Pazartesi, Haziran 11, 2007
Hedefimiz 1 Nisan 2008
Hedefimiz 1 Nisan 2008
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, geçtiğimiz 8 Haziran tarihinde Kanada Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Nedim Düzenli ve Direkt Uçuşları Araştırma alt komitesi üyeleri ile Toronto’da bir araya geldi. Karlıtekin “Toronto'ya uçmak istiyoruz ve direkt uçuşlar için hedefimiz 1 Nisan 2008 tarihidir” açıklamasında bulundu.
Türk Hava Yollarının en üst düzeyde temsil edildiği toplantıya, Türk Hava Yolları adına Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Kanada Türk Dernekleri Federasyonu adına Nedim Düzenli, Kanada Türkiye Arası Direkt Uçuşları Araştırma Komitesi adına Erdem Denizkusu ve Birol Uzunmehmetoğlu ile Türk Hava Yolları Kanada bürosundan da Hilmi Işıklı ve Selçuk Heybet katıldı.
Karlıtekin, toplantının açılışında “Kanada Türk toplumun iki ülke arasında direkt uçuşların olmamasından etkilenmesini çok iyi anladığını, söylerek, “1983 yılında New York da öğrenci olarak bulunduğum sırada Türk Hava Yollarının New York’a uçuşu yoktu, sizin bugün yaşadıklarınızı ben o dönem New York ta yaşadim, sizi çok iyi anlıyorum” dedi.
4 buçuk yıldır Türk Hava Yollarının yönetiminde bulunan Karlitekin, geçen süre içerisinde büyük değişikliklere imza attıklarını belirterek, “Hava ulaşımının önünün açık olmasını ve ekonominin getirdiği şartlara endeksli değil, her zaman günün koşullarının bir adım önünde bulunmasını istedik. 2004 yılından itibaren 59 yeni uçak siparişi verdik ve yaklaşık 40 yeni uçağıda filomuza kattık. İşlemleri hızlandırmak, bürokrasiyi azaltmak ve bu uçaklara mümkün olan en kısa zamanda ulaşmak için ihale kanununu bile değiştirtmek zorunda kaldık. Bütün bunları yaparken sadece meclis üyelerini değil, IMF heyetini de ikna etmemiz gerekti. Gerçekleşen atılımları Türk Hava Yolları’nin maliyet dengelerini bozmadan yaptık. Maliyetlerin yüzde 80 arttığı, gelirin de yüzde 20 azaldığı geçen 5 yıllık dönemde Türk Hava Yolları’nı iki kat büyüttük” dedi.
Karlitekin, gelir yönetimi uygulamasını yurt içi hatlarda da başladıklarını, Türkiye içi uçuşları Türk Hava Yolları tekelinden kaldırdıktan sonra korkulanın olmadığını, aksine Türk havacılık sektörünün yeni katılan firmalarla birlikte çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi.
Geçtiğimiz yıl ilk dört ay içerisinde 23 yeni hat açtıklarını, açılan bu hatların yüzde 65 doluluk oranına ulaştığını ve şimdi çok daha geniş bir uçuş ağı yapısına sahip oldularını söyleyen Karlıtekin, bütün bu atılımlardan sonra şirketin yolcu kapasitesini 20 milyon yolcu ile iki katına çıkardıklarını söyledi.
Genişleyen ulaşım ağından sonra Türk Hava Yollarının uzun hatlarda yeni noktalara uçabilecek hale geldiğini söyleyen Karlıtekin, uzun hatları açarken çok daha dikkatli davrandıklarını, 23 kısa hattan gelebilecek zararın sadece bir uzun hatla aynı olabileceğini söyledi. Genişleyen yeni uçuş ağı ile Türk yolcuların yani sıra, diğer ülkelere de uçacak transit yolcuları da taşımaya hazır hale geldiklerini söyleyen Karlıtekin, artık Kanada içerisinde daha geniş bir yolcu yelpazesine ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.
Türk Hava Yollarının Toronto’ya uçuşu için zamanın geldiğini belirten Karlıtekin, hattın kar getirebilmesi için business class ve kargo taşımacılığının önemini vurgularken, Kanada ve Türkiye arasında gelişen iş hacmi ile birlikte kargo taşımacılığının da problem olmaktan çıkacağını sözlerine ekledi.
Kanadaya sefer açma kararını çoktan verdiklerini, önlerindeki bazı teknik ve diğer bürokratik engellerin de tek tek ortadan kalktığını söyleyen Karlıtekin, “Daha önce Air Canada’nın engelleri vardı, bu engeller Star Alliance’a katılmamız ile birlikte ortadan kalktı. Şimdi Air Canada ile olan ilişkilerimiz ve iletişimimiz çok daha iyi. Air Canada’nin baskısı ile Kanada Sivil Havacılık otoriteleri de bizi engelliyordu. Air Canada’nın tutumunun değişmesinden sonra artık Kanada Sivil Havacılık yetkilileri olaya daha objektif bakıyor. Bütün bunların dışında, iki ülkenin politik ilişkilerinde yaşanan soğukluğun etkisi ile de çalışmalarımız yavaşladı. Diğer bir konu da karşılıklı çifte vergilendirme ve sivil havacılık anlaşmalarının olmaması, ancak sivil havacılık anlaşmasının en kısa sürede imzalanacağına inanıyorum” dedi.
Bütün engellerin aşılması durumunda Türk Hava Yolları’nın altyapı olarak üç ay içerisinde Toronto hattını açabileceğini söyleyen Karlıtekin, Torontodaki ofisin zaten hazır olduğunu, bu nedenle bu sürenin daha da kısalabileceğini belirtti.
Kanada Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Nedim Düzenli ise, Türk Hava Yolları’nın Kanada uçuşları için Türk toplumu içerisinde zaten bir beklenti ve isteğin olduğunu, Federasyon ve bağlı alt kuruluşlar olarak gerekenin yapılması için tüm gayretleri ile çalışacaklarını söyledi. 60 ila 90 gün içerisinde Kanadanın tüm Türk toplumuna ulaşabileceklerini belirten Düzenli, Federal ve Eyalet hükümetleri nezdinde gereken lobi faaliyetini zaten yürütmekte olduklarını ve yürütmeye de devam edeceklerini ifade etti. Gerekirse direkt uçuşlar için oluşan çalışma grubunu büyütebileceklerini vurgulayan Düzenli, bu çalışmayı bir toplum hizmeti olarak gördüklerini, ve Türk Hava Yolları'nın Kanada da sağlam bir zemine oturmasına yardımcı olacaklarını söylerken, Azerbaycan, İran, İsrail, Lübnan, Ukrayna toplumları ile de temasa geçerek gerekirse ortak çalışma bile yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
2008 de Toronto da Türk Konsolosluğunun açılması çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Düzenli, iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerin gün geçtikçe arttığını ve artmaya da devam edeceğine inandığını söyledi.
Nedim Düzenli’nin, açılacak hattin karlılığının ne kadar süre takip edileceği sorusu üzerine Karlıtekin, “Hattı açtıktan sonra en az bir yıl izlememiz gerekir. Bir yılın sonunda zarar ediyorsa neden zarar ettiğini inceler ve zarar nedenlerini önlemek için gerekeni yaparız” dedi.
Çalışma Komitesi üyelerinden Erdem Denizkuşu komitenin çalışmalarını anlatırken “Çalışmalarımıza 2006 yılı Nisan ayında başladık. Geçen süre içerisinde Kanada’nin ve Türkiye’nin Sivil Havacılık otoriteleri ve konu ile ilgili birimleri ile yazışarak karşılıklı direkt uçuşların neden başlatılamadığı konusunda araştırmalar yaptık ve bu engellerin kaldırılması için neler yapabileceğimiz konusunda çalıştık. Kanada’da bölge milletvekillerimize ve ulaştırmadan sorumlu otoritelere ulaşmanın daha kolay olmasından yararlanarak Kanada tarafında uçuşları engelleyen sorunları belirlemeye çalıştık” dedi ve yapılan karşılıklı yazışmalardan bazı örnekleri Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlitekin ile paylaşti.
Uzun hatlar için kullanılmak üzere mevcut Airbus 340’ların içini yenilediklerini ve filoya siparişi verilmiş Airbus 330’ları ilave ettiklerini söyleyen Karlitekin, yine uzun hatlarda kullanılmak üzere iki yeni uçak arayışı içinde olduklarını ve Türk Hava Yollarının teknik olarak ta uçuşlara hazır olduğunu söyledi.
Karlitekin “Hedefimiz 1 Nisan 2008 olarak koyarak, yaz sezonun hareketliliğinden ileri gelen yüksek bir moral ile bu hattı açmak istiyoruz diyerek” Toronto’ya uçmak istediklerini yeniledi.
Yine Kanada Türkiye Arası Direkt Uçuş Çalışma Komitesi üyelerinden Birol Uzunmehmetoğlu, Kanada Türkiye arasındaki direkt uçuşlarla ilgili her habere Kanada’daki Türk basının çok önem verdiğini, kendilerinin de konuyu gündemde tutmaya yardımcı olduklarını, Kanada ve Türkiye basınında çıkan her türlü haberi ve derledikleri bilgileri bir web sayfası aracılığı ile diğer toplum üyeleri ile paylaştıklarını söyledi. Uzunmehmetoğlu, Lübnan savaşı sırasında Kanada’nin Türkiye'den direkt uçuşlarla Kanada vatandaşlarını tahliye ettiğini hatırlatarak Kanada Türkiye arasındaki uçuşlarla ilgili Türk Hava Yollarının çalışmalarında kullanılabilecek 2000-2006 yılları arasındaki çeşitli istatistikleri, ve komitenin uçuşlarla ilgili diğer çalışmaları ile Kanadadaki Türklerin uçuşlar konusundaki görüşlerinin yansıtıldığı anket sonuçlarını Karlitekin’e sundu.
Komitenin çalışmalarından oldukça memnun kaldığı gözlemlenen Karlitekin çalışmalar için teşekkür etti ve 1 Nisan 2008 tarihinde Kanadaya uçmak konusunda ellerinden geleni yapacakları sözünü bir defa daha yineledi.
Toplantı boyunca Sayın Karlitekin’in klasik bürokrat görünümünden çok uzak, oldukça içten ve samimi olarak konuya açıklık getirmesi ve en ince detaylarla görüşlerini paylaşması gözlerden kaçmadı.
Birol Uzunmehmetoğlu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder