Pazar, Şubat 03, 2008

THY'nin Kanada'ya uçuş planı Maliye'ye takıldı

THY'nin Kanada'ya uçuş planı Maliye'ye takıldı
Mustafa Gun - Zaman - 3 Subat 2008

Dışişleri Bakanlığı'ndan uzun süredir Kanada'ya uçuş izni bekleyen Türk Hava Yolları (THY), nihayet istediği cevabı aldı.

Ancak uçuşlar bu kez de Maliye Bakanlığı'na takıldı. Uçak seferlerinin başlaması için Maliye'nin Kanadalı yetkililerle 'Çifte Vergi Önleme Anlaşması' imzalaması gerekiyor. Kanada, Türkiye'nin uyarılarına rağmen 21 Nisan 2004'te Avam Kamarası'nda sözde 'Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'nı kabul etmişti. Türkiye ile Kanada arasında diplomatik krize yol açan yasa üzerine Maliye Bakanlığı, o dönemde THY'nin Kanada'ya direkt uçuş yapmasını sağlayan 'İkili Hava Ulaştırma Anlaşması'nı askıya almıştı. Ayrıca Maliye 'Çifte Vergi Önleme Anlaşması'nı imzalamayacağını açıklamıştı. Halen Kanada'da yaşayan yaklaşık 80 bin Türk vatandaşı, iki ülke arasındaki kriz sebebiyle ancak aktarmalarla yolculuk yapabiliyor. Ancak son dönemde başlatılan girişimlerle Kanada-Türkiye ilişkileri yeniden düzelmeye başladı.

Dışişleri Bakanlığı, geçen ay THY'ye gönderdiği yazıyla Kanada'ya direkt uçuşların yapılması için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi. THY, şimdi de Maliye Bakanlığı'ndan gelecek haberi beklemeye başladı. Kanada hükümeti, uçuşların 'Çifte Vergi Önleme Anlaşması'nın imzalanması sonrası başlatılmasını istiyor. Anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi de artacak. THY, yaz sezonunda Kanada'nın Toronto kentine haftada 3 uçuş gerçekleştirmek için gerekli slotu geçen yıl almıştı. A-340 tipi uçaklarla yapılacak uçuşlarda yılda yaklaşık 45-50 bin yolcu taşınması planlanıyor. THY yönetimi, hattın en kârlı uçuş noktalarından biri olacağına inanıyor. Toronto, coğrafi konumu sayesinde ABD nüfusunun en yoğun yaşadığı kuzey şehirlerine çok yakın. Halen Türkiye-Kanada yolcuları en çok Lufthansa, British Airways ve KLM'yi tercih ediyor. Geçen yıl Kanada'dan aktarmalı uçuşlarla Türkiye'ye 128 bin 571 turist geldi.

Hiç yorum yok: