işaret etti. Yurtdışı tanıtım-reklam atağının 2008 yılında da artarak süreceğini belirten Kotil, geçen yıl 35 milyon dolar bütçe ayırdıkları reklamların yurtdışında çok beğenildiğini ifade etti.
THY'nin yurtdışındaki itibarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kotil, bir süre önce vizyona giren Will Smith'in oynadığı 'Ben Efsaneyim' filminde THY uçağı için, 'Pistten çıktı' ifadesinin kullanılmasına da bu çerçevede baktıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak, ABD'deki hukuk bürosunun başlattığı hukuki incelemenin sürdüğünü ifade eden Kotil, "İsmimizin böyle anılmasından büyük rahatsızlık duyduk. İnceleme tamamlanınca gerekeni yapacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi. Hizmet kalitesini beş yıldıza çıkararak ve uygun fiyatlı uçuş imkânı sağlayarak rekabette öne geçmeyi tasarladıklarını vurgulayan Kotil, "Her yıl pazar payımızı yukarı çekiyoruz. Avrupa'da bunu çok ciddi bir yere getirdik. Yüzde 3'lerden başlayarak, yüzde 6 pazar payına ulaştık" dedi.
THY'nin Aralık 2007 Geçici Vergi Beyannamesi'ne göre net 288 milyon YTL kârı ortaya çıktı. Ancak Sermaye Piyasası Kurumu'na (SPK) sunularak nisan ayında açıklanacak asıl sonuçlarda kâr farklılık gösterdiği için, asıl sonuçlarda değişmeyecek olan satışlar geçici beyanname ile ortaya çıkıyor.

Hiç yorum yok: