Pazartesi, Nisan 06, 2009

THY Haziran'da Toronto'da

Bizim Anadolu - 15 Mart 2009 - Birol Uzunmehmetoglu


TORONTO - Kanada'yla Türkiye arasında doğrudan uçuşların gerçekleşmesi için bir adım daha atıldı.

11-13 Mart 2009 tarihlerinde Kanada'da gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen Türk ve Kanadalı yetkililer ikili hava ulaştırma anlaşmasını imzaladı. Toplantıda, Türkiye adına SHGM Heyet Başkanı Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ve Kanada tarafını Kanada Hükümeti Başgörüşmecisi Robert Ready temsil etti.

Tarifeli seferlere olanak sağlayacak biçimde imzalanan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması Kanada ile Türkiye arasında sivil havacılık alanında ilk olma özelliği açısından önem taşıyor.

Yapılan anlaşmaya göre Türkiye ve Kanada'nın birden fazla havayolu kuruluşu belirlemesi konusunda uzlaşma gerçekleşti ve Türkiye'den Türk Hava Yolları ve Kanada'dan Air Canada uçuş izni verilen ilk hava yolu kuruluşları oldu.

Yine anlaşmaya göre Türkiye ve Kanada'dan ikişer nokta değişmeli tarifeli sefer noktası olarak belirlenirken, havayolu kuruluşlarına haftada en fazla 3 frekans yolcu ve 3 frekans kargo sefer yapmaları konusunda izin verildi. Ayrıca 3. taraf kod paylaşımlı uçuşlara da izin verildi.


Kanada Ulaştırma Bakanı John Baird ise doğrudan uçuşların Kanada ve Türkiye arasındaki tarifeli seferlerin daha uygun uçuşlarla Kanada'nın turizmine katkıda bulunurken beraberinde hava taşımacılığında rekabeti de getireceğini belirtti.

Uluslararası Ticaret Bakanı Stockwell Day ise açılan yeni hattın Kanadalı işadamlarının uzun süredir bağlaşığımız ve stratejik ortağımız olan Türkiye'deki ticari pazarda yeni fırsatlara ulaşmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Kanada Türkiye arasında on yılı aşkın bir süredir bir çok kez doğrudan uçuşların başlamasına ilişkin kararlar basına yansımış, iki ülke arasında Sivil Havacılık Anlaşması'nın bulunmaması nedeniyle bugüne kadar doğrudan seferler başlayamamıştı. Kanada'daki Türk toplumunun uzun süredir beklediği doğrudan uçuşlarla ilgili haber ve çalışmalar http://ist-yyz.blogspot.com adlı internet sayfasına da konu olmuş, doğrudan uçuşların başlaması için her iki ülkenin yetkililerine bu istek sürekli iletilmişti.

Kanada'da yaşayan Türk toplumunun ve her iki ülke arasında ticari ilişkileri bulunan işletmelerin uzun zamandır beklediği, doğrudan uçuşlara izin veren bu anlaşma çerçevesinde Türk Hava Yolları'nın genişlemeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya ise ilk uçuşun gelecek Haziran ayında gerçekleşmesi için ellerinden gelen tüm çabayı kullandıklarını belirtti.

Mart 2009

Hiç yorum yok: