Salı, Mart 27, 2007
ABD ve AB arasinda Acik Semalar (Open Sky) anlasmasi devreye girdi
Okyanus otesi ucuslarda rekabeti daha da artiracak olan Acik Semalar (Open Sky) anlamasi devreye girdi.
Tarih:27/03/2007
Gazete:FORUM DİPLOMATİK
Yazar:RAUF GERZ
Pazartesi, Mart 26, 2007
Havayolu Seyahatlerinde Bagaj Kaybetmemek Icin Pratik Bilgiler
Yıldan yıla havayolu trafiğinin artması, havayolları ve havalimanlarının yoğunluklarının artması ile birlikte valiz kayıp sayısında artmalar yaşanıyor. Eğer aktarmalı ve hatta iki değişik havayolu ile uçuyorsanız varacaginiz yere valizinize birlikte kavuşma olasılığınız gittikçe azalıyor.
Umarım aşağıda vereceğimiz ip uçları ile valiz kaybı ya da hasarı yaşamadan seyahatlerinizi gerçekleştirirsiniz.
• Onemli esyalarinizi seyahat ettiginiz havayolunun bagaj politikasini inceleyerek mumkun oldugunca kabin icerisinde tasiyiniz.
• Seyahat edeceginiz ya da donus yapacaginiz ulkenin gumruk kurallarini inceleyerek tasimamaniz gereken mallari bagajlarinizda bulundurmayin. Bunun en ilginc ornegi Kanada’ya et ve et urunlerinin girisi yasak oldugu halde valizinde sucuk bulunan bir vatandasimizin basina gelmis. Amsterdam’daki aktarma sirasinda (muhtemelen polis kopeklerinin) kontrolu sirasinda durdurulup incelenmek icin acilan valizleri uzerindeki dis izleri ile birlikte bir sonraki ucakla Kanadaya gonderilmis.
• Yaninizda gereksiz esya tasimayin.Seyahatiniz sirasinda ihtiyaciniz olmayacak ya da diger gereksiz esyalar sadece bagaj sayinizi artirmayacak, bagajlarinizin kontrolunu de zorlastiracaktir.
• Havayollarinin bagaj agirlik limitlerini kontrol edin. Limitleri asan bagajlar bircok havayolu tarafindan ozel isleme tabi tutulmaktadir. Ilave her islem valiz kayip oranini artiracaktir. Ayrica havalimani yer hizmetlerinde calisan ve valiz tasiyan gorevlilere agir valizleri mi yoksa hafif valizleri mi indirip kaldirmayi tercih ettiklerini sormak ister misiniz?
• Seyahat icin saglam bir valiz secin. Ozellikle aktarmalar sirasinda bagajlariniz en az iki defa ucaga yuklenip indirilecek degisik ulkelerin gorevlileri tarafindan ust uste tasinacaktir. Eski ya da yipranmis valizinizin bu aktarmalar ve tasimalar sirasinda kullanilamayacak durumda hazar gormesi halinde tekrar paketleme yapilacagindan gecen sure icerisinde ucaginizin bekletilecegini dusunmeyin.
• Valizlerinizdeki eski etiketleri sokun. Bagaj islemleri sirasinda valizinize yapistirilan barkodlar okunarak islem yapildigindan uzerlerinde bulunan farkli bir barkod valizlerinizin farkli bir havalimanina seyahat etmesine neden olabilir.
• Valizlerinizin disinda ve icerisinde iletisim bilgilerilerinizin oldugu etiketler bulundurun. Hatta mumkunse varis ve cikis noktalarindaki iletisim bilgilerinin bulunmasi ve telefon numaralarinizin hangi ulkede oldugunun belirtilmesi kayip valizlerle ilgilenen gorevlilerin isini oldukca kolaylastiracaktir. Uctugunuz hava yolunun bagaj etiketleri kullanabilir, ve baska havayolunun logosunu tasimayan biraz daha kalici ikinci bir etiket ile de valizlerinizin kime ait olgunu disaridan gorulebilecek sekilde belirleyebilirsiniz. Valizinizin icerisinde hangi havayolu ile nereden nereye seyahat ettiginizi gosteren itinerary bilgilerini bulundurmak kayip valizleri sahiplerine daha cabuk ulastiran pratik uygulamalardan bir digeri. Tabii, itinerary bilgilerinizi bir sonraki seyahatinizde yenisi ile degistirmeyi unutmamak kaydi ile.
• Etiketin disinda parlak renkli bir kurdela ya da bant valiz karisikliklarini onleyecektir. Magazalarin ya da firmalarin degisik promosyonlari sayesinde baska biri ile birbirinin tamamen ayni valizlerle seyahat ediyor olabilirsiniz. Valizlerinizn uzerindeki size ozel isaretler yolcularin uzun ve yorucu bir seyahat sonrasi gorunusu ayni ama size ait valizinizi almasini onleyecektir.
• Valizlerinizi kitleyin. Varacaginiz ve aktarma yapacaginiz ulkenin uyguladigi havayolu guvenlik kurallarini kontrol ederek, mumkunse valizlerinizi kitleyin. Gectigimiz ocak ayinda Toronto Pearson Havalimaninda bagaj tasiyan iscilerin hirsizlik cetesi cokerten polis bu cetenin bagajlardan milyonlarca dolarlik esya calip cete uyelerinin bu mallari Ebay’de pazarladigini belirtmisti. Hangi valizlerden caliniyordu bu mallar? Kilitsiz valizler mi dediniz? Bingo!!!
• Cok pahali ve gosterisli valizlerden uzak durun. Cok pahali ya da gosterisli valizlerin aktarmalar ve ucustan hemen sonra hirsizlarin hedefi oldugunu unutmayin.
• Ucusunuz icin zamaninda check-in islemi yapin. Erken check-in islemi valizlerinizin ucaga yuklenmesi icin yeterli zamani verecektir. Sizin kosarak zor yakaladiginiz ucaga valizlerinizin de alinmasini biraz duduk bir olasilik olacaktir.
• Varis yapacaginiz havalimaninin kodunu kontrol edin. Valizlerinizi teslim alan gorevli bagaj kabul islemlerini bir once bitirme stresini yasiyor ve ayni zamanda farkli ucuslarin da bagajlarini kabul ediyor olabilir. Bagaj kayiplarinin bir nedeni de valizlerinizin uzerine gideceginiz yer yerine yanlisliklikla aktarma yapilacak olan havalimaninin ya da bir baska havalimaninin kodu bulunan etiket yapistirilmasi olarak belirlenmis. Valizlerinizi check-in sirasinda son bir kez daha kontrol etmek, siz Turkiye yolculugunuzu dusunurken valizlerinizin Eyfel Kulesi ya da Amsterdam'i gorme hayallerini suya dusurecektir.
Ornek bazi Havalimanki kodlari:
IST : Istanbul - Ataturk
YYZ : Toronto – Pearson
SAW : Istanbul - Sabiha Gokcen
ESB : Ankara – Esenboga
ANK : Ankara - Etimesgut
ADB : Izmir - International
YUL : Montreal – Pierre Trudeau
YVR : Vancouver - International
• Bagajinizin resmini cekin. Valizinizi katbetmis iseniz “Koyu renkli valiz” tanimi kayip bagaj sirasinda kaydinizi alan gorevli icin fazla bir sey ifade etmeyecektir. Cep telefonunuz ya da digital kameranizdaki valizinizin resmi isleminizi kolaylastiracak kaybolan valizinizin icerisindekileri rapor ederken unuttuklarinizi hatirlatacaktir.
• Vardiginiz yerde bagajlarinizi teslim almak icin zaman kaybetmeyin. Oncelikle valizleriniz teslim almak icin dogru yerde oldugunuzdan emin olun. Siz doviz bozdurmak, uzun telefon gorusmelerinde yemek tarifi almak ya da gumruksuz alisveris yapmak icin zaman harcarken bagajlarinizi baskasinin alabilecegini ya da bagajlarinizi almakta geciktiginiz icin kayip bagaj burosuna teslim edilebilecegini unutmayin.
IST-YYZ
Cuma, Mart 23, 2007
15 YTL'lik Yeni Cikis Harci Resmi Gazetede Yayinlanarak Yururluge Girdi
KANUN
YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI HAKKINDA KANUN İLE ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5597 Kabul Tarihi : 8/3/2007
Yurt dışına çıkış harcı
MADDE 1 – (1) Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır.
(2) Yurt dışına çıkış harcının mükellefi, yurt dışına çıkış yapan kişilerdir.
(3) Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticarî amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz.
(4) Harcın beyan ve ödenmesinden sorumlu tutulan gerçek ve tüzel kişiler, tahsil ettikleri harcı gelir veya kurumlar vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyanname ile bildirmek ve üç gün içinde ödemekle yükümlüdürler.
(5) Bu Kanun hükümlerine göre ödenen harç, katma değer vergisi matrahının hesabında dikkate alınmaz.
(6) Gelir İdaresi Başkanlığı; harcın tahsilat şeklini belirlemeye, harca tabi işlemlere taraf olanları harcın ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini tahsilat tutarına bağlı olarak, onbeş günlük, aylık veya üçer aylık dönemler itibarıyla tespit etmeye, harcın iadesi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(7) Bu madde uyarınca alınan harçlar 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 2 nci maddesinin (f) bendine göre Toplu Konut İdaresine aktarılır.
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2007/03/20070323-1.htm
Pazartesi, Mart 19, 2007
Perşembe, Mart 08, 2007
Yurtdışına çıkış harcı, 70 YTL'den 15 YTL'ye indirildi
Hurriyet (8 Mart 2007)
TBMM Genel Kurulunda, Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurtdışına çıkış yapanlardan, çıkış başına 15 YTL harç alınacak.
Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının personelinden, yurtdışına çıkış harcı alınmayacak.
Harç tahsilatından sorumlu gerçek ya da tüzel kişiler, tahsil ettikleri harcı, Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyannameyle bildirmek ve 3 gün içinde ödemekle yükümlü olacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, harcın tahsilat şeklini belirlemeye, harca tabi işlemlere taraf olanları harcın ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini, tahsilat tutarına bağlı olarak 15 günlük, aylık ya da üçer aylık dönemler itibariyle tespit etmeye, harcın iadesi ve düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6089148.asp?m=1&gid=112&srid=3429&oid=2
Çarşamba, Mart 07, 2007
Direkt Ucuslar ve Kanadali Turkler
Kanada da Yerlesik Turkler:
Kanada ve Turkiyedeki Is Adamlari
Kanada ya da Turkiyeyi Ziyaret Etmek Isteyenler:
Perşembe, Mart 01, 2007
Turkish Parliament protests Canada
Thursday, February 15, 2007
Parliament protests Canada:ANK - TDN Parliament BureauThe Democracy Committee of the Turkish Parliament yesterday rejectedan official invitation by the Canadian Parliament and the governmentto visit Ottowa for the improvement of bilateral ties, citing theadoption in 2004 of an alleged Armenian genocide resolution as areason, Agah Kafkas, head of the committee, told the Turkish DailyNews yesterday