Pazartesi, Kasım 27, 2006

Kanadanin "Open Sky" programi

Travellers' groups cheer 'open skies' plan
Nov. 27, 2006. 04:48 PM Toronto Star
ROMINA MAURINO
CANADIAN PRESS
Airline and travellers' groups are cheering a government plan to open up Canada's skies to more competition, saying open-skies agreements with more countries will allow them to reach new markets and reduce ticket prices for consumers.
"Under the policy, Canada will pursue open agreements ... when it is in Canada's overall interest and we will pursue more liberalized agreements on a reciprocal basis where obstacles exist to a true open-skies agreement," Transport Minister Lawrence Cannon said Monday at Toronto's Pearson International Airport.
Air Canada said it was happy with the "Blue Sky" plan — in particular the minister's emphasis on the need for reciprocal benefits.
"The key here isn't so much the principle of open skies but what the minister said, which was that there had to be reciprocal benefit," said Duncan Dee, Air Canada's senior vice-president of corporate affairs.
"It basically means that we would pursue open skies agreements with those countries that could provide the same opportunities to Canadian carriers — countries like Mexico, Japan, South Korea, Germany, France. These are major trading partners, which would allow us to benefit equally as the carriers from those countries."
Currently, Canada only has two open-skies agreements, with the United States and Britain, while the U.S. has 77 open-skies agreements, Australia three, Chile seven, New Zealand 10 and Singapore nine. The European Union has a complete open-skies regime.
Open skies agreements eliminate rules that dictate such things as how many air carriers are allowed from each market, what destinations they may serve, and how many times they may fly.
Air Canada has "benefited tremendously," from the current agreements, Dee said, adding that on the Canada-U.S. market, the Montreal-based airline is "the largest single carrier operating between both countries and we see a lot of opportunities there."
The move could also mean better fares and more choice for Canadian travellers as Ottawa wants the price, quality, frequency and range of air services to be determined by market forces.
"It's all about competition: when you have more competition you have more choice; it's always good for the consumer," commented Christiane Theberge of the Alliance of Canadian Travel Associations.
"Let's hope that they will sign agreements according to that policy, because we haven't seen that many (open sky) agreements signed so far."
The Air Transport Association of Canada also welcomed the announcement, calling it "an important step in the right direction, particularly insofar as the Minister of Transport has recognized the need to address government fees and charges, which affect the competitiveness of Canada's air carriers," CEO, Sam Barone.
He also stressed the need to reduce airport rents, fuel taxes and passenger security charges, which, it says, place Canadian carriers at a disadvantage.
The Canadian Airports Council, for its part, called on the government to "aggressively pursue" new Open Skies agreements, since air traffic between Canada and the U.S. nearly doubled since the first liberalization in 1995.
"With a legacy of restrictive agreements in place with some of our most important markets for tourism and trade, the government now must aggressively pursue Open Skies agreements to increase choice and competition in international air service," stated Airports council CEO Jim Facette.
"Canadian travellers, shippers and the communities our members serve will benefit most from increased choice and improved tourism and trade links."
The government came up with the new policy after consulting major stakeholders in the airline industry.
The Conservatives signed the U.K. agreement within a few months of getting into office, and had said they wanted to start with negotiations with other countries that would allow their airlines to fly in and out of Canada as often and as much as they want — as long as Canadian airlines get the same access to those foreign markets.
The new policy doesn't affect domestic air service between two Canadian cities, which belong to Canadian air carriers only.
On the Toronto stock market Monday, Air Canada (TSX: AC.B) stock fell 7.3 per cent, or $1.41, to $17.91, while parent company ACE Aviation Holdings (TSX: ACE.A) fell 20 cents to $37.20.
WestJet Airlines Ltd. (TSX: WJA) traded at $13.76, down 12 cents.

Perşembe, Kasım 23, 2006

Kanada için 'umut' var!

Kanada için 'umut' var!

Bu köşede zaman zaman THY'nın neden Kanada'ya uçmadığını yazdım.
Konuyu önemsiyorum çünkü orada yaşayan 80 bine yakın yurttaşımız var. Dahası Kanada ile Türkiye arasında ticari ve turistik ilişkiler de gelişiyor.
Ancak buna rağmen THY oraya uçmuyor. Nedeni konusunda herkes farklı bir şey söylüyor. Sonunda işin başındaki kişi, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'le bir araya geldik ve ben de bu soruyu bizzat en yetkili kişiye sordum.
Doğrusu verdiği cevap bu konuda beklentileri olan yurttaşları sevindirmese de yine de bir umut ışığı içeriyor.
Karlıtekin şöyle diyor:
"Kanada için araştırmalar yapılıyor. Bazıları uçulması gerektiğini gösterirken bazısı da gerekmediğine işaret ediyor. Yolcu sayısı itibarıyla bir problem yok. Sorun şu, bu bir operasyondur ve bu operasyonu yapmak için ben bir masraf yapacağım. Bu harcamamı bu insanlara satacağım ama bilet fiyatlarıyla bunu toparlayamıyorum. Şu anki görüntü bu. Çünkü Kuzey Atlantik üzerinde müthiş bir rekabet var."
Karlıtekin bunları söylüyor ama yine de bir açık kapı bırakıyor:
"Biz Kanada'ya uçmayacağız demiyorum, uçacağız. Şimdi Almanya ve Air Canada ile anlaşma yapacağım, TK koduyla taşıyacağım. Baktım ki yolcular belli bir sayıya geldi, toparladı, rakamları biliyorum, yolcular oluşmuş. O zaman tık diye seferimi koyarım."
Görünen o ki, Kanada'ya gidecek yurttaşlar bir süre daha aktarmalı gidiş çilesi çekecek ama anlaşılan bu pek de uzun sürmeyecek.
Sabah, Mahmut Ovur, 23/11/2006
http://www.sabah.com.tr/yaz1336-10-118.html

Salı, Kasım 07, 2006

Toronto Havaalanini kullanan havayollari ve ikili vergi anlasmalari

Asagidaki listede, Kasim 2006 itibari ile Toronto Pearson Havaalanini kullanan yabanci havayollari ve bagli bulunduklari ulkelerin ikili vergi anlasmasi durumlari bulunmaktadir.

Listeye gore Kolombiya, Kuba, Cek Cumhuriyeti, Hong Kong Kosta Rika ve Yunanistanla Kanada arasinda imzalanmis mevcut bir vergi anlasmasi olmamakla birlikte bu ulkelere ait havayollari firmalari Torontoya ucus gerceklestirebilmektedir.

 Airline - Country of Origin - Tax Treaty
 Aeroflot Russian - Russia - Yes
 Aeromexico - Mexico - Yes
 Aerosvit Airlines - Ukraine - Yes
 Air France - France - Yes
 Air India - India - Yes
 Air Jamaica - Jamaica - Yes
 Air New Zealand - New Zealand - Yes
 Air Wisconsin - United States - Under Negotiation
 Alaska Airlines Inc. - United States - Under Negotiation
 Alitalia - Italy - Yes
 All Nippon Airways - Japan - Yes
 America West Airlines - United States - Under Negotiation
 American Airlines - United States - Under Negotiation
 American Eagle - United States - Under Negotiation
 Atlantic Southeast - United States - Under Negotiation
 Austrian Airlines - Austria - Yes
 Avianca - Colombia - Under Negotiation
 BMI - United Kingdom- Yes
 British Airways - United Kingdom - Yes
 BWIA West Indies Awys - Trinidad and Tobago - Yes
 Cathay Pacific - Hong Kong "No
(Agreement with China is not applicable for HK)"
 Chautauqua Airlines - United - States Under Negotiation
 Comair - United States - Under Negotiation
 Condor - Germany - Yes
 Continental Airlines - United States - Under Negotiation
 Continential Express - United States - Under Negotiation
 Cubana Airlines - Cuba - Under Nagotiation
 Czech Airlines - Czech Republic - Under Nagotiation
 Delta - United States - Under Negotiation
 EL AL - Israel - Yes
 Etihad Airways - United Arab - Emirlines Yes
 Finnair - Finland - Yes
 Flyglobespan - United Kingdom - Yes
 Iberia Airlines - Spain - Yes
 Japan Airlines - Japan - Yes
 KLM - Nederlands - Yes
 Korean Air - Korea - Yes
 Lacsa/TACA - Costa Rica - Under Nagotiation
 Lan Chile - Chile - Yes
 LOT Polish Airlines - Poland - Yes
 LTU Int´l Airways - Germany - Yes
 Lufthansa - Germany - Yes
 Malev Hungarian - Hungary - Yes
 Martinair - Holland Nederlands - Yes
 Mesa Airlines - United States - Under Negotiation
 Mexicana - Mexico - Yes
 Midwest Connect - United States - Under Negotiation
 MyTravel Airways - United Kingdom - Yes
 Northwest Airlines - United States - Under Negotiation
 Olympic Airlines S.A. - Greece - Under Negotiation
 Pakistan International - Pakistan - Yes
 Piedmont - United States - Under Negotiation
 Pinnacle Airlines - United States - Under Negotiation
 PSA Airlines - United States - Under Negotiation
 Qantas - Australia - Yes
 Royal Jordanian - Jordan - Yes
 SAS Scandinavian Airl - Norway - Yes
 SATA International - Portugal - Yes
 Shuttle America - United States - Under Negotiation
 Singapore Airlines - Singapore - Yes
 Skywest - United States - Under Negotiation
 SN Brussels Airlines - Belgium - Yes
 Swiss Air Lines - Switzerland - Yes
 Thai Airways - Thailand - Yes
 Thomas Cook Airlines - Belgium - Yes
 Transaero Airlines - Russia - Yes
 United Airlines - United States - Under Negotiation
 US Airways - United States - Under Negotiation
 Varig Brazil - Brazil - Yes

Yukaridaki liste 7 Kasim 2006 tarihi itibari ile Toronto Pearson Uluslararasi Havaalani ve Kanada (Federal) Maliye Bakanligi'nin bilgilerinden yararlanilarak hazirlanmistir.

Istanbul'a Direkt ve charter uçuşlar artmalı

Turizmde tanıtım, pazarlama ve lobi faaliyetlerinin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Nippon Hotel Genel Müdürü Nuri Kalyoncu, bu üçlünün birlikte uygulanması gerektiğini ve İstanbul'a direkt, daha fazla tarifeli ve charter uçuşların konması gerektiğini belirtti.

Turizm sektörüne yönelik değerlendirmeler yapan Nippon Hotel Genel Müdürü Nuri Kalyoncu, “2007 yılında İstanbul turizminde iyi bir yıl olacaktır. Önümüzdeki yıl mevcut pazarlarımızın yanında, Ortadoğu, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri pazarlarından da yoğun ilgi gözlenirken, iş amaçlı gelen turist sayısında da artış yaşanacak. Hak ettiği yere koşar adımlarla ilerleyen İstanbul, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla zirvedeki yerini alacaktır” diye konuştu.

Bu yıl İstanbul otellerindeki doluluğun ortalama yüzde 75’lerde olacağını kaydeden Kalyoncu, gelecek yıl dolulukların daha da yukarıda olacağını belirtti. Yunanistan ve İspanya’nın 2007 yılında fiyatlarını arttıracağını anlatan Kalyoncu, rakiplerdeki fiyat artışının Türk turizmine olumlu etkisi olabileceğini söyleyerek, fiyat avantajının tanıtım ile desteklenmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul’un hak ettiği turist sayısını yakalaması için ekonomik ve direk uçuşların çok önemli olduğunu vurgulayan Kalyoncu, şunları kaydetti: “Uçak problemimizi bir türlü çözemiyoruz. Turist direk uçuş olmadığı zaman, aktarmalı uçuşu pek tercih etmiyor. Zaten Avrupa’da bir ülkeden diğer ülkeye araba veya uçak ile 1 saatte gidiliyor. Oysa, Avrupa’dan ülkemize ortalama 3.5 saat uçuş ile geliniyor. Fiyat yüksek olduğunda veya direk uçuş olmadığında ülkemiz tercih edilmiyor. Hedef pazarlara daha yoğun fazla tarifeli veya carter uçuşların konulması ile ekonomik ve direk uçuşlar, İstanbul turizmini uçurur” diye konuştu.

‘Tanıtıma 2 kat versek 10 kat geri alırız’

Turizmde olmazsa olmazın ‘tanıtım, pazarlama ve lobi faaliyetleri’ olduğuna işaret eden Kalyoncu, “Eğer ‘tanıtım-pazarlama-lobi faaliyetlerinden’ oluşan 3 sihirli kelimeyi birlikte uygulamazsak, yaşanan en ufak olaylar karşısında bile sektör olarak ciddi yaralar alabiliriz. Nitekim bugüne kadar ufak olaylar nedeniyle büyük sarsıntılar yaşayarak ciddi yaralar aldık. Yılda 18 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağlayan turizm sektörü için ayrılan tanıtım bütçesi, ne yazık ki çok azdır. Oysa turizm tanıtımına 2 kat versek, 10 kat geri alırız. Yoğun ve acımasız rekabetin yaşandığı günümüz dünyasında, rakiplerimizin önüne geçmek için tanıtım çalışmalarını arttırmalıyız. Aksi taktirde; tarihi, kültürel, doğal güzellikleri, Akdeniz Çanağı’nın en güzel tesisleri ve yetişmiş insan kaynağına sahip olan Türk turizmi, önce duraklama daha sonra gerileme dönemine girebilir” şeklinde konuştu.
http://www.airporthaber.com/hb/detay.php?id=10108