Cumartesi, Aralık 22, 2007
Cuma, Aralık 21, 2007
10 bin Euro'ya Kanada vizesi veren âşıklar
Kanada Büyükelçiliği'nde görevli Yıldız Özer B. ile sevgilisi Kemal Ç.'nin 5-10 bin Euro karşılığında sahte belge düzenleyip vize verdiği ortaya çıktı. İkili yakalandı..
Kanada Büyükelçiliği'nde görevli Yıldız Özer B. ve sevgilisi Kemal Ç. para karşılığında sahte belgelerle vize dağıttığı gerekçesiyle tutuklandı. İki sevgili avukatları aracılığıyla karara itiraz edince, 20 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Vize işlemlerinde usulsüzlük olduğunu fark eden Kanada Büyükelçiliği, polise ihbarda bulundu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri vize bölümünde çalışanları ve vizeleri tek tek incelemeye aldı.
ELÇİLİKTEKİ İŞİNDEN OLDU
Yapılan çalışma sonucunda vize bölümünde çalışan Yıldız Özer B.'nin sevgilisi ile birlikte 5 - 10 bin Euro karşılığında vize verdiği tespit edildi. İki sevgiliyi takibe alan Mali Polis, Kemal Ç.'nin bazı yakınlarının da terör örgütüne katıldığını tespit etti. Kemal Ç.'nin ilk ifadesinde, bu kişileri ailece dışladıklarını söylediği öğrenildi. Yıldız Özer B.'nin büyükelçilikteki görevine son verildi. Genç kadın ve sevgilisi ifade verdikten sonra nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı, ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Cuma, Aralık 07, 2007
Kac kisiyiz
Kaynak : http://www.statcan.gc.ca
Çarşamba, Aralık 05, 2007
Antalya’ya Kanada’dan direkt uçuş olmasını çok isterdim.
68. SKAL Dünya Kongresi Belek’te 4–9 Kasım tarihleri arasında yapıldı. Tüm dünyadan gelen 950 civarında turizm profesyonelini bir daha ne zaman görürüz bilemem ama Türkiye’nin tanıtımına bir büyük katkının yapıldığını net olarak söyleyebilirim.
Skal kongresine ben de 4 gün boyunca katıldım. Birçok profesyonel ile tanıştım ve hemen hemen hepsine Türkiye ve Türkler hakkındaki düşüncelerini sordum. İşte bazıları;
*Bu kadar çok eski uygarlığın burada yaşadığını nasıl olur da daha önce duymuş olamam.
...
*Türkiye’nin tamamının tanıtım filmlerinde veya benzeri mecralarda anlatılmasını bırakın. Bölgesel olarak tanıtım yapın. Kapadokya, Antalya, Ege, Karadeniz gibi.
*Antalya’ya Kanada’dan direkt uçuş olmasını çok isterdim.
...
*Türkiye’ye giriş için ödediğimiz vize ücreti çok pahalı ve üstelik yanlış bilgilendirildik. (Ben özür diledim yanlış bilgilendirme için ve ne kadar ödediklerini sordum. 60 USD ödemişler Kanadalılar. Bizim onlardan vize alırken çektiğimiz çilelerden bahsetmedim)
...
*Türkler çok sigara içiyorlar, üstelik her yerde içiyorlar. Özellikle restoranlarda çok rahatsız ediyor. Türkiye’de tatilimi geçirip geçirmeme kararı alırken kesinlikle düşüneceğim bir konu.
Konular bu şekilde uzayıp gidiyor. Not alamadığım için hatırladıklarım bunlar. Birçoğu benim de dost ve iş sohbetlerinde arkadaşlarım ile paylaştığım konular. Hatta bazılarının bazı dostlarımıza ters geldiğini bile daha önceden biliyorum. Konu aslında şu dostlar;
Yaşadığımız şu anı durdurup, yaşadığımız hayatımıza yukarıdan bakarak objektif yorumlar yapabiliyorsak doğru yoldayız demektir. İçinde kaldığımız olayları yorumlamamız, dışında kaldığımız olayları yorumlamaktan her zaman daha zordur. Sekiz yılını yurt dışında yaşamış bir insan olarak biliyorum ki Türkiye’yi yaşayan yabancıların yaptıkları yorumlar bizim için çok önemli. Ben otelimde, otelimi fiziksel olarak yaşayan misafirleri dinleyerek birçok hizmetimi geliştirme imkanı buluyorum. Paylaşmak istedim. Sevgiyle kalın.
Perşembe, Kasım 22, 2007
Çarşamba, Kasım 21, 2007
Kanada'ya gelen Turk Gocmen Sayisi Artiyor
Kaynak : www.cic.gc.ca
Pazartesi, Kasım 19, 2007
THY 2008 planinda Kanada'ya ucuslar yer aliyor
Turk Hava Yollarinin 2008 plani icerisinde artik Kanada'ya ucuslar yer aliyor ve hazirliklar icin de dugmeye basilmis.
Yillardir Kanada'ya ucmayi dusunen Turk Hava Yollari ilk defa yillik planinin icinde Kanada hattini acilmasi plani dahil edildi. Ucuslar icin Nisan ayini hedefleyen Turk Hava Yollari Yonetimi, bu ucuslari gerceklestirek icin iki adet Airbus 340 ucagi kiralayacak.
Kanada Turkiye Arasi Direkt Ucuslari Arastirma Komitesi olarak sureci hizlandirmak icin calisiyor ve gelismeleri yakindan takip ediyoruz.
Cuma, Kasım 16, 2007
Gittikce Daha Fazla Kanadali Istanbul'u Ziyaret Ediyor
En cok harcayan milliyetler siralamasinda onde gelen Kanadali turistler Kanada'dan Istanbul'a ulasabilmek icin en az 20 saatlik bir aktarmali ucusu goze almak zorunda.
(Bahsi gecen istatistikleri hazirlayan ve sunan Istanbul Kultur ve Turizm Mudurlugu'ndeki dostlarima tesekkur ederim)
Perşembe, Kasım 15, 2007
2006 da Istanbul'u 50.196 Kanadali ziyaret etti
Turk Hava Yollari Cin'e haftada yedi sefer yapiyor ve sefer sayisini 21'e cikartmak icin ugrasiyor. Mart 2008 den itibaren de Air China Istanbul'a haftanin yedi gunu ucacak.
Ayrica "asiri talep" ile yeni acilan uzun hatlardan biri olan Guney Afrika dan 2006 yilinda Istanbul'a gelen Guney Afrikali sayisi ise sadece 9,839.
49.929 Cinli'nin, 9,839 Guney afrikalinin "yogun talebini" dikkate alan Turk Hava Yollari 50.126 Kanadali turistin ve Kanadada yasayan Turk vatandaslarinin talebini henuz hayata gecirebilmis degil.
Çarşamba, Kasım 14, 2007
Uluslararasi Seyahatleriniz icin Vize ve Gumruk Bilgileri
Tek yapmaniz gereken, milliyetiniz, pasaportunuzun (ya da seyahat belgenizin) verildigi ulke kalis sureniz gibi bilgileri girmek.
http://travelcentre.iata.org/
En dogru bilgili seyahat etnek istediginiz ulkenin konsolosluk birimlerinizden alabileceginizi unutmayin!
Salı, Kasım 13, 2007
Kanada'ya bir türlü uçuş hakkı alamamak bizim için büyük bir üzüntü kaynağı
THY uzun hatlara yatırım yapacak
Skytrax'tan dört yıldız alarak büyük bir prestij kazanan Türk Hava Yolları, önümüzdeki 5 yıllık dönemde uzun hatlara ağırlık verecek. THY Genel Müdürü Temel Kotil, geniş gövdeli uçak sayısının artacağını, uzun menzilli hatlarda daha sık uçacaklarını açıkladı.
Türk Hava Yolları (THY) başta ikram olmak üzere hizmet ve kalite odaklı yatırımlarının meyvesini almaya başladı. Turkish Do&Co şirketiyle ikramda çıtayı yukarılara taşıyan THY, Skytrax'ın yaptığı değerlendirme sonucunda dört yıldızlı havayolu kategorisine yükseldi. Son iki yılda filosunu yüzde 50 oranında arttıran THY, önümüzdeki 5 yıllık büyüme planında uzun hatlara ağırlık verecek.
Örneğin Kanada'ya bir türlü uçuş hakkı alamadık, bu bizim için büyük bir üzüntü kaynağı. Singapur'a dört uçuş slotumuz var, beşinciyi alamıyoruz.
Salı, Ekim 30, 2007
Karamehmet'in ucagi Kanada'dan
Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet, Kanada'dan 20 milyon dolara Challenger 300 tipi özel uçak satın aldı.
Aslında onu mütevazi kişiliğiyle tanıyoruz. Çoğu zaman kendi aracını dahi kendi kullanır. Tutumludur, tam bir ticaret adamıdır. İşte bu özelliklere sahip olan medya patronu 20 milyon USD değerinde bir uçağın sahibi oldu.
Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet'ten bahsediyoruz. Karamehmet için Kanada'dan Challenger 300 tipi özel uçak satın alındı. Bilindiği gibi Karamehmet'in bir de havayolu şirketi var.
Uçağı yönetecek personel bugünlerde eğitim almak için Kanada'da bulunurken, Çukurova yöneticileri de uçuş sertifikasını çıkartmak için Ankara'da.
VIP uçağın teknik özelliklerine gelince;
Challenger 300 800 km hız yapabiliyor, tavan yani en üst tırmanma yuksekliği 15 km, Ağırlık 11 ton, personel sayısı ise 8.
Ilk sirada "İstanbul-Toronto"
Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) yolcu istatistiklerine göre büyük potansiyel bulunan ancak şu anda tarifeli sefer yapılamayan ilk 10 hat şöyle sıralandı:
1. İstanbul-Toronto
2. Adana-Londra
3. Ankara-Paris
4. İstanbul-Melbourne
5. İstanbul-Los Angeles
6. Ankara-Kopenhag
7. İstanbul-Bologna
8. Adana-Paris
9. İzmir-Paris
10. İstanbul-Sidney
---------------------------
THY'nin uzun menzil yolcusu arttı
Guntay Simsek - Sabah - 28 Ekim 2007
Yıllardır uzun hatlarda arzu edilen verimi alamayan Türk Hava Yolları'nın (THY) yüzü 2007 yılında güldü. Ocak- Eylül döneminde THY'nin Uzakdoğu uçuşlarındaki yolcu sayısı yüzde 20.8, Amerika uçuşlarındaki yolcu sayısı ise yüzde 5.3 arttı. Eylül ayı rakamlarına göre Bişkek, Almata, Taşkent, Hong Kong, Duşanbe ve Atsana doluluk oranı yüzde 90'ı aşarken, sadece Karaçi, Mumbai ve Seul hatlarında doluluk oranı yüzde 70'in altında kaldı. Uzakdoğu uçuşlarında doluluk oranı yüzde 78.1'e yükselirken, Amerika'da New York ve Chicago uçuşlarında ise doluluk oranı yüzde 77.8'e yükseldi.
Perşembe, Ekim 18, 2007
Hocanin valizleri
Nasrettin hoca bir gun Torontodan Aksehir'e dogru yola cikar. O zamanlar Torontodan direkt sefer olmadigindan, Hollanda uzerinden ucmaya karar verir. Ilk ucagi 11 saat gec kalktigi icin hem bir sonraki ucagini kaciran hem de valizlerini kaybeden Hoca, Amsterdam daki bir handa konaklamaya karar verir. Kalacagi odanin kapisini acan Hoca yatagin duzgun ve kirisiksiz oldugunu gorunce bozmaya kiyamaz ve yatagin altina uzanir. Aradan bir sure gecer, hana yeni evli bir cift gelir. Hanci, Hoca’nin kaldigi odayi kastederek,“yukarda iki kisilik bir oda var ama yataklarin biri dolu digerinde kalmayi kabul ederseniz kalabilirsiniz” der. Nasrettin Hocanin kaldigi odanin kapisini acan yeni cift yatagin altindaki Hocayi farketmez ve konusmaya baslarlar.
Genc adam birara karisina:
“Sevgilim gozlerinde butun sehiri goruyorum” der.
Bunu duyan Nasrettin Hoca kafasini yatagin altindan uzatip merakla
“Benim valizleri de goruyormusun” diye sorar.
Cuma, Ekim 05, 2007
Turizm geliri 3 milyar dolar artar
Dışişleri Bakanı Ali Babacan bugünlerde Amerika'da ve önemli görüşmeler yapıyor.
Sanıyorum Kanada Dışişleri Bakanıyla da ya görüştü ya da görüşecek.
Biliyorsunuz, Türkiye Kanada arasında benim de sık sık yazdığım bir "direkt uçuş" konusu var.
Acaba THY Kanada'ya direkt uçabilecek mi?
Güney Afrika'nın Johannesburg, Cape Town gibi önemli kentlerine direkt uçuşu koyan, hatta Güney Amerika'ya da önümüzdeki günlerde uçmayı düşünen THY Yönetimi, sıra Kanada'ya gelince birden sessizleşiyor.
Peki, neden?
Nedeni malum, Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı... Kanada parlamentosu bunu onayladığı için biz de sözüm ona tepki koyuyoruz. Oysa bu konuda Kanada yalnız değil, THY'nin uçtuğu başka bir ülkenin parlamentosu bu yasayı onayladı. Belki şu denebilir, bu yasayı onaylayan ülkeler arasında tek tepki koyduğumuz ülke Kanada...
Şimdi dost ve stratejik ortak dediğimiz ABD bile ikide bir bu konuyu gündeme getirmiyor mu?
Artık Türkiye'nin Toronto'ya direkt uçuş için öne sürdüğü bu argümanın haklı bir tarafı kalmadı. Hem Dışişleri Bakanlığı kadrolarının, hem de THY yönetiminin bu gerçeği görmesi gerekiyor. Çünkü bu ilişki iki ülkenin de çıkarına...
Rahmetli Özal'ın dediği gibi ülkeler arası dostluğu geliştirecek en önemli araç ekonomi.
Bu konuda hem THY uzmanlarının, hem de bağımsız kişilerin hazırlayıp ilgili makamlara ulaştırdığı raporlarda önemli bilgiler var.
İşte son yapılan bir araştırmada ortaya konulan gerçekler:
"Kanada Türkiye arasında direkt uçuşların başlaması bugün için 100 bin olan turist sayısını en az 300 binlere taşıyacak. Bunun anlamı şu; Türkiye'nin turizm geliri doğrudan 3 milyar dolar artar. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren 75 Kanada firması var. Kanada ile 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Antlaşması' yapılırsa bu sayı 500 kadar olacaktır ki, bunun anlamı da yaklaşık 20 bin yeni istihdam demektir."
Gerçekten etkileyici değil mi?
Kanada ile Türkiye arasında bu tür bir ekonomik bağ olması, iki ülke arasındaki ilişkiyi daha vazgeçilmez kılmayacak mı?
Peki, o zaman ne bekleniyor?
Doğrusu kimsenin bildiği yok. Ama yine de en iyi cevabı 2008'de Kanada'ya uçabiliriz diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin verecektir.
Sahi ne bekliyoruz Sayın Karlıtekin?
Çarşamba, Ekim 03, 2007
Kanada’ya uçmak için yeni görüşmeler devam ediyor
THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Ekonomide 4, Business Class’ta 3 yıldızlı havayoluyduk. Şimdi 4 yıldızlı havayolu olacağız” diyerek, hedeflerinin 5 yıldızlı bir havayolu olmak olduğunu söyledi.
Atatürk Havalimanı’nda görev yapan basın mensupları ile iftar davetinde bir araya gelen Temel Kotil, iftar öncesi şirketin genel durumu ve gelecekle ilgili projeksiyonları hakkında bilgi verdi. Sıcak bir sohbet ortamında geçen davette Kotil, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
THY’nin ikram servisi ve uçak içi eğlence sistemleri gibi birçok alanda Avrupa’nın sayılı şirketleri arasında yer aldığını belirten THY Genel Müdürü'nün değindiği belli başlı konular şunlar oldu:
2007’de 20 milyon yolcu
Temel Kotil, 2007 yılında 20 milyon yolcuya ulaşacaklarını söyleyerek,” Ekim ayında olmamıza rağmen bu rakamı tutturacağımızı sanıyoruz. 2004 yılının başında açılan 24 hat, doluluk ve karlılık olarak kendini toparladı. THY yüzde 20 ve üzeri büyüme yakalanıyorsa bu, yaptığımız açılımdan kaynaklanıyor. Avrupa’da yüzde 20 büyümeyi yakalamamız mümkün değil ancak yeni açılan hatların yüzde 30’a yakın büyümesi ortalama büyümemizi yüzde 20’ye çekiyor. Bu büyüme 2008 ve 2009’da da devam edecek” dedi.
Hedef Uzakdoğu
Şirketin gelecekle ilgili projeksiyonları konusunda da açıklamalarda bulunan Kotil, hedeflerinin Uzakdoğu pazarı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Yakın coğrafyayı tümüyle kapladık. İleriki yıllarda mevcut noktalarda frekans sayılarımızı artıracağız. Yeni açtığımız hatlarda günlük seferler başlayacak. Kanada’ya uçmak için yeni görüşmeler devam ediyor. Bir türlü anlaşamadık. Sonucun pozitif olacağını düşünüyorum. Çin’de 21 uçuş hakkı istiyoruz. Şu anda Pekin ve Şanghay kentlerine kombine 7 kez uçuluyor. Ayrıca Guanzo’ya 7 kez uçmak istiyoruz. Uzak hatlarda da slot (uçuş izni) almak istiyoruz. Japonya ve Kore hatlarına da yoğunlaşacağız.”
Uçakta dinletilen müzik
Temel Kotil, son günlerde bazı köşe yazarlarının köşelerine taşıdıkları THY uçaklarında dinletilen müzik konusundaki bir soruya da şu karşılığı verdi:
"Türk müziği çok güzel ve ben de Türk müziğini beğeniyorum. Biz geniş bir yelpazeye hizmet etmek istiyoruz. Müziğimizi çok kişinin beğendiğini de biliyoruz. Uçuş hattına bağlı olarak karma müziklerimiz var."
Kotil, Airbus A380 uçağının Türkiye’ye gelişi ile ilgili de şu an için A 380 almak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, “ Airbus 380 THY için değil, Türkiye için geliyor. Ben de o uçakla demo uçuşuna katılacağım” dedi.
http://www.airkule.com/default.asp?page=haber&id=2033
Pazar, Eylül 09, 2007
Karsilikli Ticaretin yeterince Artmamasinin Bir Nedeni de Direkt Ucuslarin Olmamasi
"Ticari ilişkilerde görülen bir başka sorun ise iki ülke arasında THY’nin ya da herhangi bir uluslararası havayolu şirketinin doğrudan uçuşunun bulunmamasıdır. THY’nın 2007 yılında bu alanda bazı olumlu adımlar atması beklenmektedir."
Raporun tamamina asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
http://www.musavirlikler.gov.tr/upload/CDN/2006%20YILI%20ULKE%20RAPORU.doc
Çarşamba, Eylül 05, 2007
Çarşamba, Ağustos 22, 2007
Çarşamba, Ağustos 08, 2007
Cuma, Temmuz 20, 2007
Dunyanin en pahali havaalani : Toronto Pearson International
Bir Ingiliz arastirma kurumu olan Transport Research Laboratory her yil 50 buyuk havalaninin hava tasima firmalarina uyguladikleri vergilere gore en pahali ve en ucuz hava limanlarini belirliyor.
2006 yili indeksine gore Toronto bir yil onceki listede oldugu gibi yine en pahali havaalani olarak secilmis.
Havalanlari her ucaktan kalkis, inis, park vergisi, her yolcu basina ulasim vergisi ve guvenlik vergisi adi altinda degisik vergiler aliyor. Bu vergiler havaalanlarinin yogun oldugu saatlere ya da ucagin tipine gore degisebiliyor. Son yillarda bircok havalimanlari bu listede gurultu faktorunu de ekledi. Eski ve daha cok gurultu yapan ucaklardan daha cok vergi alarak bu ucaklardan uzak durmaya calisiyorlar.
Bu vergilerin biletinize de oranda yansiyor.
Aciklanan listeden bazi havaalanlari:
1 - Toronto
2 - New Jersey
3 - Atina
4 - Vancouver
5 - New York - JFK
8 - Amsterdam
11- Paris
13- Frankfurt
19- London Heatrow
34- Roma
50- Dubai
Perşembe, Temmuz 19, 2007
Temel Kotil: "Toronto Hattini Acacagiz"
Gazete Metropol 16-Temmuz-2007
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Hava-İş Sendikası ile yapılan 20. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Finale çok yakınız. En geç yarın sözleşmenin imzalanacağını düşünüyorum" dedi.
AA-THY Genel Müdürü Kotil, Atatürk Havalimanı'nda görevli basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında THY'nin 11 bin çalışanı ve sendikası ile bir bütün olduğunu vurgulayarak, "Hava-İş Sendikası ile yapılan görüşmeler çok olumlu gidiyor. Görüşmeler aylar öncesinden başlamıştı. Finale çok yakınız. Yarın işveren sendikasının katılımıyla bir görüşme olacak. En geç yarın bunun imzalanacağını düşünüyorum"diye konuştu.
Kotil, kurumun toplusözleşme süreci döneminde rötarlarla ilgili olarak zarar gördüğüne işaret ederek, ancak bunun kamuoyuna çok negatif yansıtıldığını kaydetti. Temel Kotil, büyük oranda rötarlar yaşanmadığını vurguladı.
THY'nin büyümesi kararının 2 yıl önce alındığını ve 3 yıldır kar eden bir kurum olduğunu ifade eden Genel Müdür Kotil, "Geçen ayın Avrupa havacılık verilerine göre THY, Avrupa'da toplam sefer sayısını ve doluluk oranını en fazla artıran havayolu" dedi.
Temel Kotil, TYH'nin olabildiği kadar "network"ünü büyüttüğünü anlatarak, bir süre önce açılan Lizbon ve Oslo hatlarının çok iyi gittiğini, Toronto, Astana ve Duşanbe hatlarının da kısa sürede açılacağını söyledi.
Karlitekin: "Kanada'ya her gün sefer koysak yıllık 15 milyon dolar zarar ederiz"
Guntay Simsek - Sabah - 6 Agustos 2006
Üç yılda THY'nin üzerine bir THY daha koyduklarını söyleyen Karlıtekin; "2003'ten bu yana yüzde 57 oranında büyüdük. 94 uçak ve 16 bin 458 koltukluk kapasiteyle, 200 milyon YTL kar bekliyoruz" dedi..
Son günlerde daha çok eleştiri haberleriyle gündeme gelen milli havayolu için her cenahtan ayrı bir yorum yapılmaya başlandı. Diğer taraftan milli havayolu ise son sürat büyümeye devam ediyor. Son üç yıldaki büyüme yolcu sayısı, koltuk kapasitesi ve uçak sayısına bakıldığında yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşmiş. Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, gündemdeki konular ve milli havayolunun geleceğine dair sorularımızı cevaplandırdı.
- Yeni açılan hatlar için THY nasıl bir stratejiyle hareket etti? Bu hatların durumu nedir?
- Uçuş ağımızın sinerjisini oluşturmak istiyoruz. Türkiye'nin menfaatleri açısından bu pazarlara gidilmesi gerekiyordu. Biz de bu hatları açtık. 24 yeni hattın büyük çoğunluğundan memnunuz. Buradaki stratejimiz 'Tezgâhı açacaksın ve duruma bakacaksın' şeklinde. THY'nin bu gücüde var. Yeni hatlardan Helsinki, Duşanbe, Osaka, Dublin, Petersburg, Abu Dabi, Doha, Muskat, Lübyana, Hartum ve Adisababa gibi uçuş noktalarından memnunuz. Ama uçmamız istenen Kanada gibi noktalar ise kârlı değil. Bugünkü rekabet ortamında Kanada'ya her gün sefer koymamız halinde yıl bazında 15 milyon dolar zarar ederiz. Uzun hatlarda uçağı doldurmak marifet değil. Çünkü ekonomi sınıfındaki ücretler çok düşük. Mevcut rakamlarla uçağı yüzde 70 doldursanız bile kâr edemiyorsunuz. Aynı durum yoğun rekabetin yaşandığı ABD hatları için de geçerli. Dolayısıyla uzun uçuşlarda pazarın verimli olmasını görmemiz lazım. Ayrıca şirket olarak bu uzun hatlarda en fazla gelir getiren businnes class bölümünü de iyileştirerek rekabete hazır hale gelmemiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 2007'de THY uzun hatlarda belli bir bussiness class kalitesini yakalamış olacak. Business class için büyük şirketlerle anlaşmalar yaparak uçuşlarımızı daha verimli hale getirmek için çalışıyoruz.
GÜNDE 500 SEFERE ÇIKILDI
- THY'nin uzun uçuşlardaki business class bölümü rakiplerin gerisinde kaldı mı, ne dersiniz?
- 18 tane geniş gövdeli uçağımızdaki koltuklarımızla diğer popüler business classlarla yarışacak durumumuz yok. Ayrıca THY'nin coğrafi lokasyonu ve yolcu tipine bağlı olarak çalışmalarımız var. Kısa uçuşlarda busines classta rakiplerimizle aynı kalite ve seviyedeyiz. Airbus 330'ların business class'larından yolcu memnun. Ama Airbus 340'ların içinin yenilenmesi gerekiyor. Bunun da programını yaptık. Sadece Airbus 310'larla ilgili çalışmamız devam ediyor. Bu uçakları yenileyelim mi, yoksa değiştirelim mi, bunun kararını vereceğiz. Eğer Airbus 310'ları filodan çıkarırsak geçiş döneminde geniş gövdeli Boeing 777 kiralayabiliriz. Fakat 2007 sonunda 12 geniş gövdeli uçağımız uzun hatlarda aynı kalitede business class'a kavuşmuş olacak.
- Küçük gövdeli bölgesel uçak arayışınız söz konusuydu. Kararınız ne oldu?
- İki tane Airbus 319 kiraladık, verim arttı. Şimdi bu uçakların sayısını sekize çıkarmamız yönünde ilgili birimlerimizde talepler var, değerlendiriyoruz. Şu an itibariyle yeni bir uçak tipi artık aramıyoruz.
- THY'deki kamu payının azalmasının sonuçları nelerdir?
- THY'nin çok iyi bir kurumsallığı var. Kamu payının azalmasıyla da gerçek anlamda yönetim rahatlığı elde ettik. Bu şirketin yöneticileri ısrarlı ve sistematik hata yapmadıktan sonra kimse THY'ye zarar veremez. THY'nin yapacağı çok büyük işler var. Şirketi şaha kaldırmak bizim elimizde.
- Son günlerde her tarafta THY hakkında olumsuz haberler var. Şirketin ciddi bir imaj kaybı söz konusu mu?
- 16 Haziran'da yaşanan ekip kaynaklı rötarlar ciddi bir hataydı. Kabin görevlilerini vaktinde eğitip uçuşa verebilirdik. Yapamadık. Bunun dışında bu kadar eleştiriyi gerektirecek bir problem yok. Günde 300 sefer yapan THY şu an günde 500 sefer yapıyor. Münferit nahoş hadiseler olabilir, ancak toplama bakmak gerekir.
Çarşamba, Temmuz 18, 2007
Valiz bulundu ama...
ŞENGÜL BALIKSIRTI - Sabah - 17-7-2007
British Airways ile İstanbul-Londra- Vencouver uçuşu yapan oğlumun valizi çıkmamıştı, ben de bu sorunu bu satırlarda sizlerle paylaşmıştım. Bu bize özel bir sorundu, bu nedenle yazarken tereddütlüydüm ama o da ne? British Airways mağduru ne çok insan varmış. Özellikle Kanada'da yaşayan Türkler... Herkes kendi hikayesini anlattı. Oğlunuz için bir şey yapabilir miyiz?' diyenlere de teşekkürler.) Gelelim sonuca... Vencouver'a indiğinde sadece üzerindekilerle kalan oğlum, bir hafta boyunca alışveriş yaptı. Şansımız, bir arkadaşının yanına gitmiş olmasıydı. Yani onunla ilgilenecek insanlar vardı. Peki ya bir yaz okuluna gitseydi, o zaman ne olacaktı? Neyse... Bizim valiz sekiz gün sonra ortaya çıktı. Ve tatil keyfi de 8 gün gecikmeli başladı. British Airways valizi geç de olsa teslim etmekle üzerine düşeni yerine getirdiğini düşünüyor olmalı... Çünkü ne bir özür var, ne de mağduriyeti gideren bir tavır. Hâlâ merakla bekliyorum...
Candan Karlitekin:"Artik Yeni Hat Acmayacagiz"
Perşembe, Temmuz 12, 2007
Kanadali Ucak Yapimcilarin Turkiye Pazari Tam Gaz Buyuyor
Ferit Şahenk yeni bir jet almak için sipariş verdi
2001 yılında havacılık şirketinin kapısına kilit vuran Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeni bir şirket kurarak sektöre geri döndü. Challenger jet uçağı siparişi verdiği belirtilen Şahenk, bu uçak için yaklaşık 30 milyon dolar ödeyecek. Challenger'ın geniş gövdeli ve uzun menzilli bir jet olduğu biliniyor. 7 bin 550 kilometre menzile sahip uçağın yolcu kapasitesi 19 kişi.
Ferit Şahenk/Challenger
* Tip: Geniş gövdeli, uzun menzil
* Firma: Canadair/Kanada
* Menzil: 7 bin 550 kilometre
* Yolcu kapasitesi: 19
* Fiyat: 30 milyon dolar
------------------------------------
DÖYSA ve Fiba'ya 30 milyon dolarlık jet
(Transport Dergisi - Temmuz 2007 Sayisi)
Kanadalı Bombardier şirketi, Hüsnü Özyeğin'e ait Fiba Havacılık ile Ömer, Demir ve Yalçın Sabancı'nın ortak kurduğu DÖYSA Havacılık'ın sipariş verdiği Challenger 605 iş jetini İstanbul'a getirdi. Fiyatı konfigürasyonuna göre 2530 milyon dolar arasında değişen geniş gövdeli Challenger 605, Bombardier'in en çok satan modelleri arasında yer alıyor. Challenger ailesinin en uzun menzilli jeti olan 605, 7 bin 491 km.'lik menziliyle Avrupa'nın herhangi bir şehrinden New York'a direk uçabiliyor. Challenger ailesinin 300 ve 850 olmak üzere iki modeli daha bulunuyor.
Cuma, Temmuz 06, 2007
Hangi Havayolu?
Airlines Quality web sitesi ve Avrupa Havayollari Birligi istatistiklerinden yararlanarak Kanada Turkiye arasinda ucus yapan bazi havayollarinin degerlendirmelerini bir araya getirdik. Asagidaki resmin uzerine tiklayarak bu degerlendirmeleri gorebilirsiniz.
British Airways çalışıyor mu?
Oğlum pazar günü British Airways ile önce Londra'ya uçtu, oradan da Vancouver'a... 16 saatlik yolculuğun ardından uçaktan indiğinde valizinin olmadığını öğrendi. Yetkililer bir form doldurtup, bir de 30 pound verip, "Valizinizin gelip gelmediğini internet üzerinden takip edebilirsiniz" dediler. Haydi bakalım kolay gelsin! Pazar gününden beri Londra, Almanya, Türkiye ve Vancouver hattında denemediğim telefon numarası kalmadı. Tek canlı ses, Türkiye'den bir hanım. O da elinden bir şey gelmeyeceğini söylüyor. Diğer telefonlarda telesekreter çıkıyor ve bütün o mekanik sesler sizi internet sitesine yönlendiriyor. Tam çıldırma noktasındayım yani! Bulunamayan valize mi, sadece üzerindekilerle kalan ve tatili zehir olan oğluma mı; kabaran telefon faturasına mı, yoksa sinirlendiğime mi üzüleyim bilmiyorum. Ve 2 bin küsur YTL'lik bileti sattıktan sonra varlığını göremediğim British Airways'i Allah'a havale ediyorum. Tam uçmuşlar yani! Londra Heathrow'da o gün 20 bin valiz sahibine teslim edilmemiş. Merak ediyorum; bir yerlerde bir valiz mezarlığı falan mı var? O valizleri acaba ne yapıyorlar? Şimdi oğlum, kaybolan valizinin içindeki her şeyi yeniden satın alıyor. Dönüşte de British ile gelecek. Ya o valiz de kaybolursa?
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/07/06/gny/haber,2C68FCB38D23474B9678E99E3DEBA914.html
Perşembe, Temmuz 05, 2007
Kanadali Turistler daha cok harciyor
Çarşamba, Temmuz 04, 2007
Tesekkurler
Yaptigimiz arastirma ve incelemelerde bize yardimci olan ve arastirmalarimizda bizden destegini esirgemeyen Devlet Istatistik Kurumu, Turk Hava Yollari, Turk Hava Kurumu, Sivil Havacilik Genel Mudurlugu, Turk Dis ticaretini ve turizmini gelistirmek icin tum gucleri ile calisan Turkiye Cumhuriyeti Dis Ticaret Mustesarligi ve Turizm Bakanligi'ndaki degerli dostlarimiza, karsilikli bilgi alisverisinde bulundugumuz Kanada ve Turkiye'deki basin mensuplarina ictenlikle tesekkur ederiz.
Cuma, Haziran 29, 2007
Kanada-Turkiye Arasi Ekonomik Iliskiler
Kanada-Turkiye Arasi Ekonomik ve Ticari Iliskiler
(Bilgisayarinizda Powerpoint Programi yuklu olmalidir.
Hazirlanan sunumun 24. sayfasindan bir alinti:
"Yine Müşavirliğimizin çalışmaları neticesinde Kanada pazarında ülkemiz yaş meyve ve sebze ürünlerine yönelik verimli bir talep tesbit edilmiştir. Ancak Kanada’ya ülkemizden direkt uçak seferi bulunmaması nedeniyle sözkonusu potansiyel atıl olarak beklemektedir."
Sayin Veysel Palak'a hazirladigi detayli calisma ve bu calismayi sizlere ulastirma iznini verdigi icin tesekkur ederiz.
Pazartesi, Haziran 25, 2007
Dis Hatlarin en Yogun Oldugu Havaalanlari ve THY
Kaynak THY Yaz 2007 tarifesi ve Airports Council International
Çarşamba, Haziran 20, 2007
Pazartesi, Haziran 18, 2007
Cumartesi, Haziran 16, 2007
Kanada Yolu Olduğundan da Uzun
Kanada Yolu Olduğundan da Uzun
Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret artıyor. Daha da artabilir, eğer doğrudan uçuşlar başlarsa…
Dilek Taş
Türkiye merkezli bir jean firması denizaşırı ülkelerdeki en büyük pazarlarından biri olan Kanada’ya sezon açılışlarında ve belli dönemlerde ürün sevkiyatı yapıyor. Her cumartesi uçağa yüklenen binlerce jean markanın Kanada’daki ofislerine ancak salı günü ulaşıyor, hem de düzensiz olarak…Tek bir uçakla direkt Kanada’ya ulaşamayan ürünler aktarmalı seferlerle bölünerek farklı partiler halinde ve farklı zamanlarda ülkeye gönderiliyor. Bu durum Kanada’yı önemli bir pazar olarak gören Türk markasının ülkedeki çalışmalarını aksatıyor. Benzer şekilde Kanada’da yaşayan Türklerin Türkiye’ye ziyaretleri de oldukça zorlu ve yorucu geçiyor. Tüm bu sıkıntıların temelinde Türkiye ile Kanada arasında direkt uçuş olmaması yatıyor. Sorunlar aşılır ve bu sağlanırsa iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik gelişmenin potansiyeli hiç de yabana atılacak boyutta değil.
Kanada ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün artıyor. İki ülke arasında son 10 yıllık ticari ilişkilere bakıldığında ticari ilişkilerin gelişimi açıkça görülüyor. 1996 yılında Türkiye’nin Kanada’ya ihracatı 100 milyon dolarken, DEİK’in verilerine göre 2006 yılında bu rakam 378 milyon dolara çıktı. Türkiye ile Kanada arasındaki ithalat ise 344 milyon dolardan 602 milyon dolara yükseldi. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2006 sonunda 1 milyar 65 milyon doları buldu. Rakamlar çok büyük olmasa da potansiyel büyük. Ancak açığa çıkması için atılması gereken bazı adımlar ve aşılması gereken engeller var.
80 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı Kanada dünyanın en gelişmiş sekizinci büyük ekonomisi. İki ülke arasındaki coğrafi uzaklık nedeniyle gelen turistlerin önemli bir bölümü en az 10-15 gün konaklıyor. Üstelik gelir seviyeleri yüksek olduğu için harcama kapasiteleri de daha yüksek. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye sadece 97 bin Kanadalı turist geldi. Bu rakam Almanya’dan gelen – rakamla karşılaştırıldığında oldukça ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Kanada ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler, diplomatik ilişkiler olmadığı için potansiyeli kadar gelişemiyor. Türkiye’nin pek çok ülkeyle arasında iki ülke yatırımcılarının birbirini tanımasını ve yatırımların daha kolay yapılmasını sağlayacak çifte vergilendirme anlaşması bulunuyor. Ancak Kanada ile henüz böyle bir anlaşma imzalanmış değil.
http://www.businessweek.com.tr/general/sonsayi.asp?cN=58&contID=1339
Cuma, Haziran 15, 2007
Kanada'ya uçuş ışığı göründü!
15-Haziran-2007 Sabah Gazetesi
Türk Hava Yolları neden Kanada'ya direkt uçuş yapmıyor?
Son 2 yıldır bu konuyu sürekli gündemde tutmaya çalıştım. Çünkü on binlerce insanı ilgilendirdiği gibi, turizm açısından da önemli bir hattı.
Bu gerçeği birkaç kez yazdım. Bu yazılarda ilgili ve yetkili kişilerin görüşlerini aktardım.
Ancak neden uçuş yapılamadığına net bir cevap bulamadım.
Her iki ülkenin de öne sürdüğü haklı gerekçeler vardı.
Türkiye, Kanada Air'in engel çıkardığını, Kanada ise "Çifte Vergilendirme Yasası" nın imzalanmadığını ileri sürüyordu...
Bu kilitlenmenin cezasını ise Kanada'da yaşayan Türkler ve turizm gelirinden mahrum kalan Türkiye çekiyordu.
İşte tam bu noktada geçtiğimiz günlerde Toronto'da önemli bir toplantı gerçekleşti.
Toplantının konukları arasında THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Kanada Türk Dernekleri Federasyonu adına Nedim Düzenli, Kanada Türkiye arası direkt Uçuşlar Araştırma Komitesi adına Erdem Denizkuşu ve Birol Uzunmehmetoğlu ile Türk Hava Yolları Kanada Bürosu'ndan Hilmi Işıklı ve Selçuk Heybet vardı.
Konu da bildiğiniz gibi iki ülke arasında direkt uçuşların yapılıp yapılamayacağıydı.
İlk kez THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin olumlu bir yaklaşım sergiledi ve sevindirici bir haber verdi:
"En kısa sürede sivil havacılık anlaşmasının imzalanacağına inanıyorum. Toronto'ya uçmak istiyoruz ve direkt uçuşlar için hedefimiz 1 Nisan 2008 tarihidir."
Nihayet beklenen haber gelmişti.
Ancak Kanada'da yaşayan Türkler, hala Ermeni meselesinden kaynaklanan "siyasi" yaklaşımın varlığından kaygılılar...
Bakalım Türk Dışişleri, gurbette yaşayan vatandaşların yaşadığı bu kaygıyı ortadan kaldıracak adımı atacak mı?
http://www.sabah.com.tr/haber,05A02759ECA9445BA089EE0747B8A5D4.html
Pazartesi, Haziran 11, 2007
Hedefimiz 1 Nisan 2008
Hedefimiz 1 Nisan 2008
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, geçtiğimiz 8 Haziran tarihinde Kanada Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Nedim Düzenli ve Direkt Uçuşları Araştırma alt komitesi üyeleri ile Toronto’da bir araya geldi. Karlıtekin “Toronto'ya uçmak istiyoruz ve direkt uçuşlar için hedefimiz 1 Nisan 2008 tarihidir” açıklamasında bulundu.
Türk Hava Yollarının en üst düzeyde temsil edildiği toplantıya, Türk Hava Yolları adına Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Kanada Türk Dernekleri Federasyonu adına Nedim Düzenli, Kanada Türkiye Arası Direkt Uçuşları Araştırma Komitesi adına Erdem Denizkusu ve Birol Uzunmehmetoğlu ile Türk Hava Yolları Kanada bürosundan da Hilmi Işıklı ve Selçuk Heybet katıldı.
Karlıtekin, toplantının açılışında “Kanada Türk toplumun iki ülke arasında direkt uçuşların olmamasından etkilenmesini çok iyi anladığını, söylerek, “1983 yılında New York da öğrenci olarak bulunduğum sırada Türk Hava Yollarının New York’a uçuşu yoktu, sizin bugün yaşadıklarınızı ben o dönem New York ta yaşadim, sizi çok iyi anlıyorum” dedi.
4 buçuk yıldır Türk Hava Yollarının yönetiminde bulunan Karlitekin, geçen süre içerisinde büyük değişikliklere imza attıklarını belirterek, “Hava ulaşımının önünün açık olmasını ve ekonominin getirdiği şartlara endeksli değil, her zaman günün koşullarının bir adım önünde bulunmasını istedik. 2004 yılından itibaren 59 yeni uçak siparişi verdik ve yaklaşık 40 yeni uçağıda filomuza kattık. İşlemleri hızlandırmak, bürokrasiyi azaltmak ve bu uçaklara mümkün olan en kısa zamanda ulaşmak için ihale kanununu bile değiştirtmek zorunda kaldık. Bütün bunları yaparken sadece meclis üyelerini değil, IMF heyetini de ikna etmemiz gerekti. Gerçekleşen atılımları Türk Hava Yolları’nin maliyet dengelerini bozmadan yaptık. Maliyetlerin yüzde 80 arttığı, gelirin de yüzde 20 azaldığı geçen 5 yıllık dönemde Türk Hava Yolları’nı iki kat büyüttük” dedi.
Karlitekin, gelir yönetimi uygulamasını yurt içi hatlarda da başladıklarını, Türkiye içi uçuşları Türk Hava Yolları tekelinden kaldırdıktan sonra korkulanın olmadığını, aksine Türk havacılık sektörünün yeni katılan firmalarla birlikte çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi.
Geçtiğimiz yıl ilk dört ay içerisinde 23 yeni hat açtıklarını, açılan bu hatların yüzde 65 doluluk oranına ulaştığını ve şimdi çok daha geniş bir uçuş ağı yapısına sahip oldularını söyleyen Karlıtekin, bütün bu atılımlardan sonra şirketin yolcu kapasitesini 20 milyon yolcu ile iki katına çıkardıklarını söyledi.
Genişleyen ulaşım ağından sonra Türk Hava Yollarının uzun hatlarda yeni noktalara uçabilecek hale geldiğini söyleyen Karlıtekin, uzun hatları açarken çok daha dikkatli davrandıklarını, 23 kısa hattan gelebilecek zararın sadece bir uzun hatla aynı olabileceğini söyledi. Genişleyen yeni uçuş ağı ile Türk yolcuların yani sıra, diğer ülkelere de uçacak transit yolcuları da taşımaya hazır hale geldiklerini söyleyen Karlıtekin, artık Kanada içerisinde daha geniş bir yolcu yelpazesine ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.
Türk Hava Yollarının Toronto’ya uçuşu için zamanın geldiğini belirten Karlıtekin, hattın kar getirebilmesi için business class ve kargo taşımacılığının önemini vurgularken, Kanada ve Türkiye arasında gelişen iş hacmi ile birlikte kargo taşımacılığının da problem olmaktan çıkacağını sözlerine ekledi.
Kanadaya sefer açma kararını çoktan verdiklerini, önlerindeki bazı teknik ve diğer bürokratik engellerin de tek tek ortadan kalktığını söyleyen Karlıtekin, “Daha önce Air Canada’nın engelleri vardı, bu engeller Star Alliance’a katılmamız ile birlikte ortadan kalktı. Şimdi Air Canada ile olan ilişkilerimiz ve iletişimimiz çok daha iyi. Air Canada’nin baskısı ile Kanada Sivil Havacılık otoriteleri de bizi engelliyordu. Air Canada’nın tutumunun değişmesinden sonra artık Kanada Sivil Havacılık yetkilileri olaya daha objektif bakıyor. Bütün bunların dışında, iki ülkenin politik ilişkilerinde yaşanan soğukluğun etkisi ile de çalışmalarımız yavaşladı. Diğer bir konu da karşılıklı çifte vergilendirme ve sivil havacılık anlaşmalarının olmaması, ancak sivil havacılık anlaşmasının en kısa sürede imzalanacağına inanıyorum” dedi.
Bütün engellerin aşılması durumunda Türk Hava Yolları’nın altyapı olarak üç ay içerisinde Toronto hattını açabileceğini söyleyen Karlıtekin, Torontodaki ofisin zaten hazır olduğunu, bu nedenle bu sürenin daha da kısalabileceğini belirtti.
Kanada Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Nedim Düzenli ise, Türk Hava Yolları’nın Kanada uçuşları için Türk toplumu içerisinde zaten bir beklenti ve isteğin olduğunu, Federasyon ve bağlı alt kuruluşlar olarak gerekenin yapılması için tüm gayretleri ile çalışacaklarını söyledi. 60 ila 90 gün içerisinde Kanadanın tüm Türk toplumuna ulaşabileceklerini belirten Düzenli, Federal ve Eyalet hükümetleri nezdinde gereken lobi faaliyetini zaten yürütmekte olduklarını ve yürütmeye de devam edeceklerini ifade etti. Gerekirse direkt uçuşlar için oluşan çalışma grubunu büyütebileceklerini vurgulayan Düzenli, bu çalışmayı bir toplum hizmeti olarak gördüklerini, ve Türk Hava Yolları'nın Kanada da sağlam bir zemine oturmasına yardımcı olacaklarını söylerken, Azerbaycan, İran, İsrail, Lübnan, Ukrayna toplumları ile de temasa geçerek gerekirse ortak çalışma bile yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
2008 de Toronto da Türk Konsolosluğunun açılması çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Düzenli, iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerin gün geçtikçe arttığını ve artmaya da devam edeceğine inandığını söyledi.
Nedim Düzenli’nin, açılacak hattin karlılığının ne kadar süre takip edileceği sorusu üzerine Karlıtekin, “Hattı açtıktan sonra en az bir yıl izlememiz gerekir. Bir yılın sonunda zarar ediyorsa neden zarar ettiğini inceler ve zarar nedenlerini önlemek için gerekeni yaparız” dedi.
Çalışma Komitesi üyelerinden Erdem Denizkuşu komitenin çalışmalarını anlatırken “Çalışmalarımıza 2006 yılı Nisan ayında başladık. Geçen süre içerisinde Kanada’nin ve Türkiye’nin Sivil Havacılık otoriteleri ve konu ile ilgili birimleri ile yazışarak karşılıklı direkt uçuşların neden başlatılamadığı konusunda araştırmalar yaptık ve bu engellerin kaldırılması için neler yapabileceğimiz konusunda çalıştık. Kanada’da bölge milletvekillerimize ve ulaştırmadan sorumlu otoritelere ulaşmanın daha kolay olmasından yararlanarak Kanada tarafında uçuşları engelleyen sorunları belirlemeye çalıştık” dedi ve yapılan karşılıklı yazışmalardan bazı örnekleri Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlitekin ile paylaşti.
Uzun hatlar için kullanılmak üzere mevcut Airbus 340’ların içini yenilediklerini ve filoya siparişi verilmiş Airbus 330’ları ilave ettiklerini söyleyen Karlitekin, yine uzun hatlarda kullanılmak üzere iki yeni uçak arayışı içinde olduklarını ve Türk Hava Yollarının teknik olarak ta uçuşlara hazır olduğunu söyledi.
Karlitekin “Hedefimiz 1 Nisan 2008 olarak koyarak, yaz sezonun hareketliliğinden ileri gelen yüksek bir moral ile bu hattı açmak istiyoruz diyerek” Toronto’ya uçmak istediklerini yeniledi.
Yine Kanada Türkiye Arası Direkt Uçuş Çalışma Komitesi üyelerinden Birol Uzunmehmetoğlu, Kanada Türkiye arasındaki direkt uçuşlarla ilgili her habere Kanada’daki Türk basının çok önem verdiğini, kendilerinin de konuyu gündemde tutmaya yardımcı olduklarını, Kanada ve Türkiye basınında çıkan her türlü haberi ve derledikleri bilgileri bir web sayfası aracılığı ile diğer toplum üyeleri ile paylaştıklarını söyledi. Uzunmehmetoğlu, Lübnan savaşı sırasında Kanada’nin Türkiye'den direkt uçuşlarla Kanada vatandaşlarını tahliye ettiğini hatırlatarak Kanada Türkiye arasındaki uçuşlarla ilgili Türk Hava Yollarının çalışmalarında kullanılabilecek 2000-2006 yılları arasındaki çeşitli istatistikleri, ve komitenin uçuşlarla ilgili diğer çalışmaları ile Kanadadaki Türklerin uçuşlar konusundaki görüşlerinin yansıtıldığı anket sonuçlarını Karlitekin’e sundu.
Komitenin çalışmalarından oldukça memnun kaldığı gözlemlenen Karlitekin çalışmalar için teşekkür etti ve 1 Nisan 2008 tarihinde Kanadaya uçmak konusunda ellerinden geleni yapacakları sözünü bir defa daha yineledi.
Toplantı boyunca Sayın Karlitekin’in klasik bürokrat görünümünden çok uzak, oldukça içten ve samimi olarak konuya açıklık getirmesi ve en ince detaylarla görüşlerini paylaşması gözlerden kaçmadı.
Birol Uzunmehmetoğlu
Pazar, Haziran 10, 2007
Hedefimiz 1 Nisan 2008
Pazartesi, Haziran 04, 2007
More foreign flyers choosing Turkish Airlines
THY witnessed strong annual growth of 20 per cent and it is estimated that membership in the union will stimulate growth by an additional ten per cent.
Business to Scandinavian countries alone has risen by 40 per cent and the airline is hoping to nearly double its number of weekly flights to the area. It has increased its air fleet from 65 carriers to over 100 in just three years.
Commenting on the rising number of foreign passengers flying with THY, general director Temel Kotil explained: "That is proof that our brand value is increasing and that we have grabbed passengers from our competitors."
"THY is a strong company among other Star Alliance members. We have the strength to provide quality service. Star Alliance members do not compete, they collaborate," he continued.
StarAlliance is the largest organisation of its kind in the world. Its airlines serve 855 airports spread over 155 different countries with 16,000 daily departures.
http://www.nirvanainternational.com/news/flights_turkey/18152072
Perşembe, Mayıs 24, 2007
Çarşamba, Mayıs 23, 2007
Son Donemde Yapilan Sivil Havacilik Anlasmalari
Anlasma Tarihi : 28 Mayıs 2008
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve Yeni Zelanda Heyet Başkanı John MACILREE
Anlasma Turu : Türkiye ve Yeni Zelanda, karşılıklı uçak seferlerinin düzenlenmesi ve sivil havacılığın diğer alanlarında işbirliği yapılması
Karar : taraflar her iki ülkede birden fazla havayolu şirketini tarifeli sefer düzenlemek için tayin edebilecek, bu havayolu işletmeleri Türkiye ve Yeni Zelanda’daki tüm noktalara uçuş gerçekleştirebilecek ve karşı tarafın havayolu işletmeleri ile ortak uçuş düzenleyebilecek.
Sivil Havacılık Yetkilileri ayrıca, yer hizmetleri, uçak bakım, eğitim, mühendislik ve diğer teknik konularda iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması için mutabakata vardı.
IRAN
Anlasma Tarihi : 29-30 Nisan 2008
Anlasma Turu : Türkiye ile İran arasındaki uçuşların karşılıklı olarak arttırılması
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Müzakereler sonunda imzalanan Mutabakat Zaptı’na göre; İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Tahran İmam Humeyni Havalimanı’na gerçekleştirilen mevcut 10 sefer sayısı 14’e çıkarıldı. 1 Eylül 2008 itibariyle başlayacak bu uçuşların yanı sıra Türkiye’deki tüm uluslararası uçuş noktalarından Mashad ve Şiraz ve ileride belirlenecek üçüncü bir noktaya gerçekleştirilmesi öngörülen sefer sayısı haftalık toplam 15 frekans olarak yeniden belirlendi.
İran’dan Atatürk Havalimanı’na charter uçuş yapılmaması konusunda mutabık kalan taraflar, İran’daki noktalardan Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve diğer tarifeli sefer noktalarına haftada 4’er frekans charter sefer yapılması konusunda anlaştı.
Mutabakat Zaptı ile ayrıca, İstanbul -Tahran hattındaki kargo uçuşlarındaki sefer kısıtlamaların kaldırılmasına karar verildi.
RUSYA
Anlasma Tarihi : 22-23 Nisan
Anlasma Turu : her iki ülkede tarifeli sefer gerçekleştirilen nokta sayısının 10’a çıkarılması, kargo alanındaki frekans kısıtlamalarının kaldırılması ve Royality Ücretleri’nin kaldırılması
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Havacılık müzakerelerinde bulunmak üzere Moskova’da bir araya gelen Türk ve Rus Sivil Havacılık Yetkilileri, her iki ülkede tarifeli sefer gerçekleştirilen nokta sayısının 10’a çıkarılması, kargo alanındaki frekans kısıtlamalarının kaldırılması ve Royality Ücretleri’nin kaldırılması konusunda anlaşma sağladı…
İmzalanan Mutabakat Zaptı’na göre; Rusya’daki tarifeli sefer noktalarına Krasnodar, Omsk, Novosibirsk, Sochi ve Ufa eklendi. Böylece Türkiye; Moskova, Yekaterinburg, S.Petersburg, Rostov, Kazan’ın yanısıra bu 5 şehre uçuş gerçekleştirebilecek. Belirlenen yeni noktalardan Ufa’ya haftada 5 frekans, diğer noktalara ise 3 frekans sefer yapma imkanı verildi. Ülkemizdeki mevcut uçuş noktaları İstanbul, Ankara, İzmir, Dalaman, Bodrum, Antalya olan Rusya tarafına ise, Türkiye’de sonradan belirlenecek 4 yeni uçuş noktası tahsis edildi.
Ayrıca iki ülke arasındaki belirlenen noktalarda kargo konusunda taraflar istediği kadar şirket tayin edebilecekler ve tayin edilen bu şirketlerde frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferleri yapabilecekler. Taraflar ayrıca yer hizmetleri, uçak bakım, eğitim, mühendislik ve diğer teknik konularda iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması için mutabakata vardı.
Müzakerelerde ayrıca, Transsibirya hattının üst geçiş olarak kullanımı için Rusya'ya ödenen harçların Avrupa Birliği ile Rusya federasyonu arasında yapılacak mutabakat sonrasında 2010 yılından itibaren kademeli olarak düşürülmesi konusunda da anlaşma sağlandı. Royality Ücreti konusunda AB’ye uyumlu bir geçiş sürecini benimseyen taraflar, bu harçların Türk şirketlerini kapsayacak şekilde 2013 itibariyle tamamen kaldırılması konusunda mutabık kaldı. Müzakerelerde ayrıca, gürültü ve uçuş emniyeti konularının önemine dikkat çekilerek her iki tarafın havayolu şirketlerince bu konudaki uluslararası kriterlere uyulması hususunda da anlaşmaya varıldı.
BAHREYN
Anlasma Tarihi : 15 Nisan 2008
Anlasma Turu : Karşılıklı sefer sayılarının arttırılması
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : İmzalanan Mutabakat Zaptı ile, Havacılık Emniyeti maddesi anlaşmaya dahil edilirken yer hizmetleri, uçak bakım, eğitim, mühendislik ve diğer teknik konularda iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması için anlaşmaya varıldı.
SINGAPUR
Anlasma Tarihi : 26 Mart 2008
Anlasma Turu : İstanbul-Singapur hattında haftada dört olan sefer sayısının arttırılması ve çoklu tayin
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Türkiye’ye İstanbul-Singapur hattında haftada 8 sefer, Singapur tarafına ise haftada 6 sefer yapma hakkı tanındı. Türkiye ve Singapur arasında 1987 yılından beri geçerli olan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması’nın revize edilmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU başkanlığında bir araya gelen heyetler, ücret tarifeleri, yer hizmetleri, yabancı personel istihdamı, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği gibi işbirliği konularının anlaşmaya dahil edilmesi hususunda mutabakat sağladı.
AVUSTURYA
Anlasma Tarihi : 11 Mart 2008
Anlasma Turu : Yurtdışı uçuşların arttırılması ve yeni dış hat uçuş noktalarının oluşturulması
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Mevcut anlaşmanın günün şartlarına göre revize edilmesi amacıyla bir araya gelen Türk ve Avusturya Sivil Havacılık Otoriteleri, 11 Mart 2008 tarihinde imzaladıkları mutabakat zaptı ile, İzmir ve Salzburg’u iki ülke arasındaki yeni uçuş noktaları olarak belirledi.
Türkiye’de İstanbul ve Ankara olan mevcut tarifeli sefer noktalarına İzmir eklenirken, Avusturya’da Viyana olan sefer noktasına Salzburg ve daha sonra belirlenecek bir noktanın ilave edilmesine karar verildi.
UKRAYNA
Anlasma Tarihi : 21 Subat 2008
Anlasma Turu : Bölgede hava trafik kapasitesinin arttırılması ve uçuş emniyetinin güçlendirilmesi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Bölgede hava trafik kapasitesinin arttırılması ve uçuş emniyetinin güçlendirilmesi amacıyla Hava Trafik Yönetimi alanında işbirliğinin ele alındığı toplantıda, sivil asker eşgüdümü ve mevcut koordinasyon usullerinin geliştirilmesi hususlarında görüş alış verişinde bulunuldu.Toplantıda, bölgede koordinasyon faaliyetlerinin güçlendirilmesi konusunda fikir birliği sağlanırken, ilerleyen süreçte ikili toplantıların devam ettirilmesi kararı alındı...
SRI LANKA
Anlasma Tarihi : 8 Subat 2008
Anlasma Turu : iki ülke arasında direkt uçuş hattının oluşturulması
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : iki ülke arasında direkt uçuş hattının oluşturulmasını teminen ikili hava ulaştırma anlaşması metni parafe edildi. Heyetler, 8 Şubat 2008 tarihinde imzaladıkları mutabakat zaptı ile de, Türkiye’den Türk Havayollarını ve Sri Lanka’dan Sri Lanka Havayolları ve Mihin Lanka Havayollarını tayin etti. Ayrıca tayin edilen havayollarının iki ülke toprağında belirlenen uçuş noktaları arasında haftada 7 frekans yolcu ve haftada 7 frekans kargo seferlerinin yapılması ve uçak bakım, eğitim ve altyapı gibi sivil havacılık alanlarında işbirliği yapma konusunda da anlaşma sağlandı.
SURIYE
Anlasma Tarihi : 4 Ocak 2008
Anlasma Turu : Yeni seferler icin Mutabakat
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Suriye Ulaştırma Bakanı Yarab Suleiman Badr’in ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde, Türkiye ile Suriye arasındaki uçuşların arttırılması amacıyla 4 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’da mutabakat zaptı imzalandı.
BIRLESIK ARAP EMIRLIKLERI
Anlasma Tarihi : 26 Kasim 2007
Anlasma Turu : Karsilikli seferlerin artirilmasi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Abu Dabi –İstanbul hattındaki mevcut 2 frekans hakkı 5 frekansa çıkarılırken, Türkiye’den Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleştirilecek frekans hakkı da 18’ye yükseldi. Taraflar ayrıca, diğer havacılık alanlarında da işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaşma sağladı.
TURKMENISTAN
Anlasma Tarihi : 30 Ekim 2007
Anlasma Turu : Karsilikli sefer ve ucus noktalarinin artirilmasi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Karsilikli sefer ve ucus noktalarinin artirilmasi ve sivil havacılıkta eğitim ve bakım gibi konularda işbirliği.
BELARUS
Anlasma Tarihi : 20 Temmuz 2007
Anlasma Turu : Mevcut seferlerin artirilmasi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Türkiye ile Belarus arasındaki uçuş noktalarının karşılıklı olarak arttırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Buna göre İstanbul ile Minsk arasında haftada 2 olan sefer sayısının 4’e çıkartılmasına karar verildi.
LETONYA
Anlasma Tarihi : 5 Temmuz 2007
Anlasma Turu : Mevcut seferlerin artirilmasi
Gorusmelere Katilanlar : Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU’nun başkanlığında gerçekleştirilen görüşmelere, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN ve THY Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orhan SİVRİKAYA katıldı.
Karar : THY ve Air Baltık’ın haftanın 7 günü İstanbul-Riga parkurunda sefer düzenlemesi konusunda görüş birliği sağlandı. Böylece, daha önce THY tarafından söz konusu parkurda haftanın 2 günü, Air Baltık’ın ise aynı parkurda haftanın 3 günü gerçekleştirdiği seferler, hergün düzenlenecek karşılıklı seferler ile 14 frekansa yükseltilmiş oldu.
Turkiyeye gelen ziyaretci sayisi(2006) : 31.228
SENEGAL
Anlasma Tarihi : 26 Haziran 2007
Anlasma Turu : Direkt Ucus Mutabakat Zaptı
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi.
Karar : İkili Hava Ulaştırma Anlaşması akdedilerek Mutabakat Zaptı imzalandı.
Turkiyeye gelen ziyaretci sayisi(2006) : Bilinmiyor
MOLDOVA
Anlasma Tarihi : 18 Mayis 2007
Anlasma Turu : Mevcut seferlerin artirilmasi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan KARLITEKİN ve THY Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hamdi TOPÇU katıldı.
Karar : Türkiye ile Moldova arasındaki uçuş noktalarının karşılıklı olarak arttırılması konusunda anlaşmaya varılarak, haftada 7 olan sefer sayısının 14’e çıkartılmasına karar verildi.
Turkiyeye gelen ziyaretci sayisi(2006) : 107,639
KAMERUN
Anlasma Tarihi : 26 Nisan 2007
Anlasma Turu : Direkt Ucus Mutabakat Zapti
Gorusmeye Katilanlar: Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi.
Karar: Her iki ülke arasında gerçekleştirilmesi planlanan uçuşlar ile ilgili olarak mutabakata varıldı
Ziyaretci sayisi : 7,500 (tahmini rakam)
KUVEYT:
Anlasma Tarihi : 19 Nisan 2007
Anlasma Turu : Mevcut seferlerin artirilmasi
Gorusmeye Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi.
Karar: Her iki ülke arasında gerçekleştirilmesi planlanan uçuşların arttırılması konusunda mutabakata varıldı.
Turkiyeye gelen ziyaretci sayisi(2006) : 10,990
IRAN:
Anlasma Tarihi : 21 Subat 2007
Anlasma Turu : Mevcut sivil havacilik iliskilerinin daha da geliştirilmesi konusunda karşılıklı istişare
Karar: her iki ülkenin sivil havacılık otoritelerinin 2007 yılının ikinci yarısında müzakerelere başlaması konusunda mutabakata varıldı.
Turkiyeye gelen ziyaretci sayisi(2006) : 636,232Anlasma Tarihi : 21 Subat 2008
Anlasma Turu : Bölgede hava trafik kapasitesinin arttırılması ve uçuş emniyetinin güçlendirilmesi
Gorusmelere Katilanlar : Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU baskanligindaki gorusme ekibi
Karar : Bölgede hava trafik kapasitesinin arttırılması ve uçuş emniyetinin
Salı, Mayıs 22, 2007
Turk Hava Yollari ve Lufthansa Kanada'ya Code Share ucuslari gerceklestiremiyor.
Sayın Birol UZUNMEHMETOĞLU,
04/05/2007 tarihli mesajınız ünitemize intikal etmiştir.
Mesajınıza konu olan hususa ilişkin olarak, Ortaklığımız Kanada uçuşları için
Kanada ile Türk Sivil Havacılığı arasındaki görüşmelerin devam etmekte olduğu, iki ülke arasında seferlerin başlamasına olanak veren Hava Ulaştırma Anlaşması'nın imzalanamamasından dolayı Ortaklığımız bu noktalara direkt sefer düzenleyemediği bilgisi alınmıştır. Bununla birlikte, Lufthansa ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan anlaşmaya göre ise Kış 2007/2008 tarife döneminde Kuzey Amerika noktalarına codeshare seferler düzenlenmesinin planlanmakta olduğu, bahsi geçen havayolu ile Kanada noktalarına da codeshare seferler düzenlenmek istenmekte fakat belirtildiği üzere Türkiye-Kanada arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının bulunmaması sebebi ile bunun da gerçekleştirilemediği belirtilmiştir.
Bilgilerinizi rica eder, saygılar sunarız.
TÜRK HAVA YOLLARI A.O.
MÜŞTERİ HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Pazar, Mayıs 20, 2007
Kanada'da Toronto için görüşmeler devam ediyor
Hurriyet 20 Mayis 2007
THY uzun menzilli uçağını arıyor
Star Alliance'la ön üyelik anlaşması yapan Türk Hava Yolları (THY), uzun menzilli filosunu yenilemek üzere çalışmalarına başladı.
Önümüzdeki eylül ayında tamamlanacak çalışmayla THY'nin filosuna 2014-2015'ten itibaren katılacak uzun menzilli filo şekillenecek. THY'nin mevcut A340'ları, ilerleyen dönemde de A330'ların yerini alacak uçak adayları arasında Boeing 787 ve 777 ile Airbus A350 XBW bulunuyor. THY en az 20 uçak siparişinin yanı sıra, önümüzdeki 15 yıllık dönem için 10 adet de opsiyon yani kesin siparişe çevrilebilir uçak alımı yapmayı planlıyor.
İşte Airbus A330'la İstanbul-Londra uçuşu sırasında 38 bin feet'te sohbet ettiğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in ağzından Türk Hava Yolları...
Uğur Cebeci: THY, son yıllarda ciddi büyüdü, bir tehlikeyle karşı karşıya mısınız?
Candan Karlıtekin: Türkiye'nin yeni şeylere uyum sağlamaya ve bunun ötesine geçme kabiliyeti o kadar yüksek ki, büyümemiz başta çok agresif görülse de şu anda yetersiz bile gözüküyor. Önümüzdeki en önemli konu, uzun menzilde filoyu hem yenilemek hem de ilave kapasite yaratmak.
UC: THY bir alt marka oluşturacak mı, küçük uçaklarla şehirler arasında uçuş yapacak mı, böyle bir çalışma var mı?
CK: Amacımız, noktadan noktaya uçmak yani insanları gideceği yere doğrudan götürmek. Ancak buna ne uçak, ne para, ne de kaynak yeter. O yüzden topla dağıt sistemini uyguluyoruz. Ama SunExpress ile İzmir'den bu işi yaptık. Ankara son derece modern bir havalimanı. Yönetim kurulunun onayını alırsak Ankara'dan düşük maliyetli bir konseptle farklı noktalara uçmak istiyoruz.
Bunun dışındaki illerde, örneğin Niğde'den Antalya'ya veya Adana'ya uçmak için henüz piyasanın oluşmadığı kanaatindeyiz. Buralara yüksek kapasiteli uçak koyamıyorsunuz. Küçük uçaklarda ise koltuk başına maliyetler yüksek. Ekonomik olarak da fazla geliri ve kapasitesi de yok. Ancak bir gelişme durumunda bu fırsatı da kaçırmak istemeyiz.
UC: İkram düzenini değiştirdiniz. Viyana merkezli Do&Co ile ortaklık yaptınız. Ancak görüyorum ki gecikiyorsunuz. Ben mi panik yapıyorum?
YENİ İKRAM
CK: Yeni ikramı İstanbul-Ankara, İstanbul-New York, İstanbul-Viyana hatlarında denemeye başladık. Daha önceden ikramda tabak, çanakları değiştirmiştik. Ancak şu anki ikram konseptimize bunlar uymuyor. Yeni tabaklarımızın gelmesiyle mayıs sonundan itibaren ikram konseptini diğer hatlarda da yaygınlaştırmaya başlayacağız.
UC: Tabak çanak benim iştahımı kabartıyor. Ben yıllardır görüyorum, genel müdürlüğün yanında bir dükkan olsa, biz sizin tabağınızı, çanağınızı, şapkanızı alsak. Böyle bir konseptle ilgili çalışmanız var mı?
CK: Evet var. Bizim kabinde sunduğumuz ürünleri, THY'nin logosunu, ambiyansını taşıyan ürünler belli başlı mağazalarda olacak.
UC: Şu an bir A330 uçağında uçuyoruz. Koltuk konsepti, renklere çok hayranım. Koltuklar Sogerma şirketinin imalatı. Ama ben koltuk parçalarına takmış durumdayım. Biraz gerizekalı gibi davranıyorlar. Basıyorsunuz saniyeler sonra tepki veriyor. Çok da rahat gelmiyor. Acaba uzun menzilli hatlara koyarken imalatçıyla bu tasarımı yeniden gözden geçirebilecek misiniz?
CK: Aslında Sogerma'nın tasarımını ilk defa biz kullanıyoruz. Bazı sıkıntılar oluyor. Bir müddet sonra aksaklıklar ortaya çıkıyor ancak bunlar gideriliyor. İlk günlerde karşılaştığımız sorunların sayısı şu an minimum düzeyde.
UC: Gökyüzüne çıktığınız zaman aşağıdaki yaşantınızı kaybetmekle ilgili bir sorun yok. Uçaklarda internet sistemleri, uydu telefonları var. Uzun menzilli uçaklar için bu tip yatırımlar düşünüyor musunuz?
CK: Kısa uçuşlarda zaten bu çok gerekli bir durum değil. Uzun uçuşlarda şu anda kabinlerini tamamen yenilediğimiz A340 uçaklarında bu sistemler tatbik ediliyor. Bu uçaklarda da dediğiniz bağlantılar olacak.
...
DAHA FAZLA UÇUŞ
UC: THY, yeni hatlar açarak büyümeye devam edecek mi?
CK: Geçen yıl 23 yeni hat açtık. Birkaç tane daha açacağız. Mesela Halep. Ay sonunda Batum başlıyor. 17 Eylül'de Johannesburg, Cape Town hatları açılacak. İleriye dönük olarak Kanada'da Toronto için görüşmeler devam ediyor. Onun dışında yeni açtığımız yerlerde daha fazla sefer yapmak, yatırımlarımızın meyvelerini toplamak istiyoruz.
İş çığırından çıktı
Havayolu şirketleri, farklı pazarlama ve satış uygulamalarıyla pazar paylarını artırmaya çalışıyor. Air Canada, Amerikan yolcuları için kombine uçak bileti satmaya başladı. Yer garantisi sunan biletlerin ilk uygulaması Dallas'tan Kanada yönünde tüm uçuşlar için başlatıldı. Yıllık 20 gidiş-dönüş bilet karşılığında ekonomi sınıfı vergiler dahil Air Canada 6 bin 526 dolar alıyor. Ekonomide yer kalmazsa yolculara business uçuş imkanı sunuluyor.
KLM ise Singapur, Manila gibi Uzakdoğu seferlerinde ekonomi sınıfında daha geniş koltuk aralığına sahip acil çıkış kapısı yanına oturmak isteyen yolcularından 50 Euro ücret talep ediyor. Uygulamanın tutması durumunda Avrupa içi uçuşlarda da bu kuralın hayata geçirilmesi planlanıyor.
Amerikan Havayolları ise kadın yolcular için yeni bir internet sitesi hizmeti veriyor. Özel promosyonlar sunan havayoluyla ilgili daha fazla bilgi aa.com/woman internet adresinden alınabilir.
Yazinin tamamina asagidaki linkten ulasabilirzsiniz.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=6541973&yazarid=41
Cuma, Mayıs 04, 2007
Kanada, ağır yaralı vatandaşı için Türkiye'ye özel ambulans uçak gönderdi
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde tatil yaparken, aldığı alkolün etkisiyle konakladığı otelin üçüncü katındaki balkondan düşüp ağır yaralanan Kanadalı fizyoterapist 42 yaşındaki Brent Alan Dean Cox için, ülkesinden özel ambulans uçak gönderildi. Dalaman Havaalanı'na gelen uçak, yaralıyı ülkesine götürdü.
Kaş'ta önceki gece geç saatlerde meydana gelen olayda, üçüncü kat balkonundan dengesini kaybedip 10 metre yükseklikten yere çakılan Kanadalı fizyoterapist Brent Alan Dean Cox, acilen Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakım servisinde tedaviye alınan Cox'un sigorta şirketi, tedavinin Kanada'da yapılması için 2 özel doktorla birlikte özel bir uçağı Dalaman Havaalanı’na gönderdi.
Dalaman’dan ambulansla Fethiye’ye dün saat 24.00’te gelen doktorlar, Fethiye Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesindeki Cox için bir kez daha tahliller yaptırdı. Saat 02.00’de hasta, sedye ile özel bir ambulansa alınıp Dalaman Havaalanı’nda bekleyen özel uçağa götürüldü. Ağır yaralı Kanadalı, ambulans uçakla ülkesine doğru yola çıktı.
http://www.milliyet.com.tr/2007/05/04/son/sontur22.asp
Perşembe, Mayıs 03, 2007
Salı, Mayıs 01, 2007
Bir engelimiz var ama Toronto’ya uçmak istiyoruz
"GÖKYÜZÜNDEKİ TÜRK BAYRAĞI; TÜRK HAVA YOLLARI" Baslikli yazidan alintidir.
...
TÜRSAB: Amerika hatlarından bahseder misiniz?
T.Kotil: Türk Hava Yolları olarak New York’a daily (günlük), Şikago’ya da günde 5 uçuş yapıyoruz. Buralarda yıllardan beri kapasite arttırımı yapamadık. Dolayısıyla bir boğulma mevcut. Sıhhatli bir ekonomide arz talep bir noktada buluşurlar. Havacılığı örnek alırsak, belirli bir bilet fiyatı vardır, yolcu bu bileti bu fiyata almaktan, taşıyıcı da aynı fiyattan satmaktan mutlu olur. Kesişen bu nokta ekonominin oluştuğu noktadır. Eğer siz arzı azaltırsanız, bu sefer kesişilen nokta daha pahalı bilet anlamına gelir ki yolcu bundan mutlu olmaz. Eğer arzı çok artırırsanız, bilet fiyatı çok aşağıya düşer, bu sefer taşıyıcı mutlu olmaz. Amerika seferlerimiz böyle, arzı fazla artırmadığımız seferler. Çok mutlu değiliz. Aynı zamanda New York’tan Delta Airlines’da geliyor. Onlar da daily uçuyorlardı ama bildiğim kadarıyla onlar şu anda bu seferleri azalttılar. Sonuçta Atlantik üzerindeki seferlerimizi destekleyeceğiz. Orada büyük bir büyüme potansiyelimiz var. Kanada’ya Toronto’ya uçmak istiyoruz. Oranın sivil havacılığından bir onay alınamadı. Bir engelimiz var ama Toronto’ya uçmak istiyoruz.
...
Yazinin tamami icin asagidaki linke tiklayiniz: http://www.tursab.org.tr/content/turkish/home/Dergial/264/264Thy.asp
Çarşamba, Nisan 18, 2007
Air France kâbusu
18 Nisan 2007 Aksam Gazetesi - Oray Egin
Sırf köşesi olduğu için herkesin başına gelebilecek aksaklıkları gazeteye taşıyan ve sanki sadece kendisi bunları yaşıyormuş gibi yapanlardan değilim. Ama arka arkaya kaç sefer tekrarlanınca, hem müşteri hizmetlerine bir mektup yazmak hem de köşeye taşımak farz oldu. Okurlara tavsiye: Air France’tan uzak durun. KLM’le birleşerek dünyanın en büyük havayolu şirketi olan Air France’ta yaşadığım kaçıncı aksaklık ve küstahlıkla bir kez daha baş başayım.
Durumumu hemen açıklayayım: Şu anda Cannes’dayım, bir başkasından ödünç aldığım bir t-shirt var üzerimde, cep telefonumun şarjı bitmek üzere, buraya gelip bir hafta boyunca sakin sakin kitap okuma planım da altüst olmuş durumda. Çünkü Air France, Paris’ten Nice’e bagajları kaybetti. Kaybettikleri gibi akıbeti hakkında en ufak bir bilgi de vermiyorlar; müşteri hizmetlerinin telefonlara çıkmadığını da söylemek isterim. Daha evvel New York’tan dönerken de aynı şey olmuştu, yine valizler uçaktan çıkmamıştı.
Sebeplerden biri Paris Charles De Gaulle havaalanının dünyanın en kullanışsız meydanı olması. İki uçak arası transfer yaparken, bağlantıyı kaçırmamak elde değil. Otobüste bekletiyorlar, kapıları açmıyorlar falan filan. Air France da bu aksaklıklardan dolayı hiçbir sorumluluk almıyor, suçu havaalanına atıyor. Olan tüketiciye oluyor elbette.
Biz de Nice uçağını havaalanındaki aksaklıklar yüzünden kaçırdık. Cannes’a İstanbul’dan tam 12 saatte gelebildik. Vardığımızda akşamdı ve temel ihtiyaçları satın alacağımız mağazalar da doğal olarak kapanmıştı...
Türk Hava Yolları’nın her gün her yere uçacağı günleri iple çekiyorum.
http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=74591,10,6
Pazartesi, Nisan 16, 2007
Pazar, Nisan 08, 2007
THY'nin gözü yurtdışında
İlk üç ayda yolcu sayısını yüzde 30 artıran THY, yurtdışında büyümeyi hedefliyor. 2006'da 2 milyar 832 milyon dolar ciro elde ettiklerini ifade eden Temel Kotil, "Çok büyüdük" dedi.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 2006'da 132 milyon dolar net kâr elde ettiklerini belirterek, "Çok büyüdük" dedi. 2006'da 2 milyar 832 milyon dolar olan cironun 597 milyon dolarını yurtiçi, 1 milyar 848 milyon dolarını da yurtdışı yolculardan elde ettiklerini kaydeden Kotil şunları söyledi:
"Cironun 2 milyon 200 bin doları yurtdışı kargo, geriye kalan 100 milyon doları ise THY Teknik ve diğer birimlerden geldi. Türkiye içinde seferlerimiz ticari olarak yurtdışına göre önemli bir oranda değil. Türkiye'de önemli bel kemiğimiz ancak, gözümüz yurtdışında. THY'yi yurtdışında bir numaralı hale getirmek istiyoruz."
Hedef 23 milyon yolcu
THY'nin taşıdığı yolcu sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kotil, 1990'da 4 milyon 500 bin yolcu sayısının 2006'da 17 milyona ulaştığını kaydetti. Bu yıl 23 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini belirten Kotil, ilk üç ayda yolcu sayısının bir önceki yıla göre, yüzde 30 arttığını ifade etti.
Avrupa'da en hızlı büyüyen havayolu olma özelliğini sürdürdüklerini vurgulayan Kotil, "2009'da Avrupa'da dördüncü havayolu olmayı hedefliyoruz. 2006'da açtığımız yeni hatlarda yüzde 66.7'lik doluluk oranı yakalayarak rekor bir gelişme sağladık. Hızlı büyümenin sebebi hizmet sektöründe eğer talep birikmesinden. Bilet fiyatlarını uygun rakama indirdik. Bu büyümemizi katlandırıyor."
THY'nin 10 yıl sonra nereye geleceğiyle, bugünden daha çok ilgilendiklerini belirten Kotil, "10 yıl sonra THY'nin büyümesini bugünden garanti etmek istiyoruz. Kâr eksenli bir şirket değiliz. Kârımızı maksimize etmek bugün için anlamlı olabilir ama büyümemizi yavaşlatabilir. Bilet fiyatlarını en ucuz düzeyde tutuyoruz, yıllık 100 milyon dolar kârı garanti etmek istiyoruz" dedi.
http://www.milliyet.com.tr/2007/04/09/ekonomi/axeko02.html
Salı, Mart 27, 2007
ABD ve AB arasinda Acik Semalar (Open Sky) anlasmasi devreye girdi
Pazartesi, Mart 26, 2007
Havayolu Seyahatlerinde Bagaj Kaybetmemek Icin Pratik Bilgiler
Yıldan yıla havayolu trafiğinin artması, havayolları ve havalimanlarının yoğunluklarının artması ile birlikte valiz kayıp sayısında artmalar yaşanıyor. Eğer aktarmalı ve hatta iki değişik havayolu ile uçuyorsanız varacaginiz yere valizinize birlikte kavuşma olasılığınız gittikçe azalıyor.
Umarım aşağıda vereceğimiz ip uçları ile valiz kaybı ya da hasarı yaşamadan seyahatlerinizi gerçekleştirirsiniz.
• Onemli esyalarinizi seyahat ettiginiz havayolunun bagaj politikasini inceleyerek mumkun oldugunca kabin icerisinde tasiyiniz.
• Seyahat edeceginiz ya da donus yapacaginiz ulkenin gumruk kurallarini inceleyerek tasimamaniz gereken mallari bagajlarinizda bulundurmayin. Bunun en ilginc ornegi Kanada’ya et ve et urunlerinin girisi yasak oldugu halde valizinde sucuk bulunan bir vatandasimizin basina gelmis. Amsterdam’daki aktarma sirasinda (muhtemelen polis kopeklerinin) kontrolu sirasinda durdurulup incelenmek icin acilan valizleri uzerindeki dis izleri ile birlikte bir sonraki ucakla Kanadaya gonderilmis.
• Yaninizda gereksiz esya tasimayin.Seyahatiniz sirasinda ihtiyaciniz olmayacak ya da diger gereksiz esyalar sadece bagaj sayinizi artirmayacak, bagajlarinizin kontrolunu de zorlastiracaktir.
• Havayollarinin bagaj agirlik limitlerini kontrol edin. Limitleri asan bagajlar bircok havayolu tarafindan ozel isleme tabi tutulmaktadir. Ilave her islem valiz kayip oranini artiracaktir. Ayrica havalimani yer hizmetlerinde calisan ve valiz tasiyan gorevlilere agir valizleri mi yoksa hafif valizleri mi indirip kaldirmayi tercih ettiklerini sormak ister misiniz?
• Seyahat icin saglam bir valiz secin. Ozellikle aktarmalar sirasinda bagajlariniz en az iki defa ucaga yuklenip indirilecek degisik ulkelerin gorevlileri tarafindan ust uste tasinacaktir. Eski ya da yipranmis valizinizin bu aktarmalar ve tasimalar sirasinda kullanilamayacak durumda hazar gormesi halinde tekrar paketleme yapilacagindan gecen sure icerisinde ucaginizin bekletilecegini dusunmeyin.
• Valizlerinizdeki eski etiketleri sokun. Bagaj islemleri sirasinda valizinize yapistirilan barkodlar okunarak islem yapildigindan uzerlerinde bulunan farkli bir barkod valizlerinizin farkli bir havalimanina seyahat etmesine neden olabilir.
• Valizlerinizin disinda ve icerisinde iletisim bilgilerilerinizin oldugu etiketler bulundurun. Hatta mumkunse varis ve cikis noktalarindaki iletisim bilgilerinin bulunmasi ve telefon numaralarinizin hangi ulkede oldugunun belirtilmesi kayip valizlerle ilgilenen gorevlilerin isini oldukca kolaylastiracaktir. Uctugunuz hava yolunun bagaj etiketleri kullanabilir, ve baska havayolunun logosunu tasimayan biraz daha kalici ikinci bir etiket ile de valizlerinizin kime ait olgunu disaridan gorulebilecek sekilde belirleyebilirsiniz. Valizinizin icerisinde hangi havayolu ile nereden nereye seyahat ettiginizi gosteren itinerary bilgilerini bulundurmak kayip valizleri sahiplerine daha cabuk ulastiran pratik uygulamalardan bir digeri. Tabii, itinerary bilgilerinizi bir sonraki seyahatinizde yenisi ile degistirmeyi unutmamak kaydi ile.
• Etiketin disinda parlak renkli bir kurdela ya da bant valiz karisikliklarini onleyecektir. Magazalarin ya da firmalarin degisik promosyonlari sayesinde baska biri ile birbirinin tamamen ayni valizlerle seyahat ediyor olabilirsiniz. Valizlerinizn uzerindeki size ozel isaretler yolcularin uzun ve yorucu bir seyahat sonrasi gorunusu ayni ama size ait valizinizi almasini onleyecektir.
• Valizlerinizi kitleyin. Varacaginiz ve aktarma yapacaginiz ulkenin uyguladigi havayolu guvenlik kurallarini kontrol ederek, mumkunse valizlerinizi kitleyin. Gectigimiz ocak ayinda Toronto Pearson Havalimaninda bagaj tasiyan iscilerin hirsizlik cetesi cokerten polis bu cetenin bagajlardan milyonlarca dolarlik esya calip cete uyelerinin bu mallari Ebay’de pazarladigini belirtmisti. Hangi valizlerden caliniyordu bu mallar? Kilitsiz valizler mi dediniz? Bingo!!!
• Cok pahali ve gosterisli valizlerden uzak durun. Cok pahali ya da gosterisli valizlerin aktarmalar ve ucustan hemen sonra hirsizlarin hedefi oldugunu unutmayin.
• Ucusunuz icin zamaninda check-in islemi yapin. Erken check-in islemi valizlerinizin ucaga yuklenmesi icin yeterli zamani verecektir. Sizin kosarak zor yakaladiginiz ucaga valizlerinizin de alinmasini biraz duduk bir olasilik olacaktir.
• Varis yapacaginiz havalimaninin kodunu kontrol edin. Valizlerinizi teslim alan gorevli bagaj kabul islemlerini bir once bitirme stresini yasiyor ve ayni zamanda farkli ucuslarin da bagajlarini kabul ediyor olabilir. Bagaj kayiplarinin bir nedeni de valizlerinizin uzerine gideceginiz yer yerine yanlisliklikla aktarma yapilacak olan havalimaninin ya da bir baska havalimaninin kodu bulunan etiket yapistirilmasi olarak belirlenmis. Valizlerinizi check-in sirasinda son bir kez daha kontrol etmek, siz Turkiye yolculugunuzu dusunurken valizlerinizin Eyfel Kulesi ya da Amsterdam'i gorme hayallerini suya dusurecektir.
Ornek bazi Havalimanki kodlari:
IST : Istanbul - Ataturk
YYZ : Toronto – Pearson
SAW : Istanbul - Sabiha Gokcen
ESB : Ankara – Esenboga
ANK : Ankara - Etimesgut
ADB : Izmir - International
YUL : Montreal – Pierre Trudeau
YVR : Vancouver - International
• Bagajinizin resmini cekin. Valizinizi katbetmis iseniz “Koyu renkli valiz” tanimi kayip bagaj sirasinda kaydinizi alan gorevli icin fazla bir sey ifade etmeyecektir. Cep telefonunuz ya da digital kameranizdaki valizinizin resmi isleminizi kolaylastiracak kaybolan valizinizin icerisindekileri rapor ederken unuttuklarinizi hatirlatacaktir.
• Vardiginiz yerde bagajlarinizi teslim almak icin zaman kaybetmeyin. Oncelikle valizleriniz teslim almak icin dogru yerde oldugunuzdan emin olun. Siz doviz bozdurmak, uzun telefon gorusmelerinde yemek tarifi almak ya da gumruksuz alisveris yapmak icin zaman harcarken bagajlarinizi baskasinin alabilecegini ya da bagajlarinizi almakta geciktiginiz icin kayip bagaj burosuna teslim edilebilecegini unutmayin.
IST-YYZ
Cuma, Mart 23, 2007
15 YTL'lik Yeni Cikis Harci Resmi Gazetede Yayinlanarak Yururluge Girdi
KANUN
YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI HAKKINDA KANUN İLE ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5597 Kabul Tarihi : 8/3/2007
Yurt dışına çıkış harcı
MADDE 1 – (1) Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır.
(2) Yurt dışına çıkış harcının mükellefi, yurt dışına çıkış yapan kişilerdir.
(3) Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticarî amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz.
(4) Harcın beyan ve ödenmesinden sorumlu tutulan gerçek ve tüzel kişiler, tahsil ettikleri harcı gelir veya kurumlar vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyanname ile bildirmek ve üç gün içinde ödemekle yükümlüdürler.
(5) Bu Kanun hükümlerine göre ödenen harç, katma değer vergisi matrahının hesabında dikkate alınmaz.
(6) Gelir İdaresi Başkanlığı; harcın tahsilat şeklini belirlemeye, harca tabi işlemlere taraf olanları harcın ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini tahsilat tutarına bağlı olarak, onbeş günlük, aylık veya üçer aylık dönemler itibarıyla tespit etmeye, harcın iadesi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(7) Bu madde uyarınca alınan harçlar 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 2 nci maddesinin (f) bendine göre Toplu Konut İdaresine aktarılır.
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2007/03/20070323-1.htm
Pazartesi, Mart 19, 2007
Perşembe, Mart 08, 2007
Yurtdışına çıkış harcı, 70 YTL'den 15 YTL'ye indirildi
Hurriyet (8 Mart 2007)
TBMM Genel Kurulunda, Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurtdışına çıkış yapanlardan, çıkış başına 15 YTL harç alınacak.
Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının personelinden, yurtdışına çıkış harcı alınmayacak.
Harç tahsilatından sorumlu gerçek ya da tüzel kişiler, tahsil ettikleri harcı, Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyannameyle bildirmek ve 3 gün içinde ödemekle yükümlü olacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, harcın tahsilat şeklini belirlemeye, harca tabi işlemlere taraf olanları harcın ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini, tahsilat tutarına bağlı olarak 15 günlük, aylık ya da üçer aylık dönemler itibariyle tespit etmeye, harcın iadesi ve düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6089148.asp?m=1&gid=112&srid=3429&oid=2
Çarşamba, Mart 07, 2007
Direkt Ucuslar ve Kanadali Turkler
Kanada da Yerlesik Turkler:
Kanada ve Turkiyedeki Is Adamlari
Kanada ya da Turkiyeyi Ziyaret Etmek Isteyenler: