Cuma, Temmuz 20, 2007

Dunyanin en pahali havaalani : Toronto Pearson International

2006 Yili Havaalani Vergileri Indeksi'ne gore Toronto en pahali havaalani olarak belirlendi. Listenin ust siralarinda Vancouver havaalani da bulunuyor.

Bir Ingiliz arastirma kurumu olan Transport Research Laboratory her yil 50 buyuk havalaninin hava tasima firmalarina uyguladikleri vergilere gore en pahali ve en ucuz hava limanlarini belirliyor.

2006 yili indeksine gore Toronto bir yil onceki listede oldugu gibi yine en pahali havaalani olarak secilmis.

Havalanlari her ucaktan kalkis, inis, park vergisi, her yolcu basina ulasim vergisi ve guvenlik vergisi adi altinda degisik vergiler aliyor. Bu vergiler havaalanlarinin yogun oldugu saatlere ya da ucagin tipine gore degisebiliyor. Son yillarda bircok havalimanlari bu listede gurultu faktorunu de ekledi. Eski ve daha cok gurultu yapan ucaklardan daha cok vergi alarak bu ucaklardan uzak durmaya calisiyorlar.

Bu vergilerin biletinize de oranda yansiyor.

Aciklanan listeden bazi havaalanlari:
1 - Toronto
2 - New Jersey
3 - Atina
4 - Vancouver
5 - New York - JFK
8 - Amsterdam
11- Paris
13- Frankfurt
19- London Heatrow
34- Roma
50- Dubai

Perşembe, Temmuz 19, 2007

Temel Kotil: "Toronto Hattini Acacagiz"

THY toplu iş sözleşmesinde sona doğru. ...
Gazete Metropol 16-Temmuz-2007

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Hava-İş Sendikası ile yapılan 20. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Finale çok yakınız. En geç yarın sözleşmenin imzalanacağını düşünüyorum" dedi.
AA-THY Genel Müdürü Kotil, Atatürk Havalimanı'nda görevli basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında THY'nin 11 bin çalışanı ve sendikası ile bir bütün olduğunu vurgulayarak, "Hava-İş Sendikası ile yapılan görüşmeler çok olumlu gidiyor. Görüşmeler aylar öncesinden başlamıştı. Finale çok yakınız. Yarın işveren sendikasının katılımıyla bir görüşme olacak. En geç yarın bunun imzalanacağını düşünüyorum"diye konuştu.
Kotil, kurumun toplusözleşme süreci döneminde rötarlarla ilgili olarak zarar gördüğüne işaret ederek, ancak bunun kamuoyuna çok negatif yansıtıldığını kaydetti. Temel Kotil, büyük oranda rötarlar yaşanmadığını vurguladı.
THY'nin büyümesi kararının 2 yıl önce alındığını ve 3 yıldır kar eden bir kurum olduğunu ifade eden Genel Müdür Kotil, "Geçen ayın Avrupa havacılık verilerine göre THY, Avrupa'da toplam sefer sayısını ve doluluk oranını en fazla artıran havayolu" dedi.
Temel Kotil, TYH'nin olabildiği kadar "network"ünü büyüttüğünü anlatarak, bir süre önce açılan Lizbon ve Oslo hatlarının çok iyi gittiğini, Toronto, Astana ve Duşanbe hatlarının da kısa sürede açılacağını söyledi.

Karlitekin: "Kanada'ya her gün sefer koysak yıllık 15 milyon dolar zarar ederiz"

'Yolcu çok, uçak az'

Guntay Simsek - Sabah - 6 Agustos 2006

Üç yılda THY'nin üzerine bir THY daha koyduklarını söyleyen Karlıtekin; "2003'ten bu yana yüzde 57 oranında büyüdük. 94 uçak ve 16 bin 458 koltukluk kapasiteyle, 200 milyon YTL kar bekliyoruz" dedi..

Son günlerde daha çok eleştiri haberleriyle gündeme gelen milli havayolu için her cenahtan ayrı bir yorum yapılmaya başlandı. Diğer taraftan milli havayolu ise son sürat büyümeye devam ediyor. Son üç yıldaki büyüme yolcu sayısı, koltuk kapasitesi ve uçak sayısına bakıldığında yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşmiş. Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, gündemdeki konular ve milli havayolunun geleceğine dair sorularımızı cevaplandırdı.

- Yeni açılan hatlar için THY nasıl bir stratejiyle hareket etti? Bu hatların durumu nedir?
- Uçuş ağımızın sinerjisini oluşturmak istiyoruz. Türkiye'nin menfaatleri açısından bu pazarlara gidilmesi gerekiyordu. Biz de bu hatları açtık. 24 yeni hattın büyük çoğunluğundan memnunuz. Buradaki stratejimiz 'Tezgâhı açacaksın ve duruma bakacaksın' şeklinde. THY'nin bu gücüde var. Yeni hatlardan Helsinki, Duşanbe, Osaka, Dublin, Petersburg, Abu Dabi, Doha, Muskat, Lübyana, Hartum ve Adisababa gibi uçuş noktalarından memnunuz. Ama uçmamız istenen Kanada gibi noktalar ise kârlı değil. Bugünkü rekabet ortamında Kanada'ya her gün sefer koymamız halinde yıl bazında 15 milyon dolar zarar ederiz. Uzun hatlarda uçağı doldurmak marifet değil. Çünkü ekonomi sınıfındaki ücretler çok düşük. Mevcut rakamlarla uçağı yüzde 70 doldursanız bile kâr edemiyorsunuz. Aynı durum yoğun rekabetin yaşandığı ABD hatları için de geçerli. Dolayısıyla uzun uçuşlarda pazarın verimli olmasını görmemiz lazım. Ayrıca şirket olarak bu uzun hatlarda en fazla gelir getiren businnes class bölümünü de iyileştirerek rekabete hazır hale gelmemiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 2007'de THY uzun hatlarda belli bir bussiness class kalitesini yakalamış olacak. Business class için büyük şirketlerle anlaşmalar yaparak uçuşlarımızı daha verimli hale getirmek için çalışıyoruz.

GÜNDE 500 SEFERE ÇIKILDI
- THY'nin uzun uçuşlardaki business class bölümü rakiplerin gerisinde kaldı mı, ne dersiniz?
- 18 tane geniş gövdeli uçağımızdaki koltuklarımızla diğer popüler business classlarla yarışacak durumumuz yok. Ayrıca THY'nin coğrafi lokasyonu ve yolcu tipine bağlı olarak çalışmalarımız var. Kısa uçuşlarda busines classta rakiplerimizle aynı kalite ve seviyedeyiz. Airbus 330'ların business class'larından yolcu memnun. Ama Airbus 340'ların içinin yenilenmesi gerekiyor. Bunun da programını yaptık. Sadece Airbus 310'larla ilgili çalışmamız devam ediyor. Bu uçakları yenileyelim mi, yoksa değiştirelim mi, bunun kararını vereceğiz. Eğer Airbus 310'ları filodan çıkarırsak geçiş döneminde geniş gövdeli Boeing 777 kiralayabiliriz. Fakat 2007 sonunda 12 geniş gövdeli uçağımız uzun hatlarda aynı kalitede business class'a kavuşmuş olacak.

- Küçük gövdeli bölgesel uçak arayışınız söz konusuydu. Kararınız ne oldu?
- İki tane Airbus 319 kiraladık, verim arttı. Şimdi bu uçakların sayısını sekize çıkarmamız yönünde ilgili birimlerimizde talepler var, değerlendiriyoruz. Şu an itibariyle yeni bir uçak tipi artık aramıyoruz.

- THY'deki kamu payının azalmasının sonuçları nelerdir?
- THY'nin çok iyi bir kurumsallığı var. Kamu payının azalmasıyla da gerçek anlamda yönetim rahatlığı elde ettik. Bu şirketin yöneticileri ısrarlı ve sistematik hata yapmadıktan sonra kimse THY'ye zarar veremez. THY'nin yapacağı çok büyük işler var. Şirketi şaha kaldırmak bizim elimizde.

- Son günlerde her tarafta THY hakkında olumsuz haberler var. Şirketin ciddi bir imaj kaybı söz konusu mu?
- 16 Haziran'da yaşanan ekip kaynaklı rötarlar ciddi bir hataydı. Kabin görevlilerini vaktinde eğitip uçuşa verebilirdik. Yapamadık. Bunun dışında bu kadar eleştiriyi gerektirecek bir problem yok. Günde 300 sefer yapan THY şu an günde 500 sefer yapıyor. Münferit nahoş hadiseler olabilir, ancak toplama bakmak gerekir.

Çarşamba, Temmuz 18, 2007

Valiz bulundu ama...

Valiz bulundu ama...
ŞENGÜL BALIKSIRTI - Sabah - 17-7-2007
British Airways ile İstanbul-Londra- Vencouver uçuşu yapan oğlumun valizi çıkmamıştı, ben de bu sorunu bu satırlarda sizlerle paylaşmıştım. Bu bize özel bir sorundu, bu nedenle yazarken tereddütlüydüm ama o da ne? British Airways mağduru ne çok insan varmış. Özellikle Kanada'da yaşayan Türkler... Herkes kendi hikayesini anlattı. Oğlunuz için bir şey yapabilir miyiz?' diyenlere de teşekkürler.) Gelelim sonuca... Vencouver'a indiğinde sadece üzerindekilerle kalan oğlum, bir hafta boyunca alışveriş yaptı. Şansımız, bir arkadaşının yanına gitmiş olmasıydı. Yani onunla ilgilenecek insanlar vardı. Peki ya bir yaz okuluna gitseydi, o zaman ne olacaktı? Neyse... Bizim valiz sekiz gün sonra ortaya çıktı. Ve tatil keyfi de 8 gün gecikmeli başladı. British Airways valizi geç de olsa teslim etmekle üzerine düşeni yerine getirdiğini düşünüyor olmalı... Çünkü ne bir özür var, ne de mağduriyeti gideren bir tavır. Hâlâ merakla bekliyorum...

Candan Karlitekin:"Artik Yeni Hat Acmayacagiz"

Transport Dergisi - Temmuz 2007 sayisi
Turk Hava Yollari Yonetim Kurulu Baskani Candan Karlitekin Aylik Transport Dergisi ile yaptigi Roportajda "Artik Yeni Hat Acmayacagiz" dedi.



Perşembe, Temmuz 12, 2007

Kanadali Ucak Yapimcilarin Turkiye Pazari Tam Gaz Buyuyor

Sabah 8 Temmuz 2007
Ferit Şahenk yeni bir jet almak için sipariş verdi

2001 yılında havacılık şirketinin kapısına kilit vuran Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeni bir şirket kurarak sektöre geri döndü. Challenger jet uçağı siparişi verdiği belirtilen Şahenk, bu uçak için yaklaşık 30 milyon dolar ödeyecek. Challenger'ın geniş gövdeli ve uzun menzilli bir jet olduğu biliniyor. 7 bin 550 kilometre menzile sahip uçağın yolcu kapasitesi 19 kişi.

Ferit Şahenk/Challenger
* Tip: Geniş gövdeli, uzun menzil
* Firma: Canadair/Kanada
* Menzil: 7 bin 550 kilometre
* Yolcu kapasitesi: 19
* Fiyat: 30 milyon dolar
------------------------------------

DÖYSA ve Fiba'ya 30 milyon dolarlık jet
(Transport Dergisi - Temmuz 2007 Sayisi)
Kanadalı Bombardier şirketi, Hüsnü Özyeğin'e ait Fiba Havacılık ile Ömer, Demir ve Yalçın Sabancı'nın ortak kurduğu DÖYSA Havacılık'ın sipariş verdiği Challenger 605 iş jetini İstanbul'a getirdi. Fiyatı konfigürasyonuna göre 2530 milyon dolar arasında değişen geniş gövdeli Challenger 605, Bombardier'in en çok satan modelleri arasında yer alıyor. Challenger ailesinin en uzun menzilli jeti olan 605, 7 bin 491 km.'lik menziliyle Avrupa'nın herhangi bir şehrinden New York'a direk uçabiliyor. Challenger ailesinin 300 ve 850 olmak üzere iki modeli daha bulunuyor.

Cuma, Temmuz 06, 2007

Hangi Havayolu?

Yapilan bircok istatistik gosteriyor ki havayolu tercihimizdeki en buyuk etken bilet fiyati. Bunun disinda iyi bir yolculuk icin diger etmenlerde onemli rol oynuyor. Zamaninda kalkis ve varis oranlari, bagaj kayip oranlari, koltuklarin kalitesi, ikramlar ve ucus ekibinin konukseverligi bunlardan sadece bir kaci.

Airlines Quality web sitesi ve Avrupa Havayollari Birligi istatistiklerinden yararlanarak Kanada Turkiye arasinda ucus yapan bazi havayollarinin degerlendirmelerini bir araya getirdik. Asagidaki resmin uzerine tiklayarak bu degerlendirmeleri gorebilirsiniz.

British Airways çalışıyor mu?

6 Temmuz Cuma - Gunaydin - ŞENGÜL BALIKSIRTI
Oğlum pazar günü British Airways ile önce Londra'ya uçtu, oradan da Vancouver'a... 16 saatlik yolculuğun ardından uçaktan indiğinde valizinin olmadığını öğrendi. Yetkililer bir form doldurtup, bir de 30 pound verip, "Valizinizin gelip gelmediğini internet üzerinden takip edebilirsiniz" dediler. Haydi bakalım kolay gelsin! Pazar gününden beri Londra, Almanya, Türkiye ve Vancouver hattında denemediğim telefon numarası kalmadı. Tek canlı ses, Türkiye'den bir hanım. O da elinden bir şey gelmeyeceğini söylüyor. Diğer telefonlarda telesekreter çıkıyor ve bütün o mekanik sesler sizi internet sitesine yönlendiriyor. Tam çıldırma noktasındayım yani! Bulunamayan valize mi, sadece üzerindekilerle kalan ve tatili zehir olan oğluma mı; kabaran telefon faturasına mı, yoksa sinirlendiğime mi üzüleyim bilmiyorum. Ve 2 bin küsur YTL'lik bileti sattıktan sonra varlığını göremediğim British Airways'i Allah'a havale ediyorum. Tam uçmuşlar yani! Londra Heathrow'da o gün 20 bin valiz sahibine teslim edilmemiş. Merak ediyorum; bir yerlerde bir valiz mezarlığı falan mı var? O valizleri acaba ne yapıyorlar? Şimdi oğlum, kaybolan valizinin içindeki her şeyi yeniden satın alıyor. Dönüşte de British ile gelecek. Ya o valiz de kaybolursa?
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/07/06/gny/haber,2C68FCB38D23474B9678E99E3DEBA914.html

Perşembe, Temmuz 05, 2007

Kanadali Turistler daha cok harciyor

Kanadali turistler Turkiye'de en cok harcayan uluslar arasinda yer aliyor. Ama direkt ucus avantajina daha az harcayan diger ulkelerin vatandaslari sahip.

Çarşamba, Temmuz 04, 2007

Tesekkurler

Yaklasik bir yil once IST-YYZ.Blogspot.com sitesi medyadan Kanada'ya direkt ucuslarla ilgili haberleri arastirip listelerken, Kanada Ve Turkiye'deki elektronik ve basili medyaya haber kaynagi olan bugunku durumuna ulasti.

Yaptigimiz arastirma ve incelemelerde bize yardimci olan ve arastirmalarimizda bizden destegini esirgemeyen Devlet Istatistik Kurumu, Turk Hava Yollari, Turk Hava Kurumu, Sivil Havacilik Genel Mudurlugu, Turk Dis ticaretini ve turizmini gelistirmek icin tum gucleri ile calisan Turkiye Cumhuriyeti Dis Ticaret Mustesarligi ve Turizm Bakanligi'ndaki degerli dostlarimiza, karsilikli bilgi alisverisinde bulundugumuz Kanada ve Turkiye'deki basin mensuplarina ictenlikle tesekkur ederiz.

Bu Defa Tamam Gibi

Canadaturk Temmuz 2007 - Faruk Arslan ve Hasan Yilmaz