Çarşamba, Nisan 29, 2009

THY Kanada'ya uçmayacak mı?

Mahmut ovur Sabah - 30 Nisan 2009

Türkiye Kanada arasında son 50 yılda atılan en önemli adım "Sivil Havacılık Antlaşması"nın imzalanmasıydı. Geçtiğimiz ay imzalanan bu antlaşma iki ülke arasında yeni bir dönemin işareti olarak yorumlandı.
Bunun en somut adımı da Türk Hava Yolları'nın Kanada'ya direkt uçuş yapma olanağına kavuşmasıydı. Büyük olasılıkla da önümüzdeki Haziran ayında bu uçuş yapılacaktı.
Ancak, araya Maliye Bakanlığı girdi ve yine "Çifte Vergilendirme Antlaşması"nı imzalamadı. Kimseye de neden imzalamadığını açıklamadı.
Bu durum en çok da Türk Hava Yolları'nı zor durumda bıraktı.
Düşünsenize THY aylardır tanıtım yapıyor, müşterilerine Toronto'ya uçacağını söylüyordu.
Peki, şimdi ne olacak?
Son günlerde yine Ermeni soykırımı ekseninde farklı siyasi gelişmeler yaşanıyor. Büyük olasılıkla Maliye Bakanlığı da bu nedenle işi sürüncemede bıraktı.
Oysa tam tersi yapılmalı. İki ülke arasında ticaret, turizm ve ikili ilişkiler geliştikçe bu tür meseleler daha kolay çözülür.

Salı, Nisan 28, 2009

THY’nin Kanada uçuşu kabine revizyonuna takıldı

Pelin Cengiz - 26 Nisan 2009 - TarafGeçen hafta, Ottawa Büyükelçisi Rafet Akgünay’ın Kanada Parlamentosu’nda beş yıl önce Ermeni soykırımının tanınmasının yıldönümü dolayısıyla ülkede düzenlenen anma törenine katılması üzerine Ankara, büyükelçiyi geçici olarak merkeze çağırdı. Ardından Kanadalı yetkililer hem diplomatik ilişkilerin bozulmaması yaptıkları açıklamalarla durumu yumuşattılar. Bunda, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkinin normalleşmesi için çizilen yol haritasının da etkili olduğu belirtiliyor. Ancak, bu arada 26 nisanda Kanada’ya gidecek olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Kanada seyahati iptal edilmiş oldu.

Çifte vergilendirme yine sürüncemede

Birkaç hafta önce de değindiğimiz üzere, Türk ve Kanadalı sivil havacılık otoriteleri tarafından 13 martta imzalanan ikili uçuş anlaşması ile, Türk Hava Yolları 1 haziranda Kanada’ya direkt uçuşa başlayacak. Kanada’ya yaşayan 100 bin civarında Türk, Türkiye’ye gelebilmek için büyük sıkıntı yaşıyor, saatler hatta günler süren seyahatler yapmak zorunda kalıyor. Türkiye ve Ortadoğu’ya gidecek yolcuların büyük bölümü Avrupa’dan aktarma yapıyor, bu hem yolculara sıkıntılı bir yolculuk yaşatıyor, hem de Türkiye’nin bu pazardan yararlanamamasına neden oluyor.

Zaman giderek daralırken, THY tarafından Kanada’da gerekli hazırlıklar yapılıyor, personel tahsis ediliyor, yerler kiralanıyor, slot izinleri alınıyor. Ancak direkt uçuş yapılması için 13 martta yapılan anlaşma gereği, iki ülke arasında yıllardır imzalanmayan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının yapılması gerekiyor. Bu anlaşmanın imzalanması zaman zaman gündeme gelse de, ilişkiler Kanada Parlamentosu’nun 2004’te Ermeni soykırımını tanımasıyla birlikte zayıflamıştı.

Kabine revizyonu etkiledi mi?

Geçen yıl Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kanada ile hem çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının yapılması hem de iki ülke arasında direkt uçuşlara başlanmasıyla ilgili talimat verdi. Anlaşmanın imzalanması için bizzat Unakıtan’ın 26 nisanda Kanada’ya gitmesi kararlaştırıldı. Tam bu girişimlerle ilgili somut adım atılacaktı ki, Ottawa büyükelçisinin Ankara çağırılmasının akabinde Unakıtan’ın bugün yapılması planlanan Kanada seyahati de iptal edildi. Unakıtan, yerine kimseyi göndermezken, gidişi için yeni bir tarih de belirlenmedi. Unakıtan’ın bu anlaşmaları bizzat kendisinin gidip imzalamayı tercih ettiği için yerine bir temsilci de göndermediği belirtiliyor.

Tabii, bunda bugünlerde Başbakan Erdoğan’ın kabinede yapacağı revizyonun da etkisinin büyük olduğu konuşulanlar arasında. Büyük ihtimalle kabine değişikliği tamamlandıktan sonra ve Unakıtan da hâlâ Maliye Bakanlığı koltuğunda oturuyor olursa Kanada’ya gidecek. Gerçi, kabine dışı kalacak bakanlar arasında sağlık sorunları yaşayan Unakıtan’ın ismi son günlerde daha çok telaffuz ediliyor. Maliye Bakanlığı’na gelecek kişinin de önceliği Kanada meselesine vermesinin zayıf bir ihtimal olduğu belirtiliyor. Geçen hafta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yöneltilen, “Ottawa büyükelçisinin Ankara’ya çağrılması, THY’nin Kanada’ya başlatacağı uçuşları etkiler mi” sorusuna, “O uzun süreden beri devam eden bir çalışma. Kısa vadeli gelişmeler bunu fazla etkilemez” diye cevap verdi.

Öte yandan, 1 haziranda uçuş başlayacak ancak hâlâ biletler satışa çıkmadı. THY’ye Kanada’dan büyük baskı olduğu, ancak uçuşla ilgili bilgil almak isteyenlere net cevap verilemediği de kaydediliyor. Bundan sonra Ermeni soykırımı meselesi de bahane edilemeyeceğine göre, herhangi bir aksamada hükümetin ve Maliye Bakanlığı’nın ihmali söz konusu olacak. THY’nin Kanada uçuşu şu anda tam bir yılan hikâyesine dönmüş durumda.

Perşembe, Nisan 23, 2009

THY’nin Kanada’ya ‘rötarli’ uçusu

Pelin Cengiz - Taraf
Türk Hava Yolları, 1 haziranda Kanada’ya direkt uçuşa başlamayı planlıyor. Seferlerin başlamasına ilişkin görüşmeler tamamlandı, 13 martta Türk ve Kanadalı sivil havacılık otoriteleri ikili uçuş anlaşmasına imza attı. İki ülke arasında haftada üç gün yolcu ve kargo seferleri yapılacak. Son yıllarda filosunu giderek büyüten ve uçuş noktalarını artıran THY, Japonya, ABD gibi uzak ülkelere direkt uçuşlar gerçekleştirse de, Kanada’ya direkt uçuş yapmıyordu. Kanada’da 100 bin civarında Türk yaşıyor ve Türkler Türkiye’ye gelebilmek için büyük sıkıntı yaşıyor, saatler hatta günler süren seyahatler yapmak zorunda kalıyor. Direkt uçuş yapılması ve iki ülke arasında yıllardır imzalanmayan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması zaman zaman gündeme gelse de, ilişkiler Kanada Senatosu’nun Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesiyle birlikte gerilimli bir döneme girdi.

Üç bakan gitmek istedi gidemedi

Bundan birkaç yıl önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kanada’ya farklı zamanlarda ziyarette bulunmak istemişler. Hatta Bakan Güler, nükleer santral işi için Kanadalı firmalarla görüşmek istemiş. Tüzmen de, Chicago yaptığı bir ziyaret sonrası, Toronto’ya geçmeyı planlamış. Ancak, o dönemki Kanada’daki Türk büyükelçisinden hep aynı yanıt gelmiş: “Gelmeniz uygun değil.” Dönemin büyükelçisi Kanada’nın Ermeni soykırımı tasarısını kabul ettiği gerekçesiyle, bakanların ziyaretlerini engellemiş ve sürüncemeye giren dönemin de başlangıcı olmuş. Hatta, 2007’de Kanada Dışişleri Türk Dışişlerinden randevu istemiş, ancak Türk tarafı randevu vermemiş. Böylece, Türkiye çok büyük avantajlar elde edeceği bir ülkeyle ilişkileri en aza indirerek, fırsatları da kaçırmış oldu.

Unakıtan devreye girdi

Daha sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “soykırım tasarısını kabul eden başka ülkelerde var, oralara uçuş yapılıyor, ilişkiler yürüyor, bunu çözün” demesi üzerine, hem çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının imzalanması hem de direkt uçuşlara başlanmasıyla ilgili çalışmalar start aldı. Unakıtan’ın talimatından sonra geçen yıl, Maliye Bakanlığı bürokratları anlaşmayı hazırlayarak, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi.

Şimdi iki bakanlık da çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili gerekli düzenlemeyi kendi bakanlıklarının yapacağını söylüyormuş, orada bir karışıklık var. Air Canada’nın Türkiye’ye uçuş yapmak gibi bir planı şimdilik yok. Sadece THY uçacak. Ancak, 1 haziranda başlaması planlanan uçuşlar için, henüz biletler satışa çıkmadı.

Air Canada da THY’yi engelledi

Kanada’ya direkt uçuş yapılamamasının diğer bir neden de, Air Canada’nın THY’nin Kanada’ya uzun yıllar direkt uçmasına engel olması. Türkiye ya da Ortadoğu ülkelerine gelecek yolcuların büyük bir kısmı Air Canada ile Frankfurt’a geliyor, oradan da diğer havayollarıyla gideceği yere gidiyordu. Air Canada’nın Avrupa yolcularının önemli bir kısmını Türkiye ve Ortadoğu’ya gitmek isteyenler oluşturuyor. Bu pazarı kaybetmek istemeyen Air Canada, tamamen ticari kaygılarla hükümetleri üzerinde ciddi baskı oluşturarak, THY’nin Kanada’ya girmesini engelledi. Şimdi, sorunların büyük kısmı çözülmüş gibi görünüyor.

Ticaret hacmi 2 milyar dolar

Geçen yıla kadar belli bir seviyede ilerleyen iki ülke arasında ticaret hacmi ise 2008’de 2 milyar dolara ulaştı. 33 milyon nüfusu olan Kanada’nın yıllık ithalatı 360 milyar dolar, ihracatı ise 470 milyar dolar. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için büyük potansiyel var. Kanada, yılda 10 milyar dolarlık taze sebze meyve ithal ediyor, Türkiye’nin Kanada’ya taze sebze meyve ihracatı ise sadece 37 bin dolar. Eğer ilişkiler iyi yönetilseydi, bunun rahatlıkla 1 milyar dolara ulaşabileceği belirtiliyor.

2008’e kadar Türkiye’ye yatırım yapmış Kanadalı firma sayısı 100. Yine, bu birkaç yıllık süre kaybedilmemiş olsaydı, bu rakamın 500’ü yakalayacağı ve bunların en az 150’sinin de gıda firması olacağı kaydediliyor.

Türkiye’ye her yıl gelen Kanadalı turist sayısı ise 2004’te 60 binken, 2008’de 150 bine çıkmış. Direkt uçuş yapılabilseydi, bu rakamın da 300 bin civarında olacağı söyleniyor. Kişi başına milli gelirin 45 bin dolar olduğu Kanadalılar uzun tatil programları yapıyor ve kişi başı en az 10 bin dolar harcıyor.

Ermeni soykırımı ile meselelerinin çok gündemde olduğu, Türkiye ile Ermenistan arasında ısınma turlarının başladığı bir dönemde, hele hele Bakan Cemil Çiçek’in DTP ve Ermenilerle ilgili büyük tepki toplayan sözleri söylediği bir zamanda bu girişim önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

Planlanan Tarihte Degisiklik Yok

Airport Haber - 23 Nisan 2009
Türkiye, acil koduyla Ottowa büyükelçisi Rafet Akgünay’ı Ankara’ya çağırdı. 49 yıldır ermeni lobisinin karşı çıkması yüzünden başlatılamayan, ancak iki ülke sivil havacılık otoritelerince imzalanan uçak seferleri düzenlenmesi anlaşmasının yaşanan bu son dakika gelişmesinden nasıl etkileneceği şimdiden merak konusu oldu. Haziran ayında Toronto’ya uçak seferleri başlatmayı planlayan Türk Hava Yolları, gelişmeleri yakından takip ediyor.

Airport TV'nin haberine göre Kanada’da ermeni lobisinin düzenlediği “Soykırımı Anma” gecesine Kanadalı bakanların da katılması, Türkiye ile kanada arasındaki ‘sözde ermeni soykırımı’ krizinin yeniden alevlenmesine yol açtı.

Yaşanan olayın ardından harekete geçen Türk Yetkililerin, ‘acil’ koduyla Ottowa büyükelçisi Rafet Akgünay’ı Ankara’ya çağırması, ‘yakın süreçte Türkiye ile kanada arasında başlatılması planlanan doğrudan uçak seferleri askıya mı alınacak? Sorusunu akıllara getirdi.

Hatırlanacağı üzere, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Mart ayında yapılan açıklamada, 11-13 Mart tarihleri arasında Türk ve Kanadalı sivil havacılık yetkilileri arasında ikili sivil havacılık anlaşması imzalandığı, akabinde Türkiye ile kanada arasında doğrudan uçuşlara en kısa sürede başlanacağı bildirilmişti.

Açıklamanın devamında uçuşlar için Türkiye ile Kanada’dan ikişer noktanın belirlendiği, Türkiye’den ilk izni Türk Hava Yolları’nın, Kanada’dan ise Air Canada’nın aldığı ifade edilmişti.

Bilindiği gibi Türk ve Kanadalı yetkililer, Türkiye ile kanada arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması için görüşmelerini sürdürüyor, ancak Kanada’nın ‘sözde ermeni soykırımı’nı tanıması nedeniyle iki ülke arasındaki uçak seferleri başlatılamıyordu.

Yaşanan son krizin ardından Türk Hava Yolları’nın planlarında bir değişiklik olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi edinilemezken, gelişmeleri yakından takip eden Türk Hava Yolları, Haziran ayında başlatmayı düşündüğü İstanbul-Toronto uçak seferlerinin planlanan tarihinde henüz bir değişiklik yapmadığı konuşuluyor.

Salı, Nisan 21, 2009

Havayolu sikayetleriniz icin yeni web sitesi

Turkiye deki havayollari ya da ucuslarinizdaki sikayetleriniz icin yeni bir web sitesi: http://www.havayolusikayetleri.com/

Cuma, Nisan 17, 2009

THY'den Kanada'ya Ilk Atama

Airport Haber - 17 Nisan 2009
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’den Kanada’ya doğrudan sefer yapılmasının önünü açtığı anlaşmayı imzalamasından sonra Türk Hava Yolları kolları sıvadı.

İlk etapta İstanbul’dan Toronto’ya direkt sefer düzenleyecek olan THY, Kanada’ya ilk atamalarını da yaptı.

Haziran ayında başlaması planlanan seferler öncesinde, Gelir Yönetimi Başkanlığı’nda uzman olarak görev yapan Mehmet Cüneyt Doğruer, Toronto Müdürlüğü’ne şef olarak atandı.

New York Müdürlüğü’nde trafik memuru olarak görev yapan İlker Karataş ise Toronto Satış Şefi oldu

Pazartesi, Nisan 06, 2009

THY Haziran'da Toronto'da

Bizim Anadolu - 15 Mart 2009 - Birol Uzunmehmetoglu


TORONTO - Kanada'yla Türkiye arasında doğrudan uçuşların gerçekleşmesi için bir adım daha atıldı.

11-13 Mart 2009 tarihlerinde Kanada'da gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen Türk ve Kanadalı yetkililer ikili hava ulaştırma anlaşmasını imzaladı. Toplantıda, Türkiye adına SHGM Heyet Başkanı Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ve Kanada tarafını Kanada Hükümeti Başgörüşmecisi Robert Ready temsil etti.

Tarifeli seferlere olanak sağlayacak biçimde imzalanan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması Kanada ile Türkiye arasında sivil havacılık alanında ilk olma özelliği açısından önem taşıyor.

Yapılan anlaşmaya göre Türkiye ve Kanada'nın birden fazla havayolu kuruluşu belirlemesi konusunda uzlaşma gerçekleşti ve Türkiye'den Türk Hava Yolları ve Kanada'dan Air Canada uçuş izni verilen ilk hava yolu kuruluşları oldu.

Yine anlaşmaya göre Türkiye ve Kanada'dan ikişer nokta değişmeli tarifeli sefer noktası olarak belirlenirken, havayolu kuruluşlarına haftada en fazla 3 frekans yolcu ve 3 frekans kargo sefer yapmaları konusunda izin verildi. Ayrıca 3. taraf kod paylaşımlı uçuşlara da izin verildi.


Kanada Ulaştırma Bakanı John Baird ise doğrudan uçuşların Kanada ve Türkiye arasındaki tarifeli seferlerin daha uygun uçuşlarla Kanada'nın turizmine katkıda bulunurken beraberinde hava taşımacılığında rekabeti de getireceğini belirtti.

Uluslararası Ticaret Bakanı Stockwell Day ise açılan yeni hattın Kanadalı işadamlarının uzun süredir bağlaşığımız ve stratejik ortağımız olan Türkiye'deki ticari pazarda yeni fırsatlara ulaşmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Kanada Türkiye arasında on yılı aşkın bir süredir bir çok kez doğrudan uçuşların başlamasına ilişkin kararlar basına yansımış, iki ülke arasında Sivil Havacılık Anlaşması'nın bulunmaması nedeniyle bugüne kadar doğrudan seferler başlayamamıştı. Kanada'daki Türk toplumunun uzun süredir beklediği doğrudan uçuşlarla ilgili haber ve çalışmalar http://ist-yyz.blogspot.com adlı internet sayfasına da konu olmuş, doğrudan uçuşların başlaması için her iki ülkenin yetkililerine bu istek sürekli iletilmişti.

Kanada'da yaşayan Türk toplumunun ve her iki ülke arasında ticari ilişkileri bulunan işletmelerin uzun zamandır beklediği, doğrudan uçuşlara izin veren bu anlaşma çerçevesinde Türk Hava Yolları'nın genişlemeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya ise ilk uçuşun gelecek Haziran ayında gerçekleşmesi için ellerinden gelen tüm çabayı kullandıklarını belirtti.

Mart 2009

Bu defa hevesimiz kursağımızda kalmasın

Hasan Yilmaz - CanadaTurk - Nisan 2009
Ancak, bir süre sonra Türkiye ile Kanada arasında sivil uçuşlara imkan tanıyan Hava Ulaştırması Anlaşması olmadığını öğrendik.

Ne hikmetse 1960’lı yıllarda Türkiye ile Quebec arasında bu anlaşmaya imza koyulurken, Kanada es geçilmiş.

Her yıl nisan ayı gelipte uçuş olmayınca THY tarafından bir sonraki yılık baharına kesin uçuyoruz açıklamaları geldi. Ancak 2004’ten 2009’a çok nisan gördük, bir tek THY’nin Toronto’ya uçtuğunu göremedik.

Ermeni soykırım iddiaları, çifte vergiyi önleme anlaşması derken uçuşlar geciktikçe gecikti.
Canadatürk olarak 2004 yılında Toronto olmuyorsa uçuş izni bulunan Montreal’e uçulsun diyerek imza kampanyası düzenlemiş, Toronto, Ottawa ve Montreal’de tam 5 bin 500 imza toplayarak THY’ye göndermiştik.

O zamanlar, THY, zarar eder kaygısıyla Montreal’e sıcak bakmamıştı.

THY’nin web sitesine girenler ülke rehberi kısmında Kanada’yı da görebilirler. Bu kısma sadece uçuş olan ülkeler giriliyor. Daha da ilginçi Kanada’da uçuş noktası olarak Monteal gösteriliyor. Bu bilgi sanırım uzunca süredir web sitesinde. Yani parafe edilen anlaşmayla yakından uzaktan alakası yok.

Yazarımız Semih Erdem bu sayıdaki yazısında bu garipliğe dikkat çekiyor ve “Türk Hava Yolları, Toronto’ya uçma konusunda problem yaşayınca Montreal’e uçmayı planladı da son anda mı bundan vazgeçildi diye sesli olarak düşünmeye başladım” diyor.

Gerçekten düşünülmesi gereken bir durum.

İki ülke arasında yaklaşık 50 yıldır imzalanamayan Hava Ulaştırması Anlaşması kısa bir süre önce imzalandı. Uçuşların haziran ayına yetiştirilebilmesi için de normalde parlamentonun onayı alındıktan sonra yürürlüğe girmesi gereken anlaşma buna gerek kalmadan bir şekilde formüle edildi.

Şimdi herşey THY’nin elinde. THY tarafından yapılan açıklamalarda hedef haziran ayı diye genel bir bilgi verilse de gayri resmi yollardan aldığımız duyumlar uçuşların 1 Haziran’da başlayacağı yönünde.

Umuyoruz bu sefer hevesimiz kursağımızda kalmaz.

Bayramimiz Olsun

Kanada Turk - Nisan 2009Hava Ulaştırma Anlaşmasının imzalanmasının ardından THY'nin Toronto'ya uçuş hazırlıkları sürüyor

Türk Hava Yolları, uçuşların haziran ayında başlaması için yoğun bir çaba içerisinde.

THY'nin web sitesinde yeni açılan hatların tanıtıldığı alana Toronto'nun da ismi eklendi. Ancak uçuşların ne zaman yapılacağı konusunda sisteme henüz bir bilgi girilmedi.

Buna karşılık, resmi olmayan kaynaklardan aldığımız bilgiye göre aksi bir gelişme olmazsa THY, 1 Haziran itibariyle Toronto’ya uçmayı planlıyor.

Uçuşlar Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günü yapılacak.

Kesin olmamakla birlikte İstanbul’dan hareket saati 11:30, Toronto’dan hareket saati ise 20:50 olarak belirlendi.