Çarşamba, Temmuz 08, 2009

THY ile yeni bir döneme merhaba

Canadaturk - Hasan Yilmaz - 1 Temmuz 2009
2004’ten bu yana hep nisan ayında uçacak denilen ve her yıl bir sonraki nisan ayına ertelenen Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Toronto’ya doğrudan uçuşu beklentilerin aksine nisan ayına değil temmuz ayına nasip oldu.

Ayına bakacak değiliz ya, binlerce şükür.

Uçuşların başlamasıyla Kanada Türk toplumu için yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz.

Doğrudan uçuşu iki ülke arasında bir sınır kapısının açılması şeklinde düşünebiliriz.

Haftada üç gün yapılacak seferler ile bir yılda Türkiye’den Kanada’ya yaklaşık 30 bin yolcu taşınacak. Aynı şekilde Kanada’dan Türkiye’ye yılda 30 bin yolcu gidecek.

Bu işin bir de kargo boyutu var. Kargo ile de milyonlarca dolarlık ürün taşınacak.

Bu sınır kapısı iki ülke arasındaki siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerde büyük bir sıçramaya sebep olacak.

Zorunlu Avrupa aktarmalarına, havaalanlarında saatlerce beklemeye son.

Yolculuk süresinde önemli derecede tasarruf sağlanacak.

Dil bilmeyen, yol,iz bilmeyen özellikle yaşlı aile üyelerinin Kanada’ya gelmelerinde ya da Kanada’dan Türkiye’ye gitmelerinde kolaylık getirecek.

Türkiye’ye gitmek veya Türkiye’den gelmek gözlerde büyümeyecek.

Uçakta yolculuk sırasında yeni dostluklar kurulacak. Dedikodular üretilecek.

Karşılıklı turist sayısında, karşılıklı yatırımcıların sayısında artış sağlanacak.

Yolcu talebine paralel Kanada’nın İstanbul’da da konsolosluk açması, artan vize talepleri sonrasında da vize politikasında esnekliğe gitmesi gerekecek.

Kanada’ya ihraç edilen Türk ürünlerinin miktarında artış yaşanacak. Canlı balık, sebze-meyve, kesme çiçek gibi ürünler Kanada’ya rahatlıkla ihraç edilebilecek. Canı çeken Karaköy’den baklava ısmarlayabilecek.

Toronto’ya konsolosluk açılması kaçınılmaz olacak. Zaten gündemde olan bu konuya öncelik verilecek.

Konsolosluk açılmasıyla Ottawa Büyükelçiliği’ne giden Türk vatandaşı sayısında büyük azalma yaşanacak.

Siyasetçilerin karşılıklı ziyaretleri sonrası iki ülke siyasi ilişkilerinde gelişme yaşanacak. İlk uçakla Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kanada’ya gelecek olması bunun ilk adımı olacak. Toronto’ya yılda bir uğrayan Büyükelçiler de böylece daha sık gelmek durumunda kalacaklar.

Türk toplumu Kanada içinde daha görünür olacak.

Kanada içinde iç göç yaşanacak. Doğrudan uçuş imkanından faydalanmak isteyen Türkler Toronto ve çevresine taşınacak.

Başka hava yolu şirketlerine akıtılan milyonlarca dolar kendi milli kuruluşumuza gidecek ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

Kanada gözden ırak, gönülden ırak bir memleket havasından çıkacak. New York iki atım ötede denilirken, aynı uzaklık mesafesindeki Toronto dünyanın bir ucu sayılıyordu. Yeni dönemde bu olmayacak.

Türkiye’de kız istemeye giden Kanada’da yaşayan gençlere “Ne gidiliyor, ne geliniyor. Yolu yok” denilerek üretilen bahaneler ortadan kalkacak.

New York’u ikinci adres olarak gören siyasiler, bürokratlar, sanatçılar bu şehrin hemen yanı başındaki Toronto’yu da keşfedecekler. Biz de artık New York’u kıskanmak zorunda kalmayacağız.

Türkiye’deki işsizlerin ya da işi olup da rahatlık batanların Kanada aşkı kara sevdaya dönüşecek. Kanada’ya öğrenci getiren, işçi getiren, göçmen getiren acentaların sayısında artış olacak. Bu artışa paralel umut tacirleri de türeyecek.

Havaalanının kenarındaki yollara araçlarını park edip uçakların inişlerini kalkışlarını izleyen Türklerin sayısında artış olacak.

Uçuşların olduğu günlerde saat 3:30’dan itibaren gökyüzüne bakılıp geçen uçağın THY uçağı olma ihtimaline karşı el sallanacak.

Dizi film senaristleri gibi Kanada cahili olanlar, Kanada’yı ABD’nin eyaleti sananlar, Afrika’da bir ülke sananlar bilgilenecek.


Karşılama Töreni

Canadatürk olarak 11 Temmuz, Cumartesi günü THY uçağını karşılamak için araçlarla konvoy halinde havaalanına gideceğiz. Kalkış saatimiz 14:30. Kalkış yerimiz ise University Ave. ile King St. kesişimindeki THY Toronto Ofisi. Gardener üzerinden gidip 427’den havaalanına ulaşmayı planlıyoruz. Arzu edenler Don Valley’den çıkıp 401’den de gidebilirler. Türk bayraklarını yanınıza almayı sakın unutmayın.

Hiç yorum yok: