Pazartesi, Nisan 28, 2008

Aydemir Erman : Iyi niyetin de bir sınırı var

Bizim Anadolu Nisan 2008 - Yalcin Diker

...
- Peki diyaspora ile devletin cikarları celisirse. Ornegin sozde soykırım iddiaları
nedeniyle Turkiye Kanada'ya ekonomik yaptırım uygulamasına gidebilir; ve belki de, "belki de diyorum", ornegin Cifte vergilendirmenin Onlenmesi anlasması askıya alabilir. Fakat bu da buradaki Turklere bir olumsuz etki yaratıyor.

- Oyle bir ekonomik yaptırım falan soz konusu degil. Zaten uluslararası iliskilerde ekonomik yaptırım dediginiz zaman, o ayrı bir mana ifade eder. Bu bazı gazetelerde falan cıkıyor, o dogru degil. iliskilere baktıgız zaman, bu iliskiler bir manzumedir, bir butundur. Eger butun iliskileri getirip cifte vergilendirme anlasmasına odaklarsanız, o ya uluslararası iliskilerin mekanizmasından haberiniz yok
demektir yahut da baska bir ajandanız var demektir. Biz buraya geldigimiz zaman, 2002
yılında, hatta ben buraya gelmeden once, biz Kanada'yla Turkiye iliskilerini nasıl gelistiririz diye musterek bir calısma yaptık Kanadalılarla. Bunun dosyası da hazırlandı. Bunun icinde cok sayıda anlasma var. Bir pakettir bu. Bu pakette "Ciftte Vergilendirmenin Onlenmesi Antlasması" var, "Yatırımların Karsılıklı Korunması Antlasması" var, "Sivil Havacılık Antlasması" var, "Adli Yardım Antlasması" var, "Sucluların iadesi antlasması" var, "Istihdam Antlasması" var. Boyle yedi, sekiz antlasmadan olusan bir paket. Simdi diplomaside bir verirsin bir alırsın veya iki verirsin bir alırsın. Ama hep verip hic almamak; diplomasinin kitabında boyle bir sey yok. Dolayısıyla bu paket hazırlandı.

Hatta o zaman Bill Graham bakandı. Onun doneminde heyetler halinde Turkiye'ye gittiler. Bir de iki ulke arasında bu iliskilerin ekonomik, siyasi, sosyal vs. nasıl yurutulecegine ait bir de cerceve anlasması imzalandı. Arkasından karsıtlarımız "Air Canada Turkiye'ye ucmak niyetinde degil, THY'nin de buraya ucmasını pek dikkate almıyoruz. Bu anlasmaların da bir maliyeti vardır, dolayısıyla sivil havacılık antlasmasına biz ihtiyac duymuyoruz' dediler. Efendim, yatırımların korunması antlasmasına gerek duymuyoruz, istihdam antlasmasına gerek duymuyoruz, bir tek cifte vergilendirme antlasması. Cunku cifte vergilendirme antlasması Kanada'da is yapan buyuk Kanada sirketlerinin iki ulkede de vergi vermemesi icin uzerinde durdukları ve Kanada makamları uzerinde baskı yaptıkları bir husus.

Biz o zamanlar bu antlasmadan sonra digerleri de ele alınır diye muzakerelere
de basladık. Fakat o sırada ilk once M 380 (Sozde Soykırım) Kararı cıktı. O karar cıktında bir durum degerlendirmesi yaptık. Dedik bir paket verdik, paketin icinden karsı taraf cımbızla tek bir antlasmayı cekti, paketin gerisini yok farz etti. Iyi niyetin de bir sınırı var. M380 de bomba gibi dustu. Arkasından Basbakan bu konuda
hukumet duzeyinde acıklama yaptı ki, Basbakan duzeyinde bunu yapan baska bir muttefikimiz yok. Bunların iliskilere gayet tabii etkisi var. Biz, "gelin bu paketi beraber goruselim" diyoruz.

- Ne diyorlar su anda efendim?
- Tabii butun olay Nisan ayında ne olacagına baglı. Bir yandan bu antlasmaların yapılmamasıyla, diger yandan da devlet olarak yeterli tepki gostermemekle elestiriyorlar.
...
Yazının tamamı icin asagıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Bolum 1
Bolum 2

Hiç yorum yok: