Pazartesi, Nisan 06, 2009

Bu defa hevesimiz kursağımızda kalmasın

Hasan Yilmaz - CanadaTurk - Nisan 2009
Ancak, bir süre sonra Türkiye ile Kanada arasında sivil uçuşlara imkan tanıyan Hava Ulaştırması Anlaşması olmadığını öğrendik.

Ne hikmetse 1960’lı yıllarda Türkiye ile Quebec arasında bu anlaşmaya imza koyulurken, Kanada es geçilmiş.

Her yıl nisan ayı gelipte uçuş olmayınca THY tarafından bir sonraki yılık baharına kesin uçuyoruz açıklamaları geldi. Ancak 2004’ten 2009’a çok nisan gördük, bir tek THY’nin Toronto’ya uçtuğunu göremedik.

Ermeni soykırım iddiaları, çifte vergiyi önleme anlaşması derken uçuşlar geciktikçe gecikti.
Canadatürk olarak 2004 yılında Toronto olmuyorsa uçuş izni bulunan Montreal’e uçulsun diyerek imza kampanyası düzenlemiş, Toronto, Ottawa ve Montreal’de tam 5 bin 500 imza toplayarak THY’ye göndermiştik.

O zamanlar, THY, zarar eder kaygısıyla Montreal’e sıcak bakmamıştı.

THY’nin web sitesine girenler ülke rehberi kısmında Kanada’yı da görebilirler. Bu kısma sadece uçuş olan ülkeler giriliyor. Daha da ilginçi Kanada’da uçuş noktası olarak Monteal gösteriliyor. Bu bilgi sanırım uzunca süredir web sitesinde. Yani parafe edilen anlaşmayla yakından uzaktan alakası yok.

Yazarımız Semih Erdem bu sayıdaki yazısında bu garipliğe dikkat çekiyor ve “Türk Hava Yolları, Toronto’ya uçma konusunda problem yaşayınca Montreal’e uçmayı planladı da son anda mı bundan vazgeçildi diye sesli olarak düşünmeye başladım” diyor.

Gerçekten düşünülmesi gereken bir durum.

İki ülke arasında yaklaşık 50 yıldır imzalanamayan Hava Ulaştırması Anlaşması kısa bir süre önce imzalandı. Uçuşların haziran ayına yetiştirilebilmesi için de normalde parlamentonun onayı alındıktan sonra yürürlüğe girmesi gereken anlaşma buna gerek kalmadan bir şekilde formüle edildi.

Şimdi herşey THY’nin elinde. THY tarafından yapılan açıklamalarda hedef haziran ayı diye genel bir bilgi verilse de gayri resmi yollardan aldığımız duyumlar uçuşların 1 Haziran’da başlayacağı yönünde.

Umuyoruz bu sefer hevesimiz kursağımızda kalmaz.

Hiç yorum yok: