Cumartesi, Haziran 16, 2007

Kanada Yolu Olduğundan da Uzun

Dilek Taş- BusinessWeek Turkiye- 17-23 Haziran 2007
Kanada Yolu Olduğundan da Uzun

Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret artıyor. Daha da artabilir, eğer doğrudan uçuşlar başlarsa…

Dilek Taş

Türkiye merkezli bir jean firması denizaşırı ülkelerdeki en büyük pazarlarından biri olan Kanada’ya sezon açılışlarında ve belli dönemlerde ürün sevkiyatı yapıyor. Her cumartesi uçağa yüklenen binlerce jean markanın Kanada’daki ofislerine ancak salı günü ulaşıyor, hem de düzensiz olarak…Tek bir uçakla direkt Kanada’ya ulaşamayan ürünler aktarmalı seferlerle bölünerek farklı partiler halinde ve farklı zamanlarda ülkeye gönderiliyor. Bu durum Kanada’yı önemli bir pazar olarak gören Türk markasının ülkedeki çalışmalarını aksatıyor. Benzer şekilde Kanada’da yaşayan Türklerin Türkiye’ye ziyaretleri de oldukça zorlu ve yorucu geçiyor. Tüm bu sıkıntıların temelinde Türkiye ile Kanada arasında direkt uçuş olmaması yatıyor. Sorunlar aşılır ve bu sağlanırsa iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik gelişmenin potansiyeli hiç de yabana atılacak boyutta değil.
Kanada ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün artıyor. İki ülke arasında son 10 yıllık ticari ilişkilere bakıldığında ticari ilişkilerin gelişimi açıkça görülüyor. 1996 yılında Türkiye’nin Kanada’ya ihracatı 100 milyon dolarken, DEİK’in verilerine göre 2006 yılında bu rakam 378 milyon dolara çıktı. Türkiye ile Kanada arasındaki ithalat ise 344 milyon dolardan 602 milyon dolara yükseldi. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2006 sonunda 1 milyar 65 milyon doları buldu. Rakamlar çok büyük olmasa da potansiyel büyük. Ancak açığa çıkması için atılması gereken bazı adımlar ve aşılması gereken engeller var.
80 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı Kanada dünyanın en gelişmiş sekizinci büyük ekonomisi. İki ülke arasındaki coğrafi uzaklık nedeniyle gelen turistlerin önemli bir bölümü en az 10-15 gün konaklıyor. Üstelik gelir seviyeleri yüksek olduğu için harcama kapasiteleri de daha yüksek. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye sadece 97 bin Kanadalı turist geldi. Bu rakam Almanya’dan gelen – rakamla karşılaştırıldığında oldukça ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Kanada ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler, diplomatik ilişkiler olmadığı için potansiyeli kadar gelişemiyor. Türkiye’nin pek çok ülkeyle arasında iki ülke yatırımcılarının birbirini tanımasını ve yatırımların daha kolay yapılmasını sağlayacak çifte vergilendirme anlaşması bulunuyor. Ancak Kanada ile henüz böyle bir anlaşma imzalanmış değil.
http://www.businessweek.com.tr/general/sonsayi.asp?cN=58&contID=1339

Hiç yorum yok: